Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Geposszerako kerdes. Koltsegha...

Cydor kérdése:

Geposszerako kerdes. Koltseghatekonyan mi is legyen?

Figyelt kérdés

sziasztok. a kovetkezokben kellene segitseg.

`hangosan` gondolkodok, mivel tobb dologra van szukseg, es nem feltetlen egy gep, de nem is biztos hogy mind kulon gep:

szuksegem lenne a kovetkezok megoldasara:

-egy szamitogep kell munkara, amin egyszerre max 2 virtualis gep futna (valami minimal linux alapon, meg nem dontottem el hogy ubuntu (mert azt ismerem) vagy mas.

itt nyilvan a virtualizacio fontos, es az optimalis eroforras kihasznalas.

lehetoleg csendesen dolgozzon, es az energiafogyasztas is minimalizalhato legyen.

azert virtualis gep, mert sokszor kell windows 10, amit egyebkent nem szereketek. Es kulon win 10 lesz grafikai munkakra (photoshop, indesign, Blender3D, stb) es mas alkalmazasok, altalanos felhasznalasara.

Ezen ritkan, de ha raerek jatek is, bar inkabb a 3dtervezes ami meghatarozza az igenyeket.

*** 64-bit 4-6-8 core CPU * 4x4 GB RAM * Dual OpenGL 3.2 compatible GPU, 2-4 GB RAM ***

(valoszinuleg egy jo konfig ilyen feltetelekkel nagyon huzos, miben lehet kompromisszumot kotni (pl regebbi tipus v hasznalt, es 0.5-1 ev mulva cserelem, vagy most csak 8GB RAM, majd karacsonyi akcioban tovabbi 8?)

(eddig erre a celra laptop volt, tul nagy kompromisszumokkal, ar, ertek, es teljesitmeny tekinteteben minden bizonnyal jobb a PC, a mobilitas 2 monitorral mar nem szempont.)

-Kell egy NAS, egy mar van, de az leginkabb csak LAN-on mukodik, nehezkes stb ez adatok archivalasara, stb nem kell komoly szamitasi teljesitmeny, de 0-24ben megy es hazon kivul is elerheto legyen.

-Kell egy printszerver ez lehet akar egy raspberry pi3B vagy hasonlo (es akar a NAS feladatait is ellathatja)

(azert kell print szerver mert mind a ketten hasznaljuk a nyomtatokat es a tabletrol is nyomtatok, halozati nyomtatot egyelore nem akarok venni)

-Kell egy 0-24ben futo win10 ami adatbazisokat kezel szinkronizal, es taveleresben kezelem tabletrol. (ez is lehet ugzanaz ami a printszerver is, es akar a NAS is. Kozvetlen a router mellett lehet, de lehet hogy inkabb a pinceben lesz, hogy ne zavarjon a hangja

a szoftvereknek nincs kulonosbb gepigenye, amin a win10 fut az megfelel, egy laptop merevlemez USB-n rakotve es ok. (nem a nagy adatmennyiseg miatt kell mennie 0-24ben hanem a masik adatbazisszerver nagy leterheltsege miatt lassu, es hosszadalmas a szinkronizacio, illetve android tabletem van, nem akarok windowst hasznalni, eleg teamviewer-el).

Fizikai feltetelek,

a nagygep, a 2db USB-s nyomtato es a 2portos printszerver ugyanabban a szobaban van, mint a router, tehat lehet kabelkapcsolat.

A NAS illetve az adatszinkronizalo win10es gep lehet akar hangos is, es lehet akar a pinceben is, bar kenyelmesebb, ha az iroasztal alatt elfernek, de akkor csendes legyen. Lehet wifis kapcsolat is (a wifi jol atmegy a pincebe, nem kell kabel vagy jelerosites.)

van valakinek hasonlo celra megoldasa, vagy elkepzelese konkretan, nyilvan a leheto legoptimalisabban kihozni (inkabb epitek barkacsolok, mint kesy gzari megoldasokra sporoljak evekig)?

jelenlegi rendszerbol megvan/marad:

2db monitor marad (dsub) illetve majd jovore lesznek lecserelve,

PC haz (40x40es igy abba kenyelmesen befer minden) +DVD drive, bill, eger...

parom laptopja

WiFi Router

2db nyomtato

Remelem atlathato igy akarmennyire is komplikalt...

