Ez a laptop ér 178 ezer forintot?
- i5-8250U processzor
- 8GB RAM
- Intel UHD Graphics 620
- 256 GB SSD
- 14" FullHD
- 1,5 kg alatt
- 3 év garancia, vadi új
Illetve az mit jelent, hogy az ethernet átviteli sebessége "10/100/1000 Mbps"? Itthon 300 Mbps az internet sebessége, CAT 5E kábellel szoktam közvetlenül internetre dugni a laptopom, de a jelenlegi csak 100-at kezel max. Ez tudna 1000-ig?
"lletve az mit jelent, hogy az ethernet átviteli sebessége "10/100/1000 Mbps"? Itthon 300 Mbps az internet sebessége, CAT 5E kábellel szoktam közvetlenül internetre dugni a laptopom, de a jelenlegi csak 100-at kezel max. Ez tudna 1000-ig?"
A gépen és a kábelen kívül a kábel másik végén lévő routernek is tudnia kell a Gbit ("/1000") kapcsolatot. Attól, hogy a router 300Mbit/s (elméleti) max sebességre képes WIFIN(!!!), attól még nem feltétlen tud kábelen Gbit-et. Ugyanitt megjegyezném, hogy a router (wifijének) max sebessége nem egyenlő az előfizetett sávszélességgel (csak azért írom ezt, mert sok 300Mbit-es router van, viszont kevés szolgáltató kínál 300Mbit/s-es netet, de ettől még lehet, hogy a tiéd épp annyi).
Szerintem ha a mostani 6-8 éven belüli laptop, akkor már abban is 10/100/1000-es hálókártya van.
"Ez a laptop ér 178 ezer forintot?"
Arra, amire a kommentben írod, megfelel a laptop, persze a filmezéshez túl sok filmet nem fogsz tárolni rajta, ha meg az SSD-re töltöd le őket, akkor elég gyorsan fog romlani az SSD. Az akksi bírni fogja, azzal nem lesz sok gond. Viszont a gép használati teljesítménye nem lesz a legjobb. Hiába i5, az U-s procik nem a teljesítményükről híresek. Az Intel UHD "videokártyák" sem. Ettől még az általad leírt feladatokat elvégzik rendesen. Az árát akár meg is érheti, ha nem valami gagyi márka.
Köszönöm a válaszokat! :) Igen, tudom, hogy az internet sebessége több mindentől függ. Direkt nem említettem a többit, mert a párom laptopján megvan a 300 Mbps ugyanezzel a kábellel (vagy hát nem akad meg 100-nál, mint az én laptopom esetén). Wifin meg nem képes, csak kb 60 Mbps sebességre (2,4 GHz Wi-Fi), az 5 GHz meg folyton ledob minden készüléket (kalap kaki), ezért használom kábellel, az legalább stabil.
Nem, nem gagyi márka, HP.
SSD-t cserélni fogom egy 480 GB Kingston SSD-re, hacsak nem jövök rá, hogy az egy megbízhatatlan SSD.
A videokártyát tudom, hogy integrált gagyi, de nem fogok játszani, rendereleni, amihez kéne jobb. Filmnézés, youtube, Google Earth, Google Maps lesz a legdurvább, amit kezelnie kell.
Van külső HDD (1TB, a filmek, fényképek stb főleg azon lesznek).
Azt hogy érted, hogy "ha meg az SSD-re töltöd le őket, akkor elég gyorsan fog romlani az SSD."? Hova töltsem? Közvetlen akülső HDD-re? Akkor mire jó egy SSD? :D
Amit ügyesen kifelejtettem, hogy fogok videókat vagdosni saját kedvtelésre, amihez nyilván renderelnem kell majd, meg szükségem lesz némi CPU-ra.
Itt viszont az i7-esek közé jutott ez a processzor, úgyhogy gondolom elég jó.
"Azt hogy érted, hogy "ha meg az SSD-re töltöd le őket, akkor elég gyorsan fog romlani az SSD."? Hova töltsem? Közvetlen akülső HDD-re?"
Az SSD minden egyes írással romlik. Ez egy alapvető tulajdonsága, a technológiája miatt van így. Kijelenthető, hogy az SSD előbb, vagy utóbb, de tönkremegy. Éppen ezért egy nagyon fontos adata az SSD-nek a TBW érték (TeraBytes Written), ami azt mutatja meg, hogy a gyártó tesztjei szerint mi az a legkisebb írott adatmennyiség, aminél várható a meghibásodás. Igazából ez a meghibásodás olyan, hogy egyre kisebb lesz a használható terület, viszont ez majd egyre gyorsabban fog csökkenni. Egy másfél órás film SD minőségben is legalább 1GB méretű, tehát elég nagynak számít, akár az egyébként írott mennyiség többszöröse is lehet. Ezért érdemes egyből külső eszközre menteni.
"a párom laptopján megvan a 300 Mbps ugyanezzel a kábellel"
Akkor valószinűleg a mostani laptopodban 10/100-as hálókártya van. Az újjal meglenne neked is a 300.
"SSD-t cserélni fogom egy 480 GB Kingston SSD-re, hacsak nem jövök rá, hogy az egy megbízhatatlan SSD."
Többynire nem szoktuk ajánlani a Kingston SSD-ket, de nem mindegy a pontos típusa sem. Megjegyzés, hogy tudni kéne, hogy a laptopban SATA vagy M.2 SSD van-e, mert nyilván olyanra kellene cserélni. Tippre M.2.
"Itt viszont az i7-esek közé jutott ez a processzor, úgyhogy gondolom elég jó."
Igazából az előző generációs i7-k közé jutott. A 7-8. generációnál az Intelnél volt egy komoly váltás, és kb a 7. generációs i7 felel meg kb egy 8. generációs i5-nek, ami a technológiát illeti. Ráadásul ha megnézed, hogy a jobb i5-ből (xxxxHQ) az előző generációs is jobb, mint ebből az U-s. Ettől még jó proci, fogod tudni használni vágásra is.
Köszönöm a sok hasznos információt :) Akkor majd a HDD-re töltöm egyből a filmeket, remélem bírni fogja a sebességet.
Megnéztem a közel 5 éves laptopomban i7-4700HQ van, de benchmark szerint az i5-8250U egy picit jobb, pedig 1/3 annyi energiát használ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!