Túl magas processzor hőfok?
Kb. két éve raktam össze a jelenlegi gépemet, egy i7-2600k proci + COOLER MASTER HYPER 212 EVO hűtő ami most releváns. Akkor 4.5GHz-re állítottam be a frekvenciát, amivel kb. 82 fokig melegedett fel maximum a processzor. Most azt vettem észre, hogy teljes terhelésen felmegy kb. 95°C-ig is a hőmérséklete. Újrapasztáztam, hátha az a gond, de még így is 92-93°C körül van.
Miért emelkedett meg a hőmérséklete? Nem poros a hűtő, a ventilátor is jól működik (kipróbáltam 2 ventivel is, úgy se lett jobb). A hűtő teteje egyáltalán nem is meleg, az alján a rézcsövek is csak jó langyosak mikor 90°C körül van a proci. Tehát szerintem a hűtőig már nem is jut el a hő. MX-4 pasztát raktam közé, ilyen is volt előtte is, azzal nem lehet nagy gond. Akkor a procihűtő nem tudja "felszedni" a hőt, vagy a processzorból nem jut ki? Az abban lévő paszta is elöregszik? Érdemes lenne delide-eltetni?
Forrasztott processzort delideltetni? Gratulálok kedves első.
Kérdező: Ha langyos csak a hűtő, akkor a hőátadással van baj. Jellemzően pasztára szokott utalni az ilyesmi, de az MX-4 miatt ezt kizárnám, ha jól helyezted fel (borsószemnyi a CPU közepére, amit szétnyom a hűtő, vagy óvatosan, minél kevesebb mozdulattal elkenni). Így lehet még sérült hővezető csőről szó. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy elkezded melegíteni a hűtő azon részét, ahol érintkezik a processzorral, és ha az már forró, végigfogdosod a csöveket kissé távolabb a hőforrástól. Ha nem melegek, akkor sérültek a csövek, ami hűtőcserét jelent. Ha melegek, akkor még a hűtő előtt lesz probléma.
Plusz tipp: Addig míg ezt nem oldod meg, vedd vissza a processzor órajelét gyári értékekre, és vidd le a feszültségét annyira, amennyire lehet. Így használható marad a gép, még ha buksz is pár % teljesítményt.
Elvileg forrasztott processzort is lehet, bár ott lehet nem így kellene hívni az eljárást: https://www.youtube.com/watch?v=JjhGvdhVj_A Mondjuk értelme nem tudom, hogy van-e neki. A kérdésben elírtam, itt belül nem paszta van, hanem az a forrasztó anyag. Az is el tud öregedni?
A procira kb. borsószemnyi pasztát nyomtam, utána ráraktam a hűtőt és meghúztam átlósan a csavarjait. Szóval elvileg jól van felrakva. Azt a hűtőmelegítős tesztet meg fogom próbálni. Mivel melegítsem? Öngyújtóval 1-2 centis láng-hűtő hézaggal jó lesz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!