Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » CD, DVD, BLU-RAY lemezek a...

CD, DVD, BLU-RAY lemezek a legjobb adattárolók hosszútávon?

Figyelt kérdés

Nekem van 2004-2005 körül ki írt CD-k, a mai napig be tudja olvasni a hifim.

Van egy 6 éves külső HDD-m, és már sajnos 600 valahány nap az élettartama.

A másik gond hogy a CD lemezeket el akarják tüntetni a boltokból, és hamarosan a DVD lemezeket is.

Szerintem egy SSD, Pendrive, HDD, SD kártya előbb meg adja magát mint egy lemez.

Azt is olvastam az SSD, Pendrive, SD kártyát ha nem használjuk pár évig tönkre fog menni a szekrényben is. Ez igaz?

Ezt a videót nézzétek végig, szerintem igaza van. [link]

2018. febr. 14. 14:18
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Nézzétek végig őket:

[link]

[link]

Szerintetek igaza van?

Mi a véleményetek a videókról?

2018. febr. 14. 17:56
 12/21 anonim ***** válasza:

CD-DVD-n való adattárolással az a baj, hogy hamarosan megszűnnek hozzájuk az optikai meghajtók gyártása is (gondolom), ha egyszer ezeket már nem használják, gyártani se érdemes hozzájuk semmit.

DVD esetén sokkal többször futottam bele abba, hogy egy meghajtó által megírt lemezt egy másik meghajtó nem olvasott be, sőt, azzal is, hogy csak bizonyos sebességen volt hajlandó írni, aztán örültem, ha a végén jól megírta...

CD lemezek esetén nem találkoztam még soha ilyen kompatibilitási problémával.

Talán a Blu-Ray írók maradnak még a piacon egy ideig, amelyek (remélhetőleg) olvasnak és írnak CD és DVD lemezeket is, bár ha ezeket nem fogják már használni, akkor bele sem építik a CD-DVD kompatibilitást, ezzel is számolni kell.

Blu-Ray-blól is létezik az általam említett M-Disc, aztán, hogy ez mennyire jó, nem tudom, ez is lehet egy alternatíva adattárolásra.

Ellenben meglehetősen drága.

Pendrive nem hosszútávú adatmentésre való, azért nem működik sokáig megbízhatóan...

Ellenben pár HDD, amelyet csak adatmentés idejére kapcsolnak be (vagy NAS-t üzemeltetnek RAID-be kötött HDD-kkel), hatékony védelmet adhat.

Kb. a '2000-es évek eleje óta olvasom, hogy CD és DVD-re mentett adat esetén 5-10 év tárolási időnél hosszabbal nem érdemes számolni, ha mégis, akkor könnyen előfordulhat, hogy már nem lesz maradéktalanul visszaolvasható.

[link]

[link]

[link]

Bárhogy keresem, az első találatok közt nekem nem úgy tűnik, hogy különösen ajánlgatnák a DVD-re történő mentést. :-(

If you think of optical (CD/DVD/Blu-ray) solely as a means of movie or software delivery, it probably seems antiquated. You might also dismiss garden-variety

CD, DVD, and BD-R (LTH) recordable and rewritable discs as unsuitable archival media. You’d be right about that—they use inherently unstable, organic dye-based

data layers.

However, there are optical discs that are unquestionably the hardiest, handiest archival media available to consumers. Write-once BD-R HTL (High To Low)

can last for 100 to 150 years given a relatively mild environment—i.e., not on your dashboard in Phoenix. Milleniatta’s M-Disc BD-R and DVD+R write-once

discs use an even more stable data layer that is rated for 10,000 years. Only its polycarbonate outer layers reduce that to a mere 1,000 years. Note that

this is all theoretical, but the testing MOs were rigorous and performed by the government of France (BD-R), and the Navy for the Department of Defense

(M-Disc DVD).

2018. febr. 14. 18:00
 13/21 A kérdező kommentje:
# 12: Blu-Ray lemeznek mennyi az élettartama?
2018. febr. 14. 18:48
 14/21 A kérdező kommentje:

# 12: Te mire mentenéd az adatokat hosszútára ezek közül?

CD, DVD, BLU-RAY, Pendrive, SSD, SD kártya, HDD.

