Hogy bírja egy alap otthoni számítógép az állandó futást?
Adatok:
Linux 2.6.24-21-generic, CPU: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz at 2992 MHz (5985 bogomips), HD: 10/143GB, RAM: 1407/1518MB, 149 proc\'s, 4.10d up
Azt szeretném tudni, hogy bírja egy ilyen gép a nonstop futást?
Mennyi az élettartama a gépeknek?
Hallodt már valaki olyanról, hogy leégett a gép?
Ha gáz van, nem ég le?
Miért kérdezem? Szervert csinálok.
Nálam kb. 1984 óta megy szinte folyamatosan valamilyen PC.
Jól bírják, csak rendszeresen ki kell takarítani a port a gépből és főleg a tápból. Megfelelő hűtés mellett jól bírják még a nyári 35-40 fokot is.
Ha lehet ne olcsó kínai tápot tegyél bele, hanem valami megbízhatóbbat, amit nem kell félévente cserélgetni. Persze ez vonatkozik a többi alkatrészre is.
A tápok úgy vannak megcsinálva, hogy túlmelegedéskor kikapcsolnak, zárlat esetén pedig nem gyúlad ki.
Nem igazán a gép jellemzőitől függ, hanem a hűtéstől.
Tegyél bele elég ventillátort, és rakd szét a winchestereket és a kártyákat, ahogy bírod (a hőtermelő részek minél messzebb egymástól.
Néhány havonta fújd ki a géped (2 csövű porszívóval: az egyik fele fújja, a másik szívja) - vagy lehet kapni flakonban sűrített levegőt. Ilyenkor ellenőrizd azt is, hogy minden ventillátor jól működik.
Ja: ha szerver, akkor rakjál bele valami egyszerű videokártyát (ezek még alig melegednek).
Én már láttam szétégett alkatrészeket: ezek a hanyag szerelés miatt melegedtek túl. És láttam szétdurrant tápegységet is: az meg a nem pucot és beszorult venillátor miatt.
Nagyon szívesen várok még válaszokat...
Amiről szó van: [link]
Az első válaszoló vagyok megint: Hááát codegen táp... van ennél jobb is, de elsőnek elmegy.
A ház oldalait nem véletlen találták ki, ugyanis ha fölteszed sokkal intenzívebb lesz a hűtés és érvényesülnek a ventillátorok. Nyitott házban meg miden felé fújnak a ventillátorok, csak ott nem jár a levegő ahol kellene.
Én most szereztem be golyóscsapágyas 12cm-es dupla vastag ventit, fél fordulaton több levegőt szállít mint egy normál példány és szinte nincs hangja, és nem szorul be egy év alatt a csapágyazása.
Ezért kell 2 havonta vizsgálni. Ha már akadozik vagy zörög a ventillátor, akkor csere.
Összerakva meg tényleg jobb a légáramlás a gépben. Inkább a kimenő nyílásoknál hagyjál jó sok helyet a szellőzéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!