Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Milyen merevlemezt vegyek?

Milyen merevlemezt vegyek?

Figyelt kérdés

Pontosan mire kell figyelni, milyen szempontokat kell figyelembe venni egy merevlemez választásakor? Kompatibilisnek kell lennie, más egységekkel a gépben?

Eddig egy Seagate 1TB 8MB 5900rpm SATA2 ST31000322CS volt a gépben, de ez sajnos két év után kipurcant. A mostaniak amiket néztem SATA 3-as csatlakozásúak, akkor ahhoz új kábelt kéne venni? Mint látjátok eléggé elveszett vagyok. A válaszokat előre is köszönöm!

2017. okt. 17. 09:41
 1/2 Joules83 válasza:

Szia!

A SATA3 visszafelé kompatibilis a SATA2-vel, nem kell új kábel! A kérdés, hogy a régi lemezen volt-e az op.rendszer vagy csak adattárolásra használtad.

Első esetben én a helyedben inkább SSD-t vennék (120GB vagy 240 GB) Egy jobb fajta SSD már igényelné a SATA3-t de a SATA2-vel is igen jelentős lesz a gyorsulás.

(Egy kis elmezés: [link] )

Az SSD mérete kisebb (2,5") ezért célszerű hozzá keretet is beszerezni, bár anélkül is beszerelhető, hiszen nincs mozgó eleme.

Második esetben pedig a Ft/GB arány kellene figyelembe venni, jelenleg a 2-3 TB lemezek a legjobb ár/érték arányúak.

2TB lemezt még a régi MBR módon is fel particiónálni, formázni (pl WinXP). A 3-4 TB lemezeket már csak GPT módszerrel érdemes formázni, ehhez azonban legalább Win7 szükséges.

Ajánlott lemezek a WD Red és Purple amihez elméletileg 3 év garancia jár.

Ha csendes gépet akarsz akkor talán 3.5" helyett notebookba való 2,5" HDD is lehet venni, bár ez kicsit drágább és lassabb.

2017. okt. 17. 10:20
 2/2 A kérdező kommentje:

Szia!

Sajnos minden egy lemezen volt, az pedig annyira tönkrement, hogy már az adataimat sem tudtam lementeni. Két TB bőven elég számomra, és az áruk is elfogadhatóbb.

Most ezt a kettőt néztem ami érdekesnek tűnik:

Seagate 2TB 64MB ST2000VX008

Seagate 2TB 64MB SATA3 ST2000DM006

2017. okt. 17. 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!