Lehet, hogy az alaplapnak van baja?
Régóta gond volt a géppel.
- játékból egyre hamarabb kidobált
- kék halál
- nagyobb méretű játékok telepítésekor decompression error hibaüzenetek
- bekapcsoláskor néha nem bootolt be
Újrarakás sem segített rajta.
Végül bár sok memória ellenőrző program le lett futtatva, a számtech boltban is, ahova hordtuk, a windows 10 saját memóriadiagnosztikája mégis memóriahibát talált, miután az általam lefuttatott Prime95 hardveres hibát jelzett. A boltban egyesével leellenőrizték újra, és elvileg meglett a hibás ram a négyből. Hazahoztuk egyelőre csak 3x4 GB rammal, és tökéletesen futott, több órás játéknál semmi baj, a játékok feltelepültek hibaüzenet nélkül. Ez tartott 1 napig. Másnap játékból hamar kidobott, egy másik játék telepítésekor újra decompression hibaüzenet, a windows meg csak úgy állásában kiírta, hogy kritikus hiba, és újraindult.
Lefuttattam a memóriadiagnosztikát: még nem végzett, de már az elején hardveres hibát ír... Gondolom, ha végez, majd megint kiírja a memóriahibát, mint a múltkor.
A ramok közül két régi (4 éves) Kingmax 4GB 1333MHz DDR3 van benne, ebből egyet szedtek ki, mondván, az volt a rossz, és két db egy éve használt CSX 4Gb 1600Mhz DDR3.
Az alaplap Asus M5A97 R2.0 EVO.
Valakinek valami ötlet?
Nekem Asus M5A97 az elejétől ugyan úgy kinlódott a RAM-al. Pedig egy sima 1333Mhz, 4GB-os darab volt. Végül beállítottam 800Mhz-re onnantól bírta. Végül vettem egy 2x4GB 1600Mhz kombót és az is fos volt. Na mondom akkor lap hiba, de találtam egy bios beállítást. Unganged-ről Ganged-re állítottam a memóriakezelést és onnantól minden jó lett, simán megy 1600-on. Talán még nyomtam egy Memok!-t is, de nem vagyok benne biztos:
https://www.youtube.com/watch?v=rPcjBjH8JIY
Biost is frissíts ha lehet.
A leírt hibákat okozhatja az alaplap, a táp és a problémás hűtés is.
RAM hiba esetén teszt egyesével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!