A GPU órajel emelkedése miért jelent azonnal hőmérséklet emelkedést?
Mondok példát: neten böngészek, rengeteg oldal megnyitva, a GPU 0-1 százalék között mozog 50mhz órajel, hömérséklete normális. Megnyitok plusz egy oldalt, nem különbözik a többitől, többnyire hírportálok csak, de egyszer csak felugrik az órajel 475mhz-re, ugyan úgy 0-1százalék között váltogat és hirtelen elkezd felkúszni a hömérséklet 10-15 fokot majd bekapcsol a ventilátor stb.
Videó lejátszoval ugyan ez. Ha áll a videó akkor is 475 MHz és meleg, bezárom a programot amin alapból sem futott videó akkor 50mhz és leesik 15fokot..
Úgy viselkedik mintha az órajel emelné a hömérsékletet attól függetlenül mennyire van kihasználva a GPU ténylegesen. Ez lehet? Ha igen, hogyan vegyem vissza az órajelet? Ami 475mhz-n 1 százalék, az 50 mhz-n is max 10, nem?
Bocsánat ha valamit rosszul írok, nem nagyon értek hozzá, csak annyit szeretnék elérni hogy 12-15 cikk megnyitása vagy egy egyszerű 720p videó lejátszás ne forralja a GPUt.. mert ugye nem is kéne...
Ventilátor tesztelve,az rendben van
Nemrég volt pasztázva
Höm szenzor egyértelműen az órajelekre reagál szóval nem random adatokat ad.
Mi lehet még a baj?
A melegedés attól van, hogy a processzor számol. Ha sokat kell hogy számoljon jobban melegszik.
Ugyanettől emelkedik az órajel. Ha sokat kell számolni, magasabb órajelen kell működnie, ha végezni akar.
Amikor nem kell számolnia akkor visszaveszi az órajeleit, mert minek teperjen fölöslegesen áramot fogyasztva és hőt termelve.
Ennek így kell működnie.
Ezt a dolgot nem tudod befolyásolni.
Ezt így érzem és köszönöm a választ, logikusnak tűnik, csak nekem picit fura, amit a gép csinál.
Most kipróbáltam, hogy mindent bezárok, még az általam ismert háttér folyamatokat is.
Csak egyetlen videó lejátszót hagytam nyitva amibe be van töltve videó, de áll.
Órajel 405MHz, hőmérséklet 95°C, ventilátor sebesség 90százalék (5500 RPM), GPU kihasználtság 0 százalék
Bezárom várok kb 2 percet és:
Órajel 50MHz, hőmérséklet 78°C, ventilátor sebesség 36százalék (2460 RPM), GPU kihasználtság 2 százalék
Mindegy hogy kmplayer, VLC vagy win média player, mind ezt csinálja.
Ez normális?
#2 *így értem
#3 Nvidia quadro 4000, pár hónapja lett pasztázva.
Azzal is tisztában vagyok, hogy ezt nem netes böngészésre találták ki, minden másban jól müködik (csak hangos), de a hangjára több helyen találtam már magyarázatot, szóval gyárilag ilyen. Nincs is bajom vele.
A problémám, hogy amikor kvázi semmire sem használom, pl egyszerű 720p videó lejátszás, akkor is visít pedig kvázi semmi kihasználtság. 0-1 százalék között a GPU, de ha 405 vagy 475 MHz-re vált akkor alapból felmegy 15 fokot a hőmérséklet még ha nem is csinálok semmit akkor is..
Nem tudom hova tenni, hogy komoly GPU feladatokat elvégez 100-105fokos melegedés mellett és úgy visit 100 százalékon a venti, de ha meg nyitok 15 honlapot vagy egy VLC playert és nem is megy benne videó, akkor is 95 fok és 90es venti??
Nekem ez nagyon fura
Nem ismerem sem a VLC sem KM Player lelkivilágát, de attól, hogy te azt gondolod, hogy a lejátszó éppen nem csinál semmit, egyáltalán nem biztos, hogy nem foglal processzoridőt.
Ugyanez igaz más programokra is.
#5 értem hogy régi, és a teljesítményt el is fogadom. De 475MHz mellett kb0 százalékos haszlattal 95°C nem gond, ha egy komolyabb felhasználás mellett is csak 100fok? Kvázi ugyan ilyen venti érzéssel
#6 teljesen jogos a felvetés ezért ha lenne olyan kedves valaki megnézné, hogy nála is fennáll e ez?
Én GPU Z programot használom amivel adatokat mondok hömérsékletröl.
Engem két dolog érdekel. Egyik hogy gond van e.. nem szeretnék, de a hangjáról tudom hogy normális. A másik hogy ne visítson legalább akkor, amikor csak 720p videót nézek. Vagy böngészek.
Ha más is tapasztalja, hogy felkúszik a hömérséklet kvázi semmitől, csak nem veszi észre, mert halk, akkor problem solved, mert azt már tudom miért hangos..
Ebben nem tudok segíteni, mert én egy i3-4170 processzor integrált grafikáját használom, de az kicsit sem melegszik.
Nagy felbontású YouTube videóknál az AIDA64 szerint 10-15 °C-ot emelkedik a processzormag hőmérséklete de az még így is csak 60-62 °C.
#8 nem, Nvidia illesztőprogramo által vezérelten volt, most akkor átállitottam adaptivra. Ez mit csinál?
Nemsokára próbát is tudok csinálni jobb lett e, csak most el kellett rohannom valahova :) nemsokára írom van e változás
#9 értem. Az a vicc, hogy a youtube viszont meg sem hatja a gépet, ez most ugrott be, yt videó az egyetlen amit venti visitás nélkül nézni tudok, ami szintén fura szerintem, de hát lehet normális nem vagyok informatikus :)
Mindenkinek köszönöm újból a segítséget :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!