2017. okt. 13. 10:38
 1/4 anonim ***** válasza:
Miért kell ehhez virtualizáció? Ezt a problémát virtualizáció nélkül "dual boot"-tal is meg lehet oldani. És akkor kevésbé kell erős gép. Gondolom nem egy időben akarsz grafikai munkát végezni és játszani is.
2017. okt. 13. 22:13
 2/4 A kérdező kommentje:

0 ugy gondolom nem a virtualizacio eszi a vasat hanem a rendereles, de az ugyis linuxon fut, az nem szokott problemat okozni.

1 windoz teleszemetel mindent, akkor fogom, es törlom, es 5 perc mulva ujra hasznalatra kész, egy virtual boxban. max update es mehet a munka, mig ghostolva sokaig eltart.

2 altalaban linuxon dolgozom, a 3d modellezes is azon megy, csak olyan alkalmazasokat hssznalok win-en amit mashogy nem lehet. Vagy annyira körülményes hogy nem érdemes. Eddig 2 laptop volt, az egyik ubuntu, a masik win10 plusz páromé, plusz netbkook, plusz tablet, egy pc amit mar nem hasznaltam.

Ezert gondoltam, hogyha van egy erosebb vas a tervezeshez, akkor azon a virtualis gepek is elfutnak.

Legjobb lenne kontenerbe a windozt, es akkor tenyleg lehetne eroforrast sporolni de tudtommal ez csak virtualis geppel oldhato meg.

3 valoban lehet az is hogy egy ssdre rakom a wint es a legfontosabb programokat es leklonozom egy masik drivera, igy ha elegem van a win hisztijeibol, egy rack cserevel valtok. Tarhely pazarlas, de hasznalhato. Ujrainditast ki lehet birni. Bar regebben azert hasznaltam virtualizaciot, mert 5 perces munkaert nem inditottam ujra a gepet, de idegesitett, hogy egy excell tabla modositasahoz, vagy kisebb kepszerkeszteshez a linuxon elerhető felmegoldasokbol khellett valogatnom. Pl openoffice szovegszerkesztoje a beagyazott tablazatokat osszekutyulja, es ugye a felhasznalok tobbsege windoz ms office alkalmazasbol nyomtat. Ezert kenytelen vagyok abban formázni.ez virtualboxban ablakban megoldhato, akar film konvertálás vagy rendereles közben is.

2017. okt. 14. 07:27
 3/4 nulla1 ***** válasza:

teljesen más megközelítésben:

nekem van egy desktopom amin win10 fut és ezen dolgozom + játszom + blender tervezés, régi harmadik gen i5 16G ram, gef750ti + integrált intel. 4 monitor.

a másik gép egy használt fuji brand gép guad core 8G ram meg több diszk (nettó 4T).

ezen egy proxmox fut és azon néhány lxc container + néhány full vm.

ezen fut a samba share, a nyomtató, a render farm cliens (sheepit), meg éppen mindig amit tesztelek, próbálgatok :)

meg néhány laptop, tablet, raspberry... stb. ezeket mindet egy mikrotik router szolgálja ki.

ha a pénz nem számít, mindenből újat vegyél, minden másra ott a használt gép :)

2017. okt. 14. 10:10
 4/4 A kérdező kommentje:
Igen ez lesz a megoldas, ugy szamoltam en is, ha veszek akar hasznaltan egy printszervert, annak az arabol egy hasznalt pcbol megvan az összes olyan ami nem nagy proc es videokartya igenyes, akar passziv huteses rendszerrel ki tudom hozni optimális aramfogyasztas es minimalis zajjal. Es ha azt nezem hogy egy dobozban van minden egy kicsi gephaznan akkor ha nem is falra szerelve de nem foglal sok helyet. Köszönom, igen, igy lehet leg optimalisabban megoldani.
2017. okt. 15. 12:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!