És vettem egy Samsung 970 512GB-s nvme-et. De mikor kiveszem az eredeti SSD-t akkor eltűnik az 1TB HDD is a programokból. Most egy partíciót használnak???
Egy Lenovo Yoga y520 notebook
2019. ápr. 23. 16:10
1/7 anonim válasza:
Összeálltak egy raid 0 tömbbé, mert a vezérlő így volt beállítva. Ha bármelyik kiesik minden adat elvész.
2019. ápr. 23. 16:22
2/7 Dongaben válasza:
Kérj valakitől egy külső USB házas HDD-t, ha nincs otthon, és mentsd le rá amire szükséged van. Én telepítés előtt kivenném a HDD-t is, és ebben a házban formáznám le később. Aztán visszateszed, és visszamásolod, amit kell.
2019. ápr. 23. 16:33
3/7 A kérdező kommentje:
Dehát a RAID lényege nem az hogy egyforma HDD-nek vagy SSD-nek kell lennie? Itt pedig 1TB HDD és 128GB SSD van Raidben? Teljesen különböző méretek, technológiák és még a slot is...
2019. ápr. 23. 16:53
4/7 A kérdező kommentje:
Nem mondom ha a rendszer azt írná hogy C:/ és 1128GB, de külön-külön vannak a rendszerben is:
Nem. A raid 1 és 5 esetén feltétel ez, mert előbbinél pontosan ugyan az az adat kerül mindegyik lemezre, utóbbinál pedig eloszlik az adat úgy, hogy egy adat minimum 2 lemezen legyen, a harmadikon pedig egy ellenőrző összeg. Raid 0 esetén a lemezek kapacitása összeadódik, itt mindegy mi mekkora. Ilyen tömböd van. Viszont bármelyik lemez kiesik, vége. Raid 1-nél amíg egy lemez jó minden adat meglesz, raid 5-nél 2 lemez működőképessége a feltétel.
2019. ápr. 23. 16:59
6/7 Dongaben válasza:
SSD és HDD is lehet RAID-ben. Ments le mindent, majd az új SSD-re telepítés előtt állítsd AHCI módra a BIOS-ban. A HDD-t formázd le másik gépben, vagy USB-s házban.
2019. ápr. 23. 17:11
7/7 A kérdező kommentje:
Sziasztok, ma áttelepítettem végre, kimentettem az adatokat 3db külső HDD-re amiket kölcsön kértem. Átkapcsoltam a BIOS-ban AHCI módba és minden HDD eltűnt. Kicseréltem az SSD-t és telepítést indítottam az USB kulcsról amit a Microsoft Media Creation tool-al készítettem, az felfedezte a 2 külön HDD-t és új partíciókat készítettem UEFI-st és RAID nélkül.
Telepítés után a Windows automatikusan aktiválódott mert gondolom a BIOS-ból vette ki a Win Serialt es most is másolom vissza az adatokat csak eltart egy ideig...
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget akkor is ha nem tudtam sehogy megmenteni az adatokat a gépben, de tanultam belőle és legközelebb mar AHCI-ban lesz, nem lesz gond kicserélni egyet vagy klónozni a HDD-ket adatvesztés nélkül.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!