Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Feltölthetek instagramra...

Feltölthetek instagramra olyan képet ami egy magazinban jelent meg de én vagyok rajta?

Figyelt kérdés
model vagyok . egy magazinban ruhákat fotóztak rajtam ,kirakhatom ugyanazt a képet ami a magazinban is megjelent vagy ez jogilag nem szabályszerű? :))

2019. szept. 15. 10:06
 1/10 anonim ***** válasza:
Szerintem igen
2019. szept. 15. 10:45
 2/10 anonim ***** válasza:
Szerintem nem. A fotó a magaziné nem a tiéd, valószínűleg a szerződésedben ez is le van írva...
2019. szept. 15. 10:48
 3/10 anonim ***** válasza:
Gondolom van szerzodes ami reszletezi
2019. szept. 15. 10:51
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

alapvetően csak olyan képet tolthetez fel, amire engedélyed van. saját képnél (hacsak nem adtad át a jogait másnak) te rendelkezel a képpel. a rólad készült ekézése jogaival a fotós rendelkezik egészen addig, amíg at nem adja a jogokat másnak. ha megrendelésre készültek a képek, akkor valószínűleg a jogokat már a megrendeléskor átadta a fotós a megrendelőnek, ő döntheti el, hogy ki mire és hogyan használhatja fel. sőt a magazin/reklám célból készülő fotóknál fontos az is, hogy övék az első közlés joga, tehát amíg ok nem publikálják, te sem teheted.

az, hogy te vagy a képen semmit nem befolyásol ebben az esetben jogilag. viszont ha már megjelent az anyag, valószínűleg senkinek nem lesz vele semmi baja, ha te is kiteszed a képet. akkor sem valószínű, ha meg se kérdezed tőlük, de azért jobb ezt a megrendelővel írásban tisztázni, hogy engedélyezik-e vagy sem? illetve milyen kikötéseik vannak, ha igen. ha már egyeztetsz erről, akkor érdemes mindjárt nem csak az Instát kérdezni, hanem FB és egyéb közösségi oldalakat és akár van, akár nincs a saját weboldaladon közlést is.

divatfotók esetén nem csak a fotós nevét kell kiírni, hanem illik a többi érintett alkotót, közreműködőt is felsorolni a feladatkörük megnevezésével együtt, modell, fodrász, sminkes, stylist, ruhatervező, ügynökség, magazin.

2019. szept. 16. 08:49
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
bocsánat, a telefon átjavította, nem tudom miért lett ekézése a fényképek jogaiból más hiba remélem, nem került bele...
2019. szept. 16. 08:51
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

1. A képet valaki elkészítette, ő a szerző. Kizárólag ő határozza meg, mi történhet a képpel.

2. Amikor a kép elkészült, aláírtatok egy szerződést. Ebben részletesen benne van, ki hogyan használhatja a képet. Ha számodra nem egyértelmű, akkor vedd fel a kapcsolatot a fotóssal, majd ő segít tisztázni.

3. Ha nem készült szerződés, akkor hülye vagy - és automatikusan a 2. pont lép életbe: vedd fel a kapcsolatot a fotóssal.

4. Bárki aki mást állít, csak találgat. A bíróságot nem érdekli, a gyíkhun / barátoktól / csillámfaszlámától mit hallottál. Ők a szerző jogait védik.

2019. szept. 18. 10:46
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
6: Mivel a fotók egy magazinban jelentek meg így valószínűleg a fotós vagy megrendelésre készítette vagy eladta nekik a képeket. Tehát mint írtam valószínűleg az a magazin tulajdona, még akkor is ha a "gyikhun" írom ezt...
2019. szept. 18. 17:21
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

A két mondatos hozzászólásodban kétszer hangzik el a "valószínűleg" kifejezés.

Csak ismételni tudom önmagam: a bíróságot nem fogja érdekelni a valószínűség. A bíróságot kizárólag a szerződések tartalma fogja érdekelni.

Mellesleg: attól, hogy egy magazinban jelentek meg a képek, még ha közvetlen a magazin megbízásából is, a szerzői jog a fotóst illeti. Ha cigánygyerekek potyognak az égből akkor is, ha szerinted nem így van, akkor is.

Az pedig, hogy a magazinban hogyan jelenhet meg, az a fotós (mint a szerzői jog birtokosa) és a magazin (mint az ő ügyfele) között létrejött szerződésben van deklarálva. És ahogy a fotós dönti el, hogy a magazin hogyan használhatja az általa készített műve(ke)t, ugyanúgy ő dönti el, hogy a modell hogyan használhatja az(oka)t.

Értelemszerűen ha a magazinnal kizárólagos megjelenésre szerződtek, akkor a modell nem kap jogot a képek megjelentetésére, ugyanakkor semmi nem zárja ki vagy tiltja, hogy a magazinnal olyan szerződést kössön a művész, hogy a modell is felhasználhassa saját - akár online - portfóliójában, galériájában a képeket.

Szóval nyugodtan lehet okoskodni meg szerintedezni meg valószínűzgetni, csak éppen semmi értelme nincs. Mivel nem ismered a fotós - vagy a modell - szerződéseit, csak tippelgetsz, ezzel pedig legfeljebb félrevezeted a kérdezőt.

2019. szept. 18. 17:58
 9/10 anonim ***** válasza:

8:

Ajánlanám az előző hozzászólásom

" valószínűleg a szerződésedben ez is le van írva..."

Persze ebben is benne van a tiltott szó, csak hát mivel nem ismerjük a részleteket így csak tippelni lehet. De leírtam hogy a szerződés az irányadó, tehát ugyanazt írtuk csak te ráérsz kötözködni...

2019. szept. 20. 17:31
 10/10 anonim ***** válasza:

Mellébeszélsz. Kiragadtál egy félmondatot a kontextusból és most ezzel mentegeted magad. A teljes mondatod így hangzott: "A fotó a magaziné nem a tiéd, valószínűleg a szerződésedben ez is le van írva".

Tehát.

1: Állításod szerint a fotó a magaziné.

Ez tévedés, a kép alapvetően a fotósé, ő a használati jogot aztán továbbadhatja egy vagy több félnek.

2: Feltételezed, hogy ez a téves állításod szerepel a modell szerződésében.

Szintén tévedés, hiszen a modell szerződésében nem fog szerepelni, hogy X magazinnak, Y ügynökségnek vagy a földönkívülieknek van-e joga a képet használni, kizárólag annyi, ami a modellre tartozik: ő használhatja-e, ha igen hogyan, és ezt kizárólagosan teheti-e.

Egyébként meg teljesen felesleges ilyen hevesen védened a nem létező igazadat, nem akarlak én téged személyedben bántani, pusztán a téves, félrevezető információktól szeretném a kérdezőt megvédeni. Márpedig minden szerintem, minden lehet, minden valószínűleg félrevezető.

2019. szept. 20. 18:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!