Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Egy nem megbízható táp mi...

Egy nem megbízható táp mi miatt nem megbízható mik a tünetei?

Figyelt kérdés
Sokat hallok arról, hogy egy tápon nem szabad spórolni és minőségit kell venni.
2019. jan. 16. 14:34
 1/3 anonim ***** válasza:

Védelmek. Villámcsapás, túláram esetén egy minőségi tápnál lehet hogy még a tápnak sem lesz semmi baja, nemhogy a rendszer többi részének.

Illetve ha elromlik a táp, akkor vihet magával minden alkatrészt. A garancia nem segít, max a tápodat cserélik ki, és ott leszel egy új vacak táppal, minden más meg elromlott.

Akkor ott van még a hatásfok is, persze ezen lehet vitatkozni hogy úgyis alig lehet kimutatni a villanyszámlán.

Személyes tapasztalat: Egy viszonylag vacak tápot kicseréltem egy minőségire és megszűnt a videokártyámon a coil whine. (Igen, 100% a kártya adta ki azt a hangot, nem a régi táp.)

2019. jan. 16. 14:41
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Zaj: egy tápegység kimenete "elvileg" egyenfeszültséget kellene biztosítania, de valójában a kimeneten némi hullámzás mutatkozik meg benne.

[link]

Ez egyrészt azért baj, mert felesleges hőt termel, másrészt zajként jelentkezik az analóg audio/video áramkörökben (például ezért hallasz sziszegést vagy búgást a fejhallgatóban/hangszóróban).

Egy jó tápegységben ügyelnek arra, hogy ez minél kisebb legyen.

Hűtés: egy rendes tápegységben nagy hűtőbordák vannak, nagy méretű, nagy légszállítású, de csendes hűtőventilátorok - egy olcsó tápegységben ezzel is spórolnak.

Terhelhetőség: mivel egy átlagos irodai/otthoni számítógép általánosan kevés teljesítményt - kb. pár 100 W körül - vesz fel, a több száz watt terhelhetőségű tápegységek jelentősen túl vannak méretezve.

Viszont az olcsó tápok gyártói ezzel tisztában vannak, és a ráírt értéknél kisebb terhelhetőségű elektronikát pakolnak bele. Ezzel mindaddig nincs baj, amíg kis terhelést kapnak. Csak ha ez bekerül egy nyagobb terhelést okozó "gamer" konfigba,vagy valami hiba folytán a konfig nagyobb teljesítményt vesz fel, akkor beüt a krach.

Védelmek hiánya: egy jó tápegységben vannak védelmek túlfeszültség, túláram, hővédelem, stb...

[link]

Az olcsó tápegységekben ezeket a költséghatékonyság jegyében kihagyják.

2019. jan. 16. 15:33
 3/3 A kérdező kommentje:

Én most lecseréltem a cooler master elite force 600w tápomat egy be quiet pure power 11 500w-ra és annál a régebbi tápnál tényleg hallottam sistergéseket mikor elindítottam egy videót és játékoknál mikor a menüben voltam halk sipoló hangokat is hallottam.

Azért cseréltem le, mert elég sok helyen írják, hogy gagyi az elite force és néha tapasztaltam fagyásokat játékok közben. Olyan hibajelenségeket, hogy random elsötétült a monitorom mikor játszottam és nem reagált a reset gombra se. Nem volt túlmelegedés se. Egyszer elvittem szervízbe és nem találtak semmilyen hibát. Remélem a tápcsere orvosolni fogja ezt.

2019. febr. 1. 17:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!