Létezik civil ember számára olyan adattároló, ami lassabb (akár sokkal lassabb) elérésű, mint az átlag merevlemez, de olvasóval/adapterrel/mindennel együtt is nagy kapacitások terén ár/kapacitás arányaiban számottevően olcsóbb, mint a merevlemez?
Archiválási/megőrzési célzattal lenne szükségem nagyon sok tárterületre (TerraByte-okról beszélve), amit a magaménak tudhatok. Mindezt otthoni körülmények között, hagyományos számítógépen.
Kézenfekvő módon szeretném minél olcsóbban megúszni, amit az írás/olvasás sebességének feláldozásával tudnék megtenni.
Elfogadható akár a soros elérés is, viszont itt már jó lenne, ha 1-2 napnál tovább nem tartana 1-1 adatterület elérése. (tehát ha pl. 10 TB-os az adattár, és soros elérésű, tudjon nagyjából óránként 2-300, de min. 100 GB-ot végigtekerni)
Viszont az mindenképpen fontos, hogy ár/tárterület arányában olcsóbb legyen, mint ahogy merevlemezekből lenne összerakva, még akkor is, ha a médiumhoz külön meghajtóeszköz/adapter/olvasó/stb.-stb. szükséges.
Előre is köszönöm!
"Mágnesszalagra gondoltál már?"
Igen. A biztonság kedvéért még körbe is jártam. Talán még túl sok időt is szántam rá...
...merthogy nem akarlak elkeseríteni, de a tape-drive bizony egy FOS ÖTLET.
=(
Kezdetben én se tudtam, de csomó helyen kiábrándítottak.
Kezdjük ott, hogy az olvasó, már lassan használtan véve is, minimálisan 5-600 ezer HUF. Aztán jön, hogy a valódi kazetta nem is olyan nagy... 2-3-4 TB... és NEM OLCSÓBB, mint a merevlemez, hogy csesszék meg.
Aztán még mindig nincs vége, tudnám folytatni, de nem érdemel több karaktert az egész. =(
FOS ÖTLET!
Otthon olcsóért nem tudod megoldani, és nem is biztonságos, folyamatos törödést igényel, még ha merevlemezekre mented is, arról nem beszélve, hogy macerás.
Teszkós megoldás, ha mégis veszel egy legalább 2 bay-es NAS-t, megtömöd 8TB-os diszkekkel RAID1-ben, aztán használod.
Vagy pl. a Backblaze-nél havi 5 dollárért (vagy évi 50) kapsz korlátlan tárhelyet mentésre 1 PC-re szoftverrel, mindennel. És ár/terület arányban ezt otthon olcsóbban soha nem tudod megoldani, cserébe kell net hozzáférés a cuccaidhoz, illetve benne van a kockázat, hogy a cég egyszer ezt a lehetőséget megszünteti - ez mondjuk annyira nem nagy gond, mert mindig áll a helyébe más, ez van a crashplan-nel is. A home usereknek nem szolgáltat, vagy átmész a business plan-be (2x annyi, de még az sem olyan sok), vagy viszed máshoz, sok esetben még át is migrálják neked :-)
De mi a fene az, ami ennyi helyet elfoglal? A 20 éves archívumom elfér 1TB-on (bőven) OneDrive-ban...
"Ott valószínűleg olcsóbban jönnek ki"
Még az sem. Sőt, ott még szív is az, akire éppen ráverik a feladatot (ha ez mindig ugyanaz az informatikus, akkor rendkívüli elismerésem felé), amikor mondjuk a szalagos mentőegység leszakad a hálózatról, a fostalicska mentőszoftver pedig : "Őőőőőő.... miiivaaaan... hoool vagyoook??? Volt valaha rajtam kazettás olvasóóóó?! Őőőőő.... mi ez a 192.168.65.10?! Hullllacééédulaaa??!!"
Ahol használják, 99.9% kizárólag a bürokrácia miatt. Egy kiß.tt előírás és ennyi.
Fehersrac:
Az ember nem tudott/nem tud magára működő szárnyakat csinálni => Nem létezik repülés, nem létezhet légiközlekedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!