3 TB-os winchesterre hogyan telepíthetnék windowst GPT partícióval?
A 64-bites Windows 7/8/10 változatok támogatják a boot-ot GPT-ről.
Másodlagos, GPT-s adattárolóként mindegyik kezeli.
Azonban GPT-s boot-hoz UEFI kell, ez az alaplap pedig, - ahogy látom - hagyományos BIOS-os, nem UEFI-s, ezért trükközni kell.
- hybrid MBR,
- UEFI emuláció (DUET),
- külön rendszerindító eszköz (pendrive, memóriakártya, floppy...)
Gyorskeresésre:
- hybrid MBR (Live) Linux-ból: [link]
- DUET (Live) Linux-ból: [link]
- pendrive-os indítás: [link]
Ha nagyon bonyolult, vagy nem akar összejönni, akkor szerezz be egy külön kis HDD-t/SSD-t a rendszernek, a 3TB-os meg másodlagos adattárolásra trükközés nélkül használható.
3 terrás HDD-re ne tegyél windózt, inkább vegyél egy külön kis SSD-t (10k körül már van jó 120 gigás).
Adattárolásra minden probléma nélkül használhatod, csak GPT-be kell konvertálni.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Szeretnék csak egy vinyót a gépben, de az usb-ról bootolás nem gond. Megpróbálom úgy összehozni a rendszert, hogy GPT formában C és D meghajtó is legyen (remélem lehetséges).
Nem sikerült egyelőre.
Ez alapján próbálkoztam:
A gpt váltásig eljutottam, fent van a vinyón a win7 is, de a bootolható pendrive létrehozása nem sikerül.
Valami ötlet?
A pendrive létrehozás melyik parancsa nem sikerül?
(rövidített gyorsfordítás a linkelt weboldalról)
Win7 telepítőről indítod a gépet
Shift+F10 kombinációval parancssort nyitsz
diskpart
list disk
select disk 0 (merevlemez kiválasztása)
list volume (kiválasztott lemez partiícióinak listázása - betűjelek megjegyzése: D: meghajtón van a Windows)
select disk 1 (a pendrive lesz a következő műveletekhez kiválasztva)
clean (törli a pendrive-ot)
create partition primary size=1000 (létrehoz a pendrive-on egy 1000 MB-os partíciót)
format fs=fat32 (létrehozott partíció formázása FAT32-re, - NTFS-sel nem működik)
select partition 1 (pendrive első particiójának kiválasztása műveletekhez)
active (rendszerindító partició legyen)
list volume (particiók listázása)
select volume 3 (partició kiválasztása műveletekhez)
assign letter=G (szabad betűjel társítása)
exit (kilépés diskpart-ból)
bcdboot d:\Windows /l en-us /s g: (rendszerindító fájlok áthelyezése D: meghajtóról a pendrive-ra)
bootsect /nt60 G: /mbr /force (boot indítókód átírása a pendrive-ra)
Újraindítás...
Nálad a betűjelek és a lemez-sorszámok más sorrendben is lehetnek!!!
Ha a fentiek megvannak, és mégsem boot-ol a Win7 akkor mit ír ki a monitorra?
BIOS-ban a boot sorrendnél az USB (Removable?) az első?
Bekapcsolásnál F8-at nyomogatva a megjelenő BootMenu-ből kiválasztva sem indul?
Végre sikerült létrehozni a bootoló pendrájvot.
Ott volt a hiba, hogy magyar windowsom van, tehát az en-us helyett hu-hu volt a helyes.
Valamint a /l-t én /1-nek néztem.
Na tessék, itt is tök egyforma a két karakter, a kis L és az egyes szám. :-|
Nede mostmár műkszik minden, kihasználhatom a teljes 3 terát win 7 alatt, és csak egy pendrive kell hozzá plusszba. Amikor végül helyesen írtam be a parancsokat, és elkezdett szörcsögni, meg villogni a pendrive, már örülhettem, hogy végre másolódik rá valami. :)
Gratulálok!
Nem lehetett egyszerű mutatvány.
Egyébként a pendrive csak indításhoz kell, tehát ha máshol is használnád, akkor Windows alatt ki lehet húzni. (ha meg altatod/készenlétbe rakod a rendszert, akkor ébresztéskor nincs rá szükség)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!