Olvad a CPU 4 pin. Mitől lehet?
Ma vettem észre, hogy a gép nem indul. Átnéztem mindent és észrevettem, hogy a 4 pines CPU csatlakozó egyik sárka (12V) pinje elkezdett olvadni és emiatt nem érintkezett a csatlakozó. Megmozgattam, a gép elindult, de iszonyatosan melegszik ez a csatlakozó.
Config:
GIGABYTE GA-78LMT S2P(rev4)
8GB DDR3 (HyperX Fury)
AMD FX 9590
GTX 470 Gigabyte OC
Táp: CoolerMaster 600W
2 éve hibamentesen megy a gép, tehát az nem okozhatja, hogy a processzor jóval erősebb, mint az alaplap. Ugye a 9590 220W TDP, de az alaplap csak 90W-on hajtja, mert annyi a max, amit támogat. Eddig semmi gond nem volt ezzel. Ha a táp egy másik, még nem olvadt 4 pines csatlakozóját dugom a CPU-hoz, akkor is iszonyatosan melegszik az a csatlakozó. A gép ki van takarítva, por nem okozhatja, táp kb 1 éves.
Mitől olvadhat a CPU 12V?
"Ugye a 9590 220W TDP, de az alaplap csak 90W-on hajtja, mert annyi a max, amit támogat."
Az áram nem így működik, a VRM, és a hűtés lehet 90W ig tervezve, attól még a CPU ugyanúgy felszívhat(legalábbis próbálhat) több áramot, annyi történik hogy vagy bírja vagy nem - többnyire inkább nem. PCI-E slot is szabvány szerint 75 wattot tud leadni, de a gyakorlatban minden további nélkül képes akár kétszer ennyit is(csak jellemzően nem hosszú távon). Ez az alaplap a legalja volt az am3 nak, 760g chipsetes(sosem ajánlott tuningra, a 9590 meg egy szarrá húzott fx8, pontosan ugyanaz a chip), irodai gépekbe tervezik ezeket elsősorban. Örülj neki hogy két évig működött, az a meglepő, nem az hogy idővel elfüstölt(egyébként az ilyen kategóriás alaplapok jellemzően kb ennyit bírnak). Ha visszaveszed a feszültséget és az órajelet talán eldöcög még egy darabig.
Az olvadas pedig a tulterhelt kabel vagy csatlakozo miatt van, erre igy ketsegek nelkul mondhato, hogy tuzveszelyes, es ne hasznald egyutt oket!
A tap fos, mert ad huzamosan tobb aramot mint a szabvany (vagy ha nem, akkor a kabelei kisporoltak), az alaplap pedig teljesen alkalmatlan ehhez a cpuhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!