Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » USB - MIDI csatlakozó esetén...

USB - MIDI csatlakozó esetén fellépő késleltetés (delay) kiküszöbölése?

Figyelt kérdés

Van egy Yamaha szintetizátorom, nem MIDI keyboard, de van rajta MIDI csatlakozó. Ehhez van kábelem, időnként szórakozásból rákötöm a gépre. Egyes VST-knél megfigyelhető, hogy a billentyű megütése és a hang megszólalása között eltelik már század másodperc idő, azaz késik a hang.

Ez abból ered, hogy a szintetizátorom nem MIDI keyboard?

Abból, hogy integrált hangkártyám van?

Vagy esetleg abból, hogy a MIDI-USB kábel lassú?

Ha később tervezek venni egy komolyabb elektromos zongorát vagy MIDI keyboard-ot, akkor ez a késés meg fog szűnni, vagy ahhoz új hangkártya is kéne?

2017. nov. 7. 20:23
 1/5 anonim ***** válasza:
Asio4All mekkora pufferrel dolgozik az engedélyezett ki/bemenetek én?
2017. nov. 10. 06:24
 2/5 anonim ***** válasza:
*ki/bemeneteken
2017. nov. 10. 06:25
 3/5 A kérdező kommentje:
Később találtam rá az Asio4All megoldásra, mint hogy a kérdést írtam. Így nem volt Asio egyáltalán. A kérdés úgy módosul: mekkora pufferekkel kellene kipróbálnom :)?
2017. nov. 10. 17:01
 4/5 A kérdező kommentje:
Ja és akkor ezek alapján jól értem, hogy az integrált hangkártyában nincs Asio támogatás, ezért kell ez a szoftveres megoldás? Sajnos a hardveres világban nem vagyok annyira otthon, mint a szoftverekben.
2017. nov. 10. 17:03
 5/5 anonim ***** válasza:

Ez egy pótmegoldás, ami az évek alatt eléggé kiforrott lett. Nekem az alsó kategóriás AsRock alaplapon a Realtek HD Audio cuccal 512 bájtos puffereket sikerül használni 70-80% CPU használatig egy G3220 Pentiumon, ami 2 mag 2 szál, 3GHz. Ha döntően sample alapon, kevés varázslással dolgozom, akkor 256 byte is jól adja. Ami azért már 44,1kHz-en is 5,8 ezredmásodperc. Ennyi idő alatt kevesebb, mint 2m-t tesz meg a hang. Másabb, mint a 0 késés, de tökéletesen alkalmazkodik az ember hozzá anélkül, hogy akarna (sokkal nagyobb egy valódi zongoránál a "késés", ha halk részeket tolsz, és azt is gondolkodás nélkül jól csinálod kis gyakorlattal).

Az Asio4All beállítás ablakában (amikor azt használod kedvenc DAW-od kimeneteként, akkor tálcán felbukkan az ikonja, és vagy ott, vagy a DAW beállításaiban az ASIO beállító ablakot feldobó gombra csapva előszedhető beállítóablakról beszélünk) a villáskulcsos gombra csapsz, és a bal térfélen megjelenik kimenetenként az igazság. Amelyikre kattintasz (és kijelölődik), annak a pufferét tudod állítani. Érdemes mindent (a teljes fastruktúrán) kikapcsolva tartani, amit nem használsz (ugye minden előtt van egy power gomb). Legjobb, ha a kimenetnek használt eszköz bemeneteit használod CSAK, ha egyáltalán kell bemenet, és nem több eszköztől próbálsz szinkron működést remélni, miközben nem is tudnának közös órajelforrásról üzemelni. Amit eltettél volna "komolyabb" keyboardra, abból szerintem lepd meg magad inkább mondjuk egy Launchpad Proval, és hát addig is kellemes alkotó munkát a jó Yama billentyűvel a pécé adta végtelen lehetőségek tárházában! :)

2017. nov. 12. 06:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!