Monitortisztítás után hány perc múlva szabad visszakapcsolni a monitort?
Captain: gyenge poén.
Előző: köszi, de több forrásból értesültem, hogy tanácsos kikapcsolni a mikroszálas kendővel való áttörlés után.
Az első válasz meggondolom, de jöhet még.
Elvileg ki sem kell kapcsolni.
Nekem az a tapasztalatom, hogy mégis jobb kikapcsolni, mert akkor nem termel hőt és még véletlenül sem maszatol amivel tisztítjuk.
Szárazra kell törölni és azonnal vissza lehet kapcsolni.
Egy rendszergazda.
Ez a tisztítás módjától függ elsősorban.
- Törölgetheted bekapcsolt állapotban is pl. mikroszálas kendővel. Ekkor nincs szükség kikapcsolni. Statikus töltéssel az üvegen át még sose nyírtam ki LCD-t.
- Használhatsz vízmentes tisztító folyadékot (pl. izopropil alkohol), esetleg némi illatosítót tettek mellé. Ha villamosan szigetel és vegyileg nem oldja az alkatrészeket se csak a koszt, akkor szintén nem kell kikapcsolni. Egyes kosz sötét, másik meg világos háttéren látszik jobban. Akár a hátteret variálhatod is a hatékonyabb tisztításhoz.
- Ha víztartalmú nedves kendőt használsz és nem folyik be a képernyő szélénél a víz, akkor sincs gond. Ha befolyik, az árammentesen se tesz neki jót, mert a vízből sók válhatnak ki a megszáradt felületre, ami akár a légnedvességre is időnként vezetővé válhat, szokatlan üzemzavarokat, meghibásodást okozva.) Szóval a ruha nedves legyen, de a víz ne folydogáljon egyáltalán.
Ha tartasz tőle, hogy lecseppen, akkor esetleg áramtalaníthatod egy jó fél órára a monitort. (230V is kihúz, nemcsak kikapcsol a gombjával!)
Ha viszont egy régi, nagyfeszes CRT monitorról van szó, azt életvédelmi okokból mindenképp húzd ki tisztogatás előtt a villanyból és főleg a képcső teteje feletti rácsnál légy fokozottan óvatos, mert a képcső ballonja kondenzátorként feltöltődik és a hálózatról lehúzott állapotban (akár hetekkel később) simán megvághat, ha nedves kézzel ott matatsz a környéken. Bele nem ugyan halsz, de egy üvöltés simán kiszaladhat. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!