Switchet, de milyet?
Üdv!
Ma cserélték le a Digisek a régi rézvezetéket üvegszálasra, így már FTTH típusú netem van.
A korábbi routerem egy TP-LINK WR1042ND volt, ami amúgy is cserére érett, mert hiába van gigabitesként feltüntetve, a WAN porton átmenő sebesség kb 300mbps körül kifullad én viszont gigabites netre fizetek elő. Van a lakásban 2 gép és 1 PS3, így 3 felé van osztva.
Az új Huawei HG8121H ONT egyúttal Wifit is generál és a router felé is kész kapcsolatot szolgáltat, így a saját router okafogyottá vált. Ahelyett, hogy tizenikszezerért vennék egy full extrás wifi routert, azt ajánlotta a digis srác, hogy vegyek egy switchet.
Oké, jogos. De milyet?!
Én ezt néztem ki:
A kérdés, hogy ez képes-e hozni valóban a gigabites sebességet, azaz ki tudom-e általa használni a sebességet, amire előfizetek? A routerem volt eddig a szűk keresztmetszet.
Bármelyik gigabites switch tudja a gigabitet sebességet.
A régi routeredet használhatod switchként csak kapcsold ki a DHCP szervert és csak a switch portjait használd.
Szerintem jobban jársz, ha annyira elválasztod magad a szolgáltatótól, amennyire csak bírod és mégis csak veszel egy tisztességes saját routert, az övéket pedig PPPoE Passtrhough módba kapcsoltatod.
Egyrészt a szolgáltató belelát a teljes otthoni hálózatodba és eszközeidbe akár, másrészt általában elég kula minőségű cuccokat osztogatnak, harmadrészt meg az nem a tiéd, ha van valami hibátok, össze-vissza fogják resetelni és cserélgetni és akkor a sáját beállításaidat csinálhatod újra a nulláról.
Az attól még csak egy átviteli közeg, az ONT-t attól ugyanúgy lehet és érdemes modemesíteni.
Köszönöm szépen a tippet, ez csodát tett! :)
Így már képes vagyok kihasználni a gigabites netet.
A routerben a DHCP szervert kinyomtam, a WAN-t statikus ip-re állítottam és megadtam benne az ONT ip címét. A többi eszköznél pedig automatikus beállítást állítottam be. Az ONT-ben pedig a vezetékes eszközökhöz DHCP cím fenntartást állítottam be MAC címek alapján (address reservation), így fix IP címük van a vezetékes eszközöknek.
Egyetlen hátránya, hogy az alapértelmezett kapcsolatnál nem tudom elérni a router (most már switch) admin felületét, ahhoz újra kell rá csatlakozni. De ez részletkérdés, minden működik már.
Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!