Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » 32bit - 64bit: Most mi van?!

32bit - 64bit: Most mi van?!

Figyelt kérdés

Valaki le tudná nekem írni, hogy mi a különbség eközött a két kódolású rendszer között?! S egyáltalán miért van köztük különbség, miért kell ez a kettő?! Egy egységes rendszer nem lenne jobb?!

A végére egy fura kérdés: Vettem egy asztali PC-t (sajnos) ami 32bites rendszerrel fut. Szerettem volna rá valami normálisabb játékot, de...nem igazán találok. Azt jól tapasztaltam, hogy nem igazán vannak normális játékok 32bites rendszerre csak a másikra?!

2017. szept. 17. 12:18
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"Az, hogy egy gép 32bites vagy 64 bites, azt nem az alaplap szabja meg, hanem egyszerűen csak az a tény, hogy milyen operációs rendszert választunk és installálunk fel rá?! :)"

- Igazából a processzor szabná meg, de mivel a mai gépek 99%-ának 64 bites a processora gí olyan lesz, amilyent teszel rá.

"Tehát, a 32bit avgy 64bit azaz operációs rendszer kódolása és nem a gépé, jól értem?!"

Mint írtam a CPU a döntő.

"Korábbi 32bit-es rendszerből is simán lehet csinálni 64bit-eset, egy operációs rendszer cserével?!"

Jól érted, de az oprendszer csere némi hozzáértést és sok időt jelent...

2017. szept. 17. 17:57
 12/15 P.O.C. ***** válasza:

Vagy a te szavaiddal élve, ha van olyan ismerősöd, aki pcb*zi magazint szorongat a kezében kérd meg szépen, és seperc alatt felrakja neked a 64-bites Windowst. :)

Onnantól kezdve mindennel kompatibilis lesz a géