Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Linux (Ubuntu alapú) alatt...

Linux (Ubuntu alapú) alatt SSD esetén, új telepítés után mik a legfontosabbak, amiket célszerűen érdemes be állítani?

Figyelt kérdés

Ma napság állítólag nem feltétlen szükséges annyi mindent beállítani, illetve az SSD sem hímes tojás azért.Így érdekelne hogy miket célszerű beállítani, új telepítés

után, amik meghosszabbítják az SSD élettartamát esetleg.

2018. jan. 4. 06:51
 1/8 anonim ***** válasza:
39%

Mindössze annyit, hogy a swap partíció - ha lehet - ne az SSD-n legyen.

Ha tudsz angolul: [link]

2018. jan. 4. 07:42
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
#1, A swap lényege eleme lenne, hogy minnél gyorsabban tudjuk írni, olvasni, és tök mind1, mennyire amortizálja az ssd-t, mert a gyorsaság a lényeg, Konkrétan ha valamire, akkor erre kell használni egy ssd-t!
2018. jan. 4. 08:00
 3/8 anonim ***** válasza:

Kérdés, milyen hardverrel rendelkezik a gép, és mire tervezed használni.

Ha van benne legalább 8 GB RAM, és főleg internetezésre, filmnézésre használod, akkor a swap létrehozása nem kiemelten fontos, akár ki is hagyható.

Amit érdemes viszont mindenképp megejteni, az a videokártya driverének esetleges telepítése. Ugyanis bár a Linuxban is van hozzá alapértelmezetten driver, de ez inkább általános célú. Ha például játszani szeretnél olyan játékokkal, amiket Steamen keresztül érhetsz el, a Steam is figyelmeztetni fog arra, hogy érdemes a gyártó által kiadott drivert használni. Erre pontos leírás nincs, mivel nagyban függ az eljárás a videokártya típusától, illetve attól is, pontosan melyik Linux disztribúciót használod, és hogy az pontosan mire is épül.

Az SSD-nél meg arra figyelj, hogy azért lehetőleg egy torrent például ne azon tárolja a letöltött fájlokat, és ennyi. Minden mást elintéz a rendszer.

2018. jan. 4. 11:49
 4/8 anonim ***** válasza:
11:49 Miért ne tárolhatná a torrent az ssd-n a letöltött fájlokat?
2018. jan. 4. 14:14
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. :)

Notebook, és túlnyomórészt internetezésre, de igen csak aktívan, vagyis előfordul hogy akár több 100 oldal is nyitott, alkalmanként.Bár 8GB a RAM, de mivel elég sok

ennyi oldal nyitva, így talán legalább 4GB SWAP még nem ártana.Kérdés hogy mennyire célszerű SSD- re, vagy HDD- re helyezni, mennyit befolyásolhat sebességben, ha HHD- re kerülne?A videó kártya az ATI Mobility HD 5470 1GB.

Még valami fstab- ról is olvastam, hogy ellenőrizni

kell, vagy talán a tartalmát is szerkeszteni kell a

T.R.I.M. miatt, de ebben nem vagyok biztos.Linux nem

kizárt hogy a jó öreg Linux Mint 18 vagy az fölötti lesz,

bár még a Peppermint is szóba jöhet, majd elválik melyik.

2018. jan. 4. 15:53
 6/8 Pipas Pisti ***** válasza:

Nyugodtan tedd fel a swap partíciót a SSD-re. Nekem amióta SSD-t lehet kapni azóta az van a gépekben és nem okozott gondot, hogy előbb megpurcant volna. Van hasonló leterheltségű gép is, aminél külön volt a swap egy másik lemezen, de az sem bírta tovább attól, hogy nem az SSD-t kínozta a swap... Plusz persze az is igaz, hogy a mai árakon nem érdemes spórolni csak azért, hogy fél évvel tovább bírja ESETLEG az SSD.

Swap: ha már használni akarsz, akkor 8 giga legyen :) Nem fog kelleni a 8Giga mellé sokszor, de ha kell, akkor ne legyen kevés. Persze ha van helyed...

Egy KDE plazma felületen (ez nem egy erőforrás kímélő dolog, üresjáraton 1,5-2giga közt szokott mozogni!!!! a memóriafoglaltság) kinyitottam hat összesen 1200 oldalas, képekkel teli pdf-et keresésre (vegyesen szabványos és jpg-ből összegányoltat), meg a libreoffice egy 800 oldalas, képekkel, grafikonokkal teli doksival keres és csere feladattal, egy 1080p-s film lejátszása, hat firefox ablak, a levelező, a torrent letöltés, egy opera is nyitva és öt giga alatt van a felhasználás nulla swap használattal. ez egy gimp kinyitva a kb tíz fénykép, amit szerkesztek. Pár Dolphin ablak. Egy könyvtárat meg tömörítek rar-ba.

kipróbáltam 200 weboldal megnyitni, akkor már a swapot is elkezdte használni (2Gigát), így ha valóban több száz oldalt akarsz egyszerre nyitni, akkor ne sajnáld a swap helyet. :) A fizikai memória nálam is 8, így kb. reális képet kapsz. Firefox és oprea és chrome vegyesen :) egyik sem memória barát :)

Hogy kell-e a fstab-ot szerkeszteni? Erre ezt olvasd el: [link]

persze csak odafigyelve szerkeszd!

Hogyha fenn van a rendszer, akkor nyiss meg egy rendszermonitorozó programot és nézd meg a swap és a memória használatot.

"SSD- re, vagy HDD- re helyezni, mennyit befolyásolhat sebességben,"

Ha alig használja a swapot, akkor nem érzed meg. Hallomásból annyit tudok, hogy ha keményen pörgeti a swapot, akkor van eltérés. Persze ha állandóan a swapot macerálja és azt érezni is lehet, akkor ott kevés a fizikai memória, vagy nem megfelelő a disztribúció választás.

Ezen a gépen semmi optimalizálást nem csináltam csak egy friss Kubuntu 17.10-es telepítés, ami kb az a kategória, mint az általad emlegetett Mint. Én nem ezt használom (sem a KDE plasma, sem az ubuntu/mint nem kedves nekem), de most ez előtt vagyok és kb olyan, mint a Linux Mint: "felhasználóbarát" azaz nem sajnálja az erőforrást a kinézetre.

Hogy melyik disztribúciót választod, az a Te döntessed, az már hitvita :)

A videokártyára meg nem tudok semmit mondani,mert nem olyanom van. Nekem alaplapi intek gagyi van, mert az is elég.

2018. jan. 5. 18:08
 7/8 kovpet ***** válasza:

Nagyjából szerintem semmit. Lehet okoskodni a ioscheduler-rel és fstrim-mel, jó az persze, de nem szükséges. Az SSD-k bírják és ha már nem, addigra úgyis elég olcsók lesznek a tízszer akkorák, amúgy is cserélné az ember.

Miheztartásképp: hosting szerver mysql-je alatt ment évekig egy sima samsung ssd tömb és bírta. Otthon ennek terhelésnek a töredékét nem kapná száz év alatt sem.

Rendszerese menteni persze kell, azt nem lehet megspórolni!

2018. jan. 5. 18:56
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget, azt hiszem megfogadom, és különösebb állítgatások nélkül használom az SSD-t.Közben Live- ban megnéztem a Kubuntu- t, és eléggé megtetszett, alapban a

RAM használat sem kimondott nagy, és jól kezelhető, szép

asztali felület a KDE Plasma, így azt hiszem ki próbálom.

2018. jan. 6. 10:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!