I7 8700K normális ez a hőmérséklet?
amilyen gyenge minőségű a kupak alatti hővezető anyag, teljesen normális.
90 fok alatt nincs gond.
2018. szept. 5. 21:36
2/11 A kérdező kommentje:
Értem, csak mert egy ismerősömnek egy i5 7500-a van neki stabilabban tartja a 30-at és terhelés alatt 46 fokra ment fel egy kicsit gyengébb hűttővel. Akkor lehet a teljesítmény különbség miatt? Meg ugye, én hosszú távon játszani szeretnék nem fogom ezzel "tönkretenni"?
most erre mit lehet mondani?a százezres procidra tettél egy tízezres hűtőt.ha ennyi a hőfok akkor ennyi,ennél kevesebb nem lesz.dark rock4,cryorig r1 ultimate,én ilyesmiket választottam volna a helyedben.
2018. szept. 5. 21:47
Ez normális, hála az IHS alatti takonynak. Tehetsz rá bármit, amíg a trutyi nem lesz cserélve, addig jobb nem lesz.
Egy 7600-at meg kár egy 8700-hoz hasonlítani, közük nincs egymáshoz.
2018. szept. 5. 22:05
5/11 A kérdező kommentje:
Nincs állandó munkahelyem, melóztam és úgy raktam össze a gépet. Suli idő alatt hétvégén vagyok 10 órában, majd később veszek rá, csak egy egyszerű kérdést tettem fel. Nem kell személyeskedni.
Az alap hőmérséklet szerintem abszolút stimmel. Nem várható el a szobahőmérsékleten való üzemelés úgy, hogy a proci inaktív állapotában is eleve szobahőmérsékletű (25 fok körül, nyáron több). A terhelés alatti hőmérséklet sem vészes, de tényleg lehet az alacsonyabb. Nekem olyan max 46 fok körül alakult, bár nincs is egy erőgépem (G4400 pls).
2018. szept. 5. 23:35
A hűtő 150 W TDP-ig hatékony:
[link]
a proci 95 W-os TDP-vel rendelkezik:
[link]
egy nagyobb (130 W) TDP-jű procit terhelten 57 °C-ra hűt le:
[link]
Mint az előzőek is utaltak rá: a CPU chip és a "belső hőelosztó" (IHS: Internal Heat Spreader) között vastag hővezető (TIM: Thermal interface material: [link] ) van:
[link]
Éppen ezért bátor barkácsolásra hajlamos emberek eltávolítják a CPU áramköri lapkájára ragasztott IHS-t és kicserélik a hővezető pasztát valamilyen vékonyabbra:
[link]
ezt a folyamatot nevezik "delidelésnek".
Így a chipről hatékonyabban távozna a hő az IHS-re, tovább a hűtőre, jobban hűtve azt, ezáltal alacsonyabb hőmérséklet lehetne mérhető:
[link]
2018. szept. 6. 00:59
Egyébként a "67-68 fok" messze van a maximális 100 °C-nál (lásd a belinkelt adatlapon a TJUNCTION értékét), úgyhogy normális.
2018. szept. 6. 01:09
Ez a szorzózármentes processzor képes átlépni a TDP keretet. Még azt kellett észrevennen, mindamellett ami már elhangzott, hogy agresszívebben "szabályozzák" az órajelet. Jobban elengedik a hőfokokat a tartományon belül. Laptopoknál fejlesztették; gondolom alkalmazták a tanultakat.
2018. szept. 6. 11:24
10/11 A kérdező kommentje:
Értem, köszi a válaszokat. Nem tervezem húzkodni, csak jó áron jutottam hozzá.
Kapcsolódó kérdések: