Újraindul a gépem! Miért?
Vettem egy asus gtx 770-et és kíváncsiságból lefuttattam egy stressztesztet, de a gép újraindult akárhányszor próbálkoztam.
Meguntam ezért gondoltam megpróbálom egy nagyobb játékkal is.
Láss csodát a gép ott is újraindult.
Telepítettem a legújabb Nvidia drivereket, a ventillátorok 100%-on pörögnek.
Alaplap: asus a78l-m/usb3
Proci:Amd Fx-6300 3,5GHz
Ram:8Gb
Gpu: Asus Gtx 770 oc 2gb
+500gb Hdd
Mivel van a gond?
Illetve, hogy tudom kiküszöbölni?
Szia!
Először is a legfontosabb tényezőt nem írtad, hogy milyen tápegység van a gépben...
2 oka lehet nagyon sűrűn: tápegység esetlegesen nem bírja el a terhelést.
De általában jelentősebb az, hogy a VGA-k túlmelegednek.
Ehhez egy jó táp is kell: Energiafogyasztás
max. 300 W további 6+8 tűs PCIe tápcsatlakozó szükséges.
Szóval érdekelne, az is, hogy milyen táp van alatta, főleg, hogy AMD cpu-k is fogyasztanak sokat...
Első válaszoló:
550W-os táp egy 6pines és egy polexből 8pinesre alakított kábel van a kártyára kötve.
Második válaszoló:
A ventillátorokat én állítottam be így, pont azért, hogy ne melegedjen annyira.
Első vagyok, pontos táp típusa kellene, mert ez így kevés.
Alapból a videókártya simán felvesz 300W-ot, 95W-ot ehet a cpu-d. Az 395W idáig és ez csak 2 alkatrész, HDD-k is általában 5-10W-ot simán megesznek, de mi csak számoljunk 5W-al az már 400W. és ha nem valami minőségi tápegységed van akkor kb 80%-os hatásfokkal lehet számolni. Az 440W (80%-os hatásfok), ha pörögnek a ventik 100%-on azok is simán felvesznek 5-10W-ot attól függ hány venti van, 1 ventilátor simán felvesz 5 W-ot... egy 12cm-s főleg ha még akár világít is akkor pl 5.1W-ot... Windows közben, ha pl böngészőzöl akkor is újraindul, vagy csak stressztesztnél és játékoknál?
Az 550w-os tápnak elégnek kellene lennie, amennyiben minőségi, és képes a videókártya fele 25 ampert, mert ha nem képes mert mondjuk sokfele van osztva az áramkör és a kártya 2x10 amperes körön van mondjuk akkor az édes kevés lesz neki. Bár amit írtál, hogy kell a molex- pci-e átalakító, nem hiszem, hogy mai csirke lenne az a táp, és már lehet kicsit el van fáradva, és nem képes már 80-as hatásfokra csak 70-re ami már csak 385 watt, és a gépednek kell 435 watt durván, ami meg is lenne ha 80 pluszos lenne a táp, de szerintem nem az. Egyébként egy kis segítség ahhoz hogy hogyan lehet kiszámolni mekkora táp kell a gépbe(80+ táp esetén)
(CPU max fogyasztása+VGA max. fogy.+egyéb hardverek fogy. ~ 40w)×1,2 = minimális táp kapacitás
Ami a te esetedben (95+300+40)x1,2= 522 Watt.
Már csak a táp pontos típusa kellene, hogy meg tudjuk mondani képes e leadni azt amit kellene neki.
Sajnos a tápon nincsen semmiféle típus illetve márka megjelölés. Ez elég kellemetlen, mert szerintem ez egy noname táp. Annyi van rajta, hogy: 12CMfan-ATX550WP.
Netezni, meg egyéb nem megterhelő dolgokat tudok rajta csinálni, csak amikor megerőltetem akkor hal meg a gép.
Több helyen azt írják, hogy elvileg ez az: [link]
Ez elég gyér tápnak tűnik... szóval valószínűleg a tápegység a hibás... egyébként tuti, nem 80 vagy 80+ -os a hatásfoka, szóval kb kuka ez a táp ilyen konfig mellett.
Nem ilyen de szerintem ez lényegtelen.
Akkor muszáj beruháznom egy erősebbre.
Jó lesz egy szintén 550-es (nyilván valami jobb típus) vagy inkább emeljem 600-ra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!