Akkor is maximális fordulatszámon mennek a ventilátorok, ha elosztom a tápegység molex csatlakozóját?
A kérdés nagyon egyszerű. Adott 4 darab, 1350 rpm fordulatszámú ventilátor, egyenként 3 pines ventilátor csatlakozóval és egy olyan átalakító, ami a tápegység molex csatlakozójából 4 darab 3 pines csatlakozót csinál. Az elképzelés egyszerű, bedugjuk a ventilátorokat, és mennek. A kérdés az, hogy mindegyik 1350 rpm fordulatszámon fog pörögni, vagy 4 felé oszlik az energia, és negyed annyival fognak pörögni.
Mert a szándékom az, hogy 4 darab ilyen ventilátort szereljek a gépembe. Szabályozni NEM szeretném őket, ezért mindegyiket a tápegységre szeretném kötni. A hanghatás egyáltalán NEM zavar, ezért SZERETNÉM, ha mind a 4 ventilátor maximális fordulatszámon pörögne, csak nem tudom, hogy ehhez fel kell használnom mind a 4 molex csatlakozót, vagy elég egy darab, és azt elosztom.
Ha két porszívót dugsz a 230-as aljzatba akkor fele teljesítménnyel fognak működni?
Természetesen nem. Feszültség arányában fognak pörögni a ventilátorok.Általában 5-volt környékén kezdenek el pörögni és 12-volton pörögnek a maximumon.Bármennyi ventit fogsz rákötni 12-voltot fognak kapni max a teljesítmény amit ugye wattban mérünk határozza meg hogy mikor fog összecsuklani a tápod.Leegyszerűsítve ha valamilyen módon nem csökkented a feszültséget (vezérlő) nem fog alacsonyabban pörögni.
Köszönöm szépen a választ! Akkor rendben van, elég egy elosztó.
Azt tudom, hogy a 220V-nál milyen a helyzet, csak azt hittem, hogy egy molex 12V, és ha mondjuk negyedelem, akkor egy venti már csak 3V-ot kap, amin ezek szerint el sem indul.
A feszültség az feszültség függetlenül hogy 12 vagy 230.
Ha tud 1 ampert és megterheled 1.2 amperrel(sok ventivel) akkor csuklik a táp-besokall nem fog müködni de nem lesz kevesebb fesz. Erre találták ki a ventilátor szabályzókat
PL: [link]
Akkor 4 ventilátort nem is köthetek rá szabályozás nélkül?
A másik kérdésem még az, hogy processzor hűtőt köthetek tápegységre?
Ezen kívül még szeretnék új processzor hűtőt is, és lehet, hogy én vagyok ilyen fura, de legszívesebben ezt csinálnám:
Mind az 5 ventilátort a tápegységre kötném, és hagy menjenek maxon, ha már egyszer az a dolguk, hogy hűtsenek.
Ebből 2 kérdésem lenne:
- Van valamilyen negatív hatása azon kívül, hogy a ventilátorokat "gyilkolom"?
- Egyetlen molex csatlakozóra köthetek 5 ventilátort szabályzás nélkül?
Most elbizonytalanodtam, amikor írtad, hogy a táp nem bírja. Ezt honnan tudom? És ha 2 molexre kötöm, és egyre csak 2, a másikra 3 jutna?
Üdv.
Azt kell megnézned a tápon, hogy egy molex-en 12V - on (általában sárga vezeték) hány ampert képes továbbítani.
De ha leírod, milyen tápod van, akkor utána tudok nézni.
Illetve a ventilátorok 12V/?A (VAgy ?mA) ezt is kellene tudni
Összeadod a ventik által felvett áramot, és ha ez kisebb, mint a táp által leadható Amper, akkor nyert ügyed van
Köszönöm szépen a válaszokat! Sokat segítettek!
A tápom egyébként Keep Out FX750W, a 4 ventilátor, amit venni szeretnék, Arctic F12 120mm, a processzor hűtő pedig Arctic Alpine 11 GT 80mm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!