Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi lehet az oka, hogy az...

Mi lehet az oka, hogy az asztali gép BIOS-a nem ismeri fel a típusa szerint a DVD-meghajtót, és bootolni sem képes róla?

Figyelt kérdés
A gép BIOS-a boot-olási beállításoknál csak CD/DVD-ROM-ként írja ki (Szerintem nem látja konkrétan).Elmondanám,hogy a gép nem egy mai darab.Egy IBM NetVista X41 típusú szinte retronak mondható gépről van szó.Szeretek ezekkel a régi darabokkal ténykedni,ezért várom a válaszaitokat.
2017. nov. 16. 19:13
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha a boot-sorrendben írja így, akkor az rendben van. Ott nem fogja a pontos nevét kiírni. Más a hiba, lehet hogy a telepítő lemezed nem jó.
2017. nov. 16. 19:48
 2/8 A kérdező kommentje:

Már két XP telepítővel.sőt másik meghajtó cseréjével is próbálkoztam,de semmi javulás.Viszont a benne lévő HDD hibamentességében nem vagyok biztos.A HDD hibája nem tud bekavarni?

A boot sorrendet mindig a CD előre helyezésével állítom be.

2017. nov. 17. 07:31
 3/8 anonim ***** válasza:

A képernyőn van valami hibaüzenet?

A BIOS-ban minden be van állítva?

Egyáltalán, láttad már ezt a gépet működni? (OS-sel)

Mikori kiadás? Egyáltalán elfogadja-e már az XP-t?

Nincs a közelben egy IDE-s gép, a HDD-t kipróbálni?

2017. nov. 17. 19:02
 4/8 A kérdező kommentje:

A helyzet az,hogy próbaképpen beleraktam egy régi 6,5Gb-os HDD-t,ami nem volt letesztelve (egyelőre).

Bekapcsoláskor a gép azt írja ki,hogy nyomjam meg az F1-et,vagy az F12-t,ami belevisz a BIOS-ba.Ott beállítom a boot sorrendjét,ami a DVD-vel kezdődik.Ha nem nyomom meg egyiket sem,akkor 30 mp elteltével azt írja ki,hogy nem talál op.rendszert.Ha a vinyóval lennének is problémák,a DVD-ről akkor is kellene mennie a beolvasásnak.Nem?Már kicseréltem a a DVD-meghajtót is,de semmi változás.A gépben 1Gb RAM van.Az el kellene,hogy vigye az XP-t.

Egyébként 2001-es,v.2002-es kiadású a gép.Ahogy már említettem,nem egy szerver gépnek kellene mindez,csak szeretnék "életet lehelni" bele.

2017. nov. 18. 09:34
 5/8 anonim ***** válasza:
Azt írtad, szeretsz régi gépekkel foglalkozni. Akkor miért nem az alapoknál kezded? Először ismerd meg a gépet, a benne lévő hardvereket, a BIOS-át. (Teszteld le pl. a HDD-t) Menj végig a BIOS beállításokon. Ne rögtön telepíteni akarj. Az sem biztos, hogy az XP-vel kompatibilis, sokféle van ebből a típusból. Nézd meg a pontos típusát, keress róla infókat a neten, fórumokon.
2017. nov. 18. 11:34
 6/8 anonim ***** válasza:
...mert kezdheted ugyan a telepítéssel is, de ha elakadsz valószínüleg vissza kell menned az alapokhoz. Ahogy a jelen példa is mutatja...
2017. nov. 18. 11:41
 7/8 anonim ***** válasza:

Még valami.

Én úgy kezdeném, hogy először is szétkapnám, kitakarítanám (azért csak egy kb. 15 éves gépről van szó) Csatlakozásokat átnézném. Közben minden lehetséges adatot leolvasnék a hardverekről, később még jól jöhet...

2017. nov. 18. 11:49
 8/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat,remélem,jutok valamire!
2017. nov. 18. 20:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!