Gépház nélkül manapság gépet épiteni mennyire praktikus?
Erre gondolok: [link]
A hardvereknek lehet valami baja, ha csak úgy szabad van? Hütés szempontjából ez mennyire jó ötlet?
Tapasztalatokat,véleményeket irjatok nyugodtan.
Semennyire sem praktikus, hűtésen sem segít, csak árt neki.
Nem pratikus mert:
minden nyílt helyen van, egyrészt porosodik másrészt érintésveszélyes.
Hűtés:
Nincs kereszthuzat, a cpu és vga hűtést ugyan nem befolyásolja (pozitívan sem), de a többi alkatrészt igen, például adattárolókat, alaplapi chipseteket, tehát rosszabb mint gépház nélkül.
Nekem vagy 15 éve a spájzban van a gép, ház nélkül.
Falon fúrt lyukon jönnek át a monitort és TV-t meghajtó kábelek, USB stb.
Egér / bill. vezeték nélkül, régen az is vezetékkel.
A polcon nagyon jól elvan minden, mint a befőtt.
Egyik szinten van a tápegység és alaplap. Utóbbi régen csak le volt téve, később egy bútorlapból vágott T-alakú talpra szereltem állítva, egy olyan fémlemezzel együtt, ami a házakban szokott lenni.
Ezt azért csináltam, mert főleg a DVI-csatlakozó súlya okozott egy olyan feszülést, amitől az alaplap saroknál kicsit meghajlott, meg egyébként sem feküdt fel rendesen síkban az egész alaplap.
Felette lévő polcon vannak az SSD / HDD-k, amit így kényelmesen tudok cserélgetni, akár optikait beiktatni stb. Van egy USB-relével vezérelt kapcsolóm is, tehát ezt úgy kell elképzelni, hogy parancsikonra kattintással tudok egy HDD-t be-ki kapcsolni.
- Gyakorlatilag este bekapcsolom a "filmes-torrentes" HDD-t.
- Másik parancsikonnal bekapcsolom a plazma TV-t.
- Elalvás esetén automatikusan leáll minden, a videó vége után 10 perccel.
- De másnap ez a HDD már nem indul el, meg a TV sem, amikor a gépet indítom, billentyűzetről egyébként.
Hiába sokszor gondoltam rá, hogy be kéne már tenni egy házba, amiből több is akadna a lomtárban, de úgyis csak szívatnám magam, sokkal kényelmesebb így a hardverek kezelése, szerelése, bővítése.
Úgyhogy én nagyon elégedett vagyok a rendszerrel, ami eredetileg a zajtalanítás érdekében lett kitalálva.
Az érintésveszély szakmailag nevetséges egyébként, hiszen a fémház érintése sem veszélyes, ezek az áramkörök pedig azzal azonos potenciálon vannak. A tápegység fekete vezetékei gyárilag közösítve vannak a tápegység fémházával és a hálózati védőföldeléssel is.
A tápegységet pedig a házba szereled és azzal (is) lesz galvanikusan közös.
Porosodást sem értem egyébként, milyen por? Az átáramló levegőből kiváló por is lerakódik a belül a gépházban.
Nekem is a CPU hűtése poros lesz, mint bárki másnál és? Csak nekem könnyebb rendbe tenni, néhány évenként.
Amíg fektetve volt, az alaplapra is leszállt a por, hosszabb idő után. Probléma? Nem probléma, de lefújható éppen.
Köszi szépen, ha nem haragszol egy kérdésem lenne igy pluzban a földelést hogy oldottad meg?
Főleg arra vagyok kiváncsi amikor szerelted a gépet, le voltál földelve?
#3 -ra reagálva:
A szerelési kényelmet leszámítva semmivel sem értek egyet, az pedig túl ritka eset, így nem kompenzálja a többi hátrányt.
"Az érintésveszély szakmailag nevetséges egyébként"
Tehát szerinted ha te vagy véletlen háziállat megérinti az alaplap / videokártya felszíni forrasztásait, az nem okoz kárt, főleg ha úgy elérhető helyen van mint a képen.
"SSD / HDD-k, amit így kényelmesen tudok cserélgetni"
A mai jobb házakban nem csavarral hanem csúsztatós sínnel rögzíted az adattárolót, fél perc a csere az oldallap levétellel együtt. Plusz rezgéscsillapítósak is.
"ami eredetileg a zajtalanítás érdekében lett kitalálva"
Ház nélkül csak jobban terjed a hangja, főleg, hogy nagyon jól hang és rezgés tompított házakat lehet kapni megfizethető áron, ez már csak az egyedi eseted, hogy pincébe tetted.
"poros lesz, mint bárki másnál és?"
Nem lesz bárki másnál, erre való a gépházban a pozitív nyomás és beszívó ventinél porszűrő / harisnya.
# 5
Nem kell pluszban semmit földelni, minden PC-táp földeléses dugóval rendelkezik, amit egy földelt konnektorba dugsz be, ha jót akarsz. Ez csak ennyi.
Ez közvetlenül leföldeli neked a tápegység házát is, valamint a fekete kimenő vezetékeken keresztül mindent, amit rádugsz.
"Főleg arra vagyok kiváncsi amikor szerelted a gépet, le voltál földelve?"
Nem tudom, mire gondolsz: az alkatrészek sztatikus feltöltődés elleni védelmére, vagy a saját védelmemre, mert külön-külön is sokat lehetne írni róla.
----------------------------------------------------
viperM nevű felhasználó válaszára:
Nincs itt háziállat, többi firkálmányod is számomra teljesen érdektelen.
A jelenlegi nulla zajhoz képest még a legzajtalanabb gép is valamennyi zajt adna szerintem.
Amikor én a kitelepítés mellett döntöttem (több, mint 15 éve) akkoriban egy golyóscsapágyas Quantum HDD csapta a zajt elsősorban.
De ez volt a cél, a ___nulla zaj___ és egyszerűség, ami a jövőre nézve is kötetlenséget adott. Tehát azt üzemelek be, amit akarok, zajjal egyszerűen ne kelljen foglalkozni.
Korábban építettem HDD zajelhárító dobozt is, hűtéssel, zajcsökkentő béléssel stb., de elegem lett ilyenekből.
Tudomásul kell venni, hogy mindenkinek más szempontjai vannak, én csak kihasználtam egy szerencsés helyszíni adottságot. Nyilván ezt nem teheti meg mindenki, így nem is propagálhatom nagyon, csak ez van és kész.
Nem fikáztam a te megoldásaid, ismerem is a témát szakmai fórumokról stb., úgyhogy ne akarj nekem újat mondani, felesleges erőlködni...
Viszont otthon az enyém mellett tettem le a voksom. Ezt visszafikázni butaság, ha egyszer nekem ez vált be, az én dolgom, semmi közöd hozzá.
Netes fórumok pedig azért (is) vannak, hogy sokan leírják az ötleteiket, amit más hasznosít vagy nem, az is magányügy.
Az érintésvédelem egy elektromos szakmai fogalom, az életveszély kivédésével foglalkozó téma.
Hogy te valami mást nevezel "érintésvédelemnek", azt nem tudtam.
Számomra (akinek gyengeáram és erősáram is szakmája) ez egyfajta laikus butaság.
Természetesen fontos a macska életének védelme is, pláne mivel ő nem hord szigetelt lábbelit, ezért veszélyeztetettebb is lehet, bizonyos élethelyzetekben.
Ha vizes lábbal rálép az alaplapra, az sem öröm, vagy mechanikusan összekócol valamit. Hogy egyébként még mit okozhat és mekkora eséllyel, azzal kapcsolatban is persze vannak szintén laikus félelmek, buta felfogások.
(Előbbiben természetesen nem passzív hűtésű gépre gondoltam.)
Saját védelem azt jelenti, hogy valaki áramütés ellen védi önmagát.
Az alkatrészek védelme a sztatikus feltöltődésből adódó károk ellen más téma (ESD-védelem). Laikus szinten ezt gyakran túllihegik, miközben az érzékeny alkatrészek eleve integrált védelemmel vannak ellátva, védődiódákkal stb. korlátozva a feszültséget, úgyhogy nem olyan egyszerű azt tönkretenni, ahogy sokan képzelik.
Nem abból kell kiindulni, hogy például gyári környezetben mindenféle precíz védelmi intézkedések vannak.
De amikor otthon gépet szerelsz, ha megfogod a tápegység fémházát, a benned esetleg felhalmozott töltések azonnal kisülnek és 0 V potenciálon leszel.
Utána foghatsz akármit az alaplapon is.
Az sejthető, hogy nem kell direkt műszálas ruhában egy műanyag széken dörgölőzni, hogy minél nagyobb feszültségre töltsd magad a földhöz képest, amit a szigetelt cipő meg is őriz a kisüléstől.
De kis odafigyeléssel az ilyen dolgok háríthatók, vagy többnyire nem is áll fenn.
TV-video-audio szervizemben több évtized alatt még semmit nem tudtam érintéssel tönkretenni, pedig semmiféle speciális védelmet nem alkalmazok, a józan észtől eltekintve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!