Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hol lehet (és érdemes) számító...

Hol lehet (és érdemes) számítógép-szerelési/hardveres ismereteket tanulni?

Figyelt kérdés
Valamilyen könyvek vagy tanfolyamok vannak erre?

2019. jún. 30. 23:54
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Számítógép szerelő és karbantartó OKJ, azt hiszem 1,5 év és mindent megtanulsz, persze nem leszel Elon Musk, meg programozni sem fogsz tudni, de hardver oldalról mindent tudni fogsz.

Mondjuk én magamtól tanultam meg mindent, már 14 évesen magam raktam össze a saját gépemet!

2019. júl. 1. 00:13
 2/9 anonim ***** válasza:
90%

Szögezzük le az elején: a technológia olyan gyorsan fejlődik, hogy NINCS könyv, ami naprakész, használható ismereteket adna át felhasználói szinten. Magyar szerzők amúgy se szoktak értelmes témában könyvet írni, úgyhogy a fordításra is várhatsz, aztán lehet csodálkozni, hogy a legfrissebb könyvet is 10 éve adták ki, ami a 20 évvel ezelőtti technológiáról szól. Nem, az OKJ-s gépszerelés se jó, az akkreditálásához is idő kell, amúgy se tanultok ott semmi értelmeset. Ez mondjuk igaz majdnem bármelyik OKJ-s képzésre.

Számítógép szerelésről megnézel 2 videót, ahogy összerakják a gépet, és utána te is tudni fogod. Mi olyan baromira nehéz azon, hogy hátul bedugod a kábeleket az azonos színű és formájú csatlakozóba, vagy hogy kicsavarozod a csavarokat? Ezen kívül kb az van, hogy hogyan ne tedd tönkre a processzorodat, amikor behelyezed a foglalatba: ehhez kell az a bizonyos 2 videó, mert a többi dologhoz az se kell (mellesleg: hardverekhez mellékelt kézikönyvekben is leírják, hogy hogyan kell behelyezni a dolgokat).

A mellékelt ábra mutatja, hogy a tizenévesek probléma nélkül szerelgetnek mindenféle előképzettség nélkül. Ha nekik megy, akkor neked is menni fog.

A hardverek ismerete, mint olyan, egy kicsit húzósabb kérdés. Mondok egy példát: tápegységek. A tápegységekről akkor fogsz mindent tudni, ha elvégzel egy villamosmérnöki képzést az egyetemen. Na most gondolom nem szeretnél ilyen mélységekbe elindulni, elvégre nem javítani akarod a tápegységeket, csak felhasználói szintű ismereteket szeretnél. Helyette olvashatnál. Rengeteg fórum létezik, ahol témakörönként jól összefoglalnak mindent, amit érdemes tudni a dolgokról. Például középiskolai fizikai ismeretekkel elolvasod ezt:

[link]

Utána a tápegységekről szóló professzionális teszteket könnyen értelmezni tudod. Aztán szépen rátalálsz azokra a platformokra, ahol egybegyűjtik a tápegységeket és megbízhatóságuk alapján csoportosítják azokat. Ezután már mindent tudni fogsz a tápegységekről, amit egy felhasználónak tudni érdemes.

Processzorok, videokártyák, memóriák működéséhez el kéne végezned egy informatikával kapcsolatos egyetemi képzést, amire szintén nincs idő, úgyhogy ugyanúgy egyszerűbb megoldáshoz fordulsz: teszteket nézel, különböző fórumokon írnak nagyon jó összefoglalókat mindegyikről, azokat elolvasod. Ennél többet nem tudsz tenni, és nem is érdemes.

2019. júl. 1. 01:37
 3/9 A kérdező kommentje:
#2: Mérnökinformatika szakon tanulok, de a hardveres/számítógép szerelési oktatás a béka feneke alatt van.
2019. júl. 21. 10:31
 4/9 anonim ***** válasza:
51%
YouTube videók, internetes fórumok(főként angol nyelvű, Magyarországon kevés a komoly tech fórum). Én ezekről a helyekről tanultam rengeteget a témában.
2019. júl. 21. 11:00
 5/9 A kérdező kommentje:
#4: És melyik ilyen fórumokat és YouTube-videókat ajánlod kezdésnek?
2019. júl. 21. 14:39
 6/9 anonim ***** válasza:

Személyes kedvencem youtubeon: https://www.youtube.com/channel/UCzX4EFvMTZY073q1tFekbYg

Én tőle tanultam a legtöbbet.

De esetleg ő is: https://www.youtube.com/channel/UCU0uwQq5EahvITay2vpxaHQ

Fórumok terén, pedig ami jön. Megmondom őszintén, nekem nincs konkrét kedvencem, ha éppen tudni szeretnék valami infót, rákeresek, és azokon böngészek, amit kidob.

Magyaroszágról kizárlólag a pc fórumot szoktam olvasni.

Nyilván, ezek közül egyik sem ad papírt a megszerzett ismeretekről.

2019. júl. 21. 20:22
 7/9 anonim ***** válasza:
A szomszédok gépein gyakorolj.. 😃
2021. jan. 25. 11:07
 8/9 anonim ***** válasza:
49%

Tisztelt kérdező!

Nem hiszem hogy létezik külön számítógépalkatrész szerelő megnevezésű szakképesítés, az én időmben szinte senkinek nem volt számítógépe. Manapság már minden otthonban megtalálható, de kérem a televízió is ugyan úgy megtalálható, még se tud szétszedni senki egy képcsöves televíziót. Menjen inkább szakemberhez aki ezzel foglalkozik, és elvégezte a megfelelő villamossági egyetemet.

Üdvözlettel,

Szaki57

2021. jan. 25. 14:12
 9/9 Alex Fly ***** válasza:
Gyakorlatban.
2021. jan. 26. 14:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!