Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Switchet, de milyet?

Switchet, de milyet?

Figyelt kérdés

Üdv!

Ma cserélték le a Digisek a régi rézvezetéket üvegszálasra, így már FTTH típusú netem van.

A korábbi routerem egy TP-LINK WR1042ND volt, ami amúgy is cserére érett, mert hiába van gigabitesként feltüntetve, a WAN porton átmenő sebesség kb 300mbps körül kifullad én viszont gigabites netre fizetek elő. Van a lakásban 2 gép és 1 PS3, így 3 felé van osztva.

Az új Huawei HG8121H ONT egyúttal Wifit is generál és a router felé is kész kapcsolatot szolgáltat, így a saját router okafogyottá vált. Ahelyett, hogy tizenikszezerért vennék egy full extrás wifi routert, azt ajánlotta a digis srác, hogy vegyek egy switchet.

Oké, jogos. De milyet?!

Én ezt néztem ki:

[link]

A kérdés, hogy ez képes-e hozni valóban a gigabites sebességet, azaz ki tudom-e általa használni a sebességet, amire előfizetek? A routerem volt eddig a szűk keresztmetszet.

2018. szept. 25. 18:11
 1/8 Derwer ***** válasza:
100%

Bármelyik gigabites switch tudja a gigabitet sebességet.

A régi routeredet használhatod switchként csak kapcsold ki a DHCP szervert és csak a switch portjait használd.

2018. szept. 25. 18:37
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem jobban jársz, ha annyira elválasztod magad a szolgáltatótól, amennyire csak bírod és mégis csak veszel egy tisztességes saját routert, az övéket pedig PPPoE Passtrhough módba kapcsoltatod.

Egyrészt a szolgáltató belelát a teljes otthoni hálózatodba és eszközeidbe akár, másrészt általában elég kula minőségű cuccokat osztogatnak, harmadrészt meg az nem a tiéd, ha van valami hibátok, össze-vissza fogják resetelni és cserélgetni és akkor a sáját beállításaidat csinálhatod újra a nulláról.

2018. szept. 25. 19:09
 3/8 A kérdező kommentje:
Nincs már pppoe. FTTH van egy optical network terminal formájában.
2018. szept. 25. 21:27
 4/8 A kérdező kommentje:
#1: úgy érted, hogy kerüljem meg a wan portot és ami oda ment eddig, azt dugjam a többi eszköz mellé?
2018. szept. 25. 21:30
 5/8 anonim ***** válasza:

Az attól még csak egy átviteli közeg, az ONT-t attól ugyanúgy lehet és érdemes modemesíteni.

2018. szept. 25. 22:06
 6/8 Derwer ***** válasza:
Igen, úgy értem, hogy a régi routeredet ne használd a WAN portot és LAN portokon kösd össze a kér routert. ( és csak egy DHCP szerver legyen ! )
2018. szept. 26. 07:57
 7/8 A kérdező kommentje:
Ki fogom próbálni, köszi!
2018. szept. 26. 19:10
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a tippet, ez csodát tett! :)

Így már képes vagyok kihasználni a gigabites netet.

A routerben a DHCP szervert kinyomtam, a WAN-t statikus ip-re állítottam és megadtam benne az ONT ip címét. A többi eszköznél pedig automatikus beállítást állítottam be. Az ONT-ben pedig a vezetékes eszközökhöz DHCP cím fenntartást állítottam be MAC címek alapján (address reservation), így fix IP címük van a vezetékes eszközöknek.

Egyetlen hátránya, hogy az alapértelmezett kapcsolatnál nem tudom elérni a router (most már switch) admin felületét, ahhoz újra kell rá csatlakozni. De ez részletkérdés, minden működik már.

Köszi!

2018. szept. 28. 10:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!