Egy videókártyámál mi a legfontosabb vásárlási tényező?
Ha be tudod lőni, hogy mennyi pénzt szánsz a dologra, akkor ezt a korlátot figyelembe véve
...a leglényegesebb a grafikus chip. (Minél újabb annál jobb. Kisebbb csíkszélesség, kisebb fogyasztás, nagyobb teljesítmény. Újabb, jobb hardveres utasításkészletek) Aztán nagyon fontos, hogy hány bites buszon kommunikál a processzor a memóriával, aminek lényeges a mennyisége és a sebessége is.
Aztán fontos, hogy fizikailag beférjen a kiválasztott házba.
Szóval vannak szempontok dögivel.
Nem érdemes külön kiemelni egy tényezőt sem, ugyanis minden eszköz kizárólag annyira jó, amennyire a leggyengébb láncszeme azzá teszi.
Teszem azt, hiába veszel egy GTX1080Ti-t, ha azon csak 2GB HBM2 VRAM van, 4096 bites buszon, mert nagyon kevés a VRAM.
Ugyanígy hiába veszel egy GT1030-at, amin van 64GB HBM2 VRAM, 4096 bites busszal, mert a GPU ennek az 1/16-od részét is alig tudja hatékonyan kihasználni.
Minden gyártónál, minden generációban vannak kakukktojások, amiket érdemes elkerülni.
Legutóbb valahogy így zajlott a kártya választásom, kicsit késő van, így elég vázlatos lesz.
Minél frissebb cikkeket/videókat néztem amikbe 10-30 játékot benchmarkoltak a kártyá(k)val, csak olyanokkal foglaltam ahol elég információt adtak a tesztkörnyezetről. Ennél a pontnál érdemes tudnod milyen felbontáson tervezel játszani a következő években, főleg ha teljesen új gépet építesz.
Két benchmark között megnéztem mi mennyibe kerül egy boltba meg hardveraprón.
Ha közel azonos teljesítményt találtam közel azonos áron akkor:
Memória mérete > DirectX támogatása > Fogyasztás
Miután megvolt a típus elkezdtem játszani az ár/zaj/hűtés teljesítménye mutatokkal és futottam még pár kört az interneten benchmarkok és vélemények után.
Ha ennél a lépésnél még a bolti verziók felé hajlok, akkor a garancia idejét is figyelembe veszem. Használt kártya esetén meg a garancia meglétét nagyon előtérbe helyezem.
Na meg az se árt ha befér a házadba és nem akarja kitörni a foglalatát támasz nélkül.
A legfontosabb az ára. Ez teljesen egyértelmű, mivel nyilván az anyagi lehetőségeidhez mérten kell videokártyát választani.
Pontosítva az ár-érték arány még fontosabb. Mert lehet, hogy "olcsó" a kártya, de egyébként nem tud "semmit".
Ilyen pl.: a GT710 vagy a GT730. Lehet, hogy "csak" 10 ezer Ft újonnan, de nagyjából semmire sem való egyik sem. Még az Intel CPU-kba integrált grafikus chip is erősebb ezeknél.
Érdemes szem előtt tartani a fogyasztást és a fizikai méretet is.
Mert lehet, hogy papíron jó a kártya teljesítménye, megfizethető áron kapható, de cserébe iszonyat sokat fogyaszt és igényli a minőségi, nagy teljesítményű tápot. A fizikai méret pedig egyértelmű. Ha nem fér be a gépházba akkor sok értelme nincs.
Azt is figyelembe kell venni, hogy mire akarjuk használni, illetve mekkora felbontáson. Filmnézésre, netezésre teljesen fölsöleges GTX1080-at venni.
A többi komponenssel is számolni kell. Egy 10 évvel ezelőtti középkategóriás CPU-hoz nem érdemes mai középkategóriás videokártyát venni, mert aránytalan lesz nagyon a rendszer.
Erre egy jó példa: nekem eredetileg volt egy FX4100-as procim (2011-es AMD), és egy HD7850-es videokártyám (2011-2012 körüli AMD). A kettő nagyon jól passzolt egymáshoz. Később vettem egy RX570-et (mai kártya), de sokat nem nyertem vele, mert gyenge volt a CPU és így nem tudtam kihasználni az erejét. Kb ugyanott voltam, mintha hagytam volna a fépben a HD7850-et.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!