Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Egy monitor milyen paraméterek...

Egy monitor milyen paraméterek alapján éri meg az árát?

Figyelt kérdés

Természetesen arra gondolok azok a paraméterek amikkel a monitorok rendelkeznek azok mennyire befolyásolják egy monitor árát.

Nekem a felbontás az első, második a színminőség. De ez utóbbit nem tudom milyen kifejezések határozzák meg/fedik le teljesen. Aki ért hozzá meg tudná mondani hogy hol olvashatok utána teljes körűen? Az új monitoromat kb. 70 000 Ft környékére tervezem. Lehetőleg Full HD vagy a fölé lőnék, és minél jobb szín minőséget szeretnék. De mondom ez utóbbiról teljesen el vagyok tévedve, abban sem vagyok biztos hogy egy oled kijelző ebben az árkategóriában mennyire lenne baklövés. Mondanám hogy a felbontás az első, de nem akarok nagyon olcsó színeket se látni.

2018. febr. 17. 20:00
 1/8 A jó édes ***** válasza:
Attól függ, milyen használatra kell. Két, iparban általánosan elfogadott színtér az sRGB ás AdobeRGB, amit meg szoktak adni. Vannak persze ezen kívül is egyéb szabványok, de azzal ritkán, speciális területeken dolgoznak csak. sRGB színtér teljese (100%-os) lefedését ma már szinte minden drágább monitor tudja, az AdobeRGB már a kifejezetten munkára fejlesztett "luxus" típusok ismérve, ~1.000.000 forint körül - ilyet gondolom nem akarsz. Van, hogy kis színtérképet is mellékelnek a monitor mellé amin látod, hogy mely színekben szerepel gyengén, de mivel szinte mindenki azonos technológiai alapara építkezik, nagy különbségek ebben nincsenek. Az OLED egyelőre parasztvakítás, ha tényleg a színbőség a fontos számodra, akkor valamilyen pár éves, használt EIZO vagy NEC grafikai monitort ajánlatos vásárolni. Ma már számos cég szakosodik arra, hogy ezeket nagy cégektől, irodáktól 3-5 éves korukban megvásárolja és továbbértékesíti.
2018. febr. 17. 20:35
 2/8 anonim ***** válasza:

Első:Panel, nagyon nem mindegy hogy TN vagy IPS esetleg VA vagy OLED paneles az adott monitor.

Második:Csatlakozok száma és hogy egyáltalán van-e digitális jelátvitelre lehetőség, nem mindegy hogy D-SUB vagy DVI-D csatlakozó van rajta, sajnos még mindig vannak olyan monitorok amiken csak D-SUB van.

Harmadik:Felbontás és méret.Én ezt a kettőt tenném utoljára, mert hiába van 4K felbontásos 30"-os monitorod ha az TN paneles rossz betekintési szögekkel és jelentősen gyatrább színekkel.

Negyedik:Válaszidő, illetve FreeSYNC vagy G-Sync.Utóbbi technológia drágább de kevesebbre is képes, előbbi olcsóbb és nyílt technológia.(AMD - FreeSync, nVidia - G-Sync)

2018. febr. 17. 20:36
 3/8 A kérdező kommentje:

oké, tehát akkor G-Sync az biztos.

A betekintési szög meg a méret az nekem mindegy. Így is úgy is elölről nézem. A felbontás az viszont semmiképpen sem utolsó, nekem nagyon is számít hogy mekkora helyem van a programoknak. A válaszidőn még nem gondolkoztam de az is számíthat. Tehát akkor a szín az még sem számít annyira mint amennyire gondoltam.

2018. febr. 17. 22:00
 4/8 A kérdező kommentje:
DVI és HDMI csatlakozóm van.
2018. febr. 17. 22:03
 5/8 A kérdező kommentje:
Amúgy most akkor az oled-el mi van? Teljesen mást mondtok, így egyikőtök se valami hiteles.
2018. febr. 17. 22:04
 6/8 anonim ***** válasza:

"oké, tehát akkor G-Sync a biztos"

Akkor fontos ha az input lagg zavar a VSYNC-nál, engem pl. hidegen hagy de van akit zavar.

"A betekintési szög meg a méret az nekem mindegy."

A panel típusa nem csak a betekintési szöget határozza meg hanem sok mást is, ezért is írtam egy példát hozzá.

Ennek is megfelelőnek kell lennie egy adott területre ahol használod de nem írtad le hogy konkrétan mire.

Ha valaki filmet néz akkor fontos lehet a betekintési szög, de azt mondom hogy általános használatnál is jól jöhet.(ha épp közben mást is csinálsz és épp oldalról nézel egy word dokumentumot pl.)

"válaszidőn még nem gondolkoztam de az is számíthat. "

Ez egy marketing maszlag, illetve a paneltől is függ.

Tudtommal abban a VA nagyon elmarad az IPS-től, illetve mind 2 a TN panelétől de ezeket átlag felhasználás mellett nem lehet észrevenni.

"Tehát akkor a szín az még sem számít annyira mint amennyire gondoltam."

A színt a panel típusa határozza meg hogy hogyan lett kalibrálva, pl. hideg vagy meleg színek felé inkább.Szóval itt típusonként eltérhet 1-1 azonos panelű monitor.

OLED egy más tészta, sok még a gyermekbetegsége és az ára is elég sok ha monitorról van szó szóval azért sem ajánlott.

De ahogy az első válaszoló is írta, vannak sokkal jobb alternatívák ha a színek a fontosak.(mondjuk én az OLED-t ne

2018. febr. 17. 22:25
 7/8 anonim ***** válasza:
*nem preferálom annyira leginkább a beégés miatt)
2018. febr. 17. 22:26
 8/8 A kérdező kommentje:
Sok mindenre használom. Filmek, játékok, szerkesztő programok. De semmiképpen sem nézném oldalról a kijelzőt. Soha. Még mondhattok egy csomó mindent hogy most milyen port az ami nekem kell, tükröződik e vagy matt. De ezek egyszerű szűrők. Csak a panelekben vagyok eltévedve. Ezek szerint meg kéne néznem élőbe ezeket a paneleket? És akkor már csak eldöntöm hogy mennyit ér nekem a panel a felbontáshoz képest és akkor kész a döntés. Átlag felhasználónak mondanám magam, de erősen érzem a a különbségeket.
2018. febr. 17. 22:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!