Még azért sokan írnak ki CD-re DVD-re lemezre adatokat.

2018. febr. 14. 18:57
 15/21 anonim ***** válasza:

CD-re mentenék (tudom, kicsi kapacitás) a nagyon fontos adatokat ( és remélném, hogy még később vissza is tudom olvasni), külső HDD-re mentenék, valamint ha olcsóbb lesz, SSD-re is szeretnék menteni...

Nem tudom, mennyi a Blu-Ray megőrzési becsült időtartama.

2018. febr. 14. 21:07
 16/21 anonim ***** válasza:

Nekem váltak olvashatatlanná DVD-k 5-10 év után úgy, hogy egyszer nem volt írás óta használva, csak el volt rakva... HDD sokkal megbízhatóbb!

#10: Nem is kell annyi éven keresztül használni. Vannak backup merevlemezeim, egyszer telerakom adattal, és megy a fiókba.

2018. febr. 14. 21:30
 17/21 A kérdező kommentje:

# 15: DVD, BLU-RAY lemezre nem mentenél semmit? Hogyhogy csak a CD-re mentést mondtad?

Elvileg a BLU-RAY lemez élettartama 40 év.

M-Disc 1000 év az élettartama.

Kodak Professional DMD 100 év az élettartama.

[link]

[link]

[link]

Ezeket is ajánlód?

2018. febr. 14. 21:45
 18/21 anonim ***** válasza:
A HDD-k nem túl hosszú élettartamát az is bizonyítja, hogy használtan alig lehet olyan régebbi HDD-t találni, ami ne lenne szektorhibás vagy más egyéb gond ne lenne vele. Hardveraprón is a legtöbb hirdető szereti elsumákolni a HD Sentinel kép mellékelését hozzá, ha rá írok, hogy tegyen fel róla HD Sentinel képet, csak a rizsa jön, hogy "majd lesz hamarosan", "nem vagyok gépközelben", de azóta sincs fent a kép.:) Persze tudom, hogy használt HDD-t eleve nem ajánlott venni, de az élettartamukról azért ez is sokat elárul.
2018. febr. 15. 03:53
 19/21 anonim ***** válasza:

Kérdező:

amit linkeltél, szerintem régebbi cikkek és azóta sajnos kiderült, hogy töredék ideig se bírják a lemezek, csak mondták róluk a gyártók. :-(

Persze ennek a ténynek én se örülök, én is szeretek minél többféle adathordozóra menteni...

Wikipedia-n írják (M-Disc-ről szóló cikkben):

...

But according to a test of the

French National Laboratory of Metrology and Testing

at 90 °C and 85% humidity, for 1,000 hours, the DVD+R with inorganic recording layer such as M-DISC showed similar deterioration in quality as other conventional

discs with an organic recording layer, with a maximum lifetime of below 250 hours.

...

Úgy értelmezem, hogy gyakorlatilag nem találtak különbséget a tesztelés során és nem tudták bizonyítani, hogy egyáltalán, bármivel hosszabb ideig őrizné meg az adatokat, mivel M-Disc esetén gyártó azt írta, hogy nagyon szélsőséges körülmények közt is megőrzi az adatokat, tehát 200 és 1000 fok közt, stb....

Nem véletlenül aggódnak a digitálisan meglévő anyagok miatt, mert nem találták még fel a hosszabbtávú digitális archiválást.

2018. febr. 15. 07:52
 20/21 anonim ***** válasza:
#18: Még mindig kevered a szezont a fazonnal. Hosszú távú adattárolásról van szó, és feltalálták már a RAID-et, ezzel elkerülhető az adatvesztés. Megnézném meddig bírja neked a CD/DVD, ha napi szinten pörgetnéd az olvasóban. Az aprón lévő HDD-k meg tényleg relevánsak, mikor vagy arról használják a oprendszert is, vagy szerverben futtatják nonstop. Itt most hosszú távú eltevésről volt szó. Ebben pedig jelenleg a HDD a nyerő. Nem lesz neked szektorhibád attól hogy elteszed a fiókba 5-10 évre...
2018. febr. 15. 08:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!