A CPU a parancsokat miért nem 100% teljesítményen, (elvben) a lehető legrövidebb idő alatt teljesíti?
Win feladatkezelő szerint (XP-n, 7-en és 10-en is).
Lehet, naiv a kérdés, nem értek a gép belső működésének részleteihez.
OK, hogy a merevlemez-hozzáférés vagy a hálózati műveletek késleltetik a proci működését, de ha pl. Excelben végeztetek egy hosszú iterációt, amihez elvben nem kell sem a HDD, sem a hálózat, ott sem 100% a kiterheltség, még közelítőleg sem. Sőt néha egészen visszaáll alapszintre, de továbbra sem nyúl a winyóhoz, aztán megint elkezd dolgozni.
Lehet-e úgy értelmezni, hogy egyes órajelek közt úgy telik el idő, hogy a CPU nem csinál semmit? De valaminek akkor is kell történnie, ha másnak nem, visszaszámolásnak, hogy tudja, mikor kell folytatnia, amit elkezdett. És elvben ez is "munkaidőnek" számít a proci szempontjából.
Így védekezik automatikusan túlterhelés ellen? (Olvastam, hogy a hűtést a max teljesítmény kétharmadára szokták méretezni. Persze ez még függ a hűtőegységtől, a háztól is, nemcsak a procitól.)
Van erre valami jó kis szakkönyv, netes forrás, ami egy kvázi laikusnak is pontosan elmagyarázza, mi ennek a számítástechnikai háttere? Nagyon érdekelne, előre is köszi.
Első körben, a processzor többszálú lehet, a program nem. Másodsorban a programoknak létezik prioritása, és így egy program nem szokott 100at vinni, mert kell az operációs rendszernek, drivereknek... Nálad nem ez lehet, mert gondolom mással sem éri el a 100at.
Valószínűleg IO műveletre vár. Vagy a hdd-re vár (a feladatkezelő nem megbízható a terhelés tekintetében), vagy a RAM-ra, amit te nem is látsz.
Szakirodalomra kereshetsz úgy rá, hogy windows taszk ütemezés, esetleg processzor működése.
Nagy köszönet érte!
Én is gondoltam, hogy mivel a RAM-ot az alaplap más órajelen működteti, mint a proci órajele, emiatt is várakozhat.
DE! Egy régi gépen, ahol az alaplap úgy 300 MHz, a proci 2400 MHz, egyes alkalmazásokban gyakran teljesen ki tud terhelődni a CPU (a feladatkezelő szerint persze). Míg egy új gépen, ahol az alaplap 2400 MHz és a proci ugyan 2 magos de 1600 MHz, azt hihetnénk, ott nem kell a CPU-nak a RAM-ra várnia (sőt sokkal több a CPU-cache is), ott mégis csak pár %-ig terheli a procit ugyanaz a feladat.
Szóval elég rejtélyes a számítógépek világa, de javaslatod alapján rákeresek majd azért...
Anno volt és van egy 486dx gépem amin minden apró kis művelet is 100%-os CPU kilengéseket mutat, melegszik is ilyenkor a kerámia CPU teteje. Viszont ha például mp3-at konvertálok vele ami legalább 10 perc/5MB akkor érthetetlenül kevés erőforrással teszi azt mint mondjuk egy Pentium II géppel ugyanazon oprendszerrel és programmal. Kipróbáltam :-)
A processzor architektúra lehet az ok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!