Miért ekkora paraszt a YouTube?
Az Ősi Idegenek című sorozatot a History Channelt
is futtató A+E Networks
megbízásából a Prometheus Entertainment
készítette. Ők a jogtulajdonosok, ők határozzák meg, hogy kinek adnak engedélyt a másolásra, közvetítésre - ahogy ez a törvényekben benne is van:
"18. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét többszörözze, * és hogy erre másnak engedélyt adjon.
...
26. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét sugárzással a nyilvánossághoz közvetítse, és hogy erre másnak engedélyt adjon."
Forrás: 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról [ [link] ]
Erre a feltöltőnek feltehetőleg nem volt engedélye, így a Youtube - a hatályos törvényeket betartva - alkalmazta a Felhasználási szabályzatában foglaltakat:
"A Tartalom YouTube által történő eltávolítása
Ha észszerű okunk van azt feltételezni, hogy valamely Tartalom sérti a jelen Szerződést, vagy kárt okozhat a YouTube-nak, a felhasználóinknak vagy harmadik feleknek, az ilyen Tartalom egy részét vagy egészét eltávolíthatjuk vagy levehetjük. Ilyen esetekben értesítjük a döntésünk okáról, kivéve, ha ésszerű okkal feltételezhetjük, hogy ez (a) jogszabályt sértene vagy valamely hatóság utasítását, vagy egyéb módon a YouTube vagy Társult vállalkozásainak jogi felelősségre vonásának kockázatát jelentené;"
Forrás: Youtube - Terms of service [ https://www.youtube.com/static?template=terms ]
Áh, értem. Tehát akkor gondolom, te az élet minden területén így kezeled a helyzetet.
Ha mondjuk tanár lennél, és a gyerek hülyeséget kérdez, akkor jól leoltod, meg megszégyeníted. Szerintem ez nem így működik. Okéy, hogy ez egy anonim oldal, de attól lehetne az ember odaadóbb válaszolás terén, mint mondjuk a felettem levő 90%-os. Ő mindenhol kielégítő válasszal látja el a kérdezőt, legyen akármilyen primitív a kérdése.
Engem meg ezek a fajta emberek irritálnak, akik másokat próbálnak kényelmetlen helyzetbe hozni, habár ez a saját szegénységi bizonyítványuk.
Szóval szerintem ennyit erről.
Ezt megdumáltuk.
Amúgy tanár vagyok, bizonyos értelemben.
Na erről beszéltem. Okos mi ?
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__egyeb-kerde..
Megértem, más a személyiségünk.
Én mindenesetre egy olyan személyt, aki kérdezett az oldalon, és esetleg bután tette fel, vagy nem jó kategóriába a kérdést, stb. nem szeretek leoltani, hanem, ha tudok válaszolni, még mellé egy kis útmutatást is írok a hibájáról, vagy figyelmen kívül hagyom. Persze, ha a kérdező egy bunkó és okoskodik, holott ő kérdezett, lehet én is felhúzom magam.
Írtad még, hogy sok válaszadó csak belinkel a Google-ről valamit. Igen, gyakori, de van aki nagyon is szép, kielégítő választ tud adni, vagy ha csak linkelt valamit, lehet azzal is segített a kérdezőnek, mert ő nem volt biztos benne.
Remélem, érted. Szerintem így kéne tekinteni az ilyen szituációra.
Illetve nem értem, miért jó az neked, ha trollnak állítanak be. Volt itt egy Intel fan kolléga, aki szidta oda-vissza az AMD-t, és a végén, ha esetleg egy félig értelmes választ is adott, lepontozták, így a kérdező lehet, hogy figyelembe sem veszi majd a válaszait.
Szeritnem, ha valakin ki lennél akadva az oldalon, akkor azok pont a trollok lehetnének, mert ők rontják a közösséget. Igen, a kérdezők között is rengeteg van.
Ne vedd támadásnak a kommentem, csak szerintem ez lenne a helyes út.
Illetve, ha tanár vagy valamilyen szinten, várom megfogalmazott válaszod, ha esetleg van!
Szép napot
sajnos ez velejárója MINDEN netes tevékenységnek. nem csak a YouTube és a videó megosztók ilyenek, hanem minden a neten. elmentesz egy weboldalt, hogy de jó írás/kép/akármi volt rajta és idő közben megszűnik az oldal, törlik a blogbejegyzést, leszedik a képet róla, más címre költözik, ezért már nem elérhető, stb.
sajnos a net elkényelmesíti az embert és hajlamos azt hinni, hogy minden fent van és minden elérhető rajta. méginkább, hogy ami most fent van, az örökké fent is lesz majd, ezért elég csak linkeket elmenteni, ami korábban a könyvek, tévé, mozik korában fel sem vetődött. de a net sem örök. távolról sem. még a legnagyobb online újságok, vagy intézményi weboldalak tartalmai is egy csapásra el tudnak tűnni egy dizájnváltás, vagy bármilyen egyéb átalakítás során. az olyan nagy cég megszűnésekről nem is beszélve, mint pl. a Népszabadság, Metropol, iWiW, Google+, vagy egy blog szolgáltató, fotó megosztó oldal megszűnése.
bosszantó, hogy a YouTube-ról el-eltűnnek, vagy eleve fel sem kerülhetnek bizonyos dolgok a jogvédelem miatt. viszont cserébe egy csomó mindent ingyen nézhetsz és működik a YouTube. ezekkel a szerzőjogi tiltásokkal, törlésekkel a YouTube önmagát és azt védi, hogy a többi jogszerűen feltölthető tartalom felkerülhessen.
sajnos a szólás és szórakozás szabadságának a szerzői jogok korlátot szabnak. viszont a szerzői jogok és azok védelme teszik lehetővé, hogy az ilyen alkotások egyáltalán elkészülhessenek és a készítésükre az alkotók üzleti vállalkozást alapozhassanak, ami miatt megéri előállítaniuk őket.
szerintem pl. sokkal nagyobb parasztság, hogy a Magyar Televízió a kedzetek óta a mi adónkból állít elő egy rakás műsort és ülnek egy iszonyatosan nagy és értékes archívumon, amiben a legtöbb műsort 1-2x levetítették, aztán azóta soha többé senki sem láthatja őket. mert még kikérni is csak pénzért lehet onnan, miközben nemhogy fizetniük nem kéne érte, hanem akár még egy csomót kereshetnének is vele, ha mindent feltolnának az archívumból a YouTube-ra és akkor legalább visszakereshető, megnézhető lenne minden korábbi tévéműsoruk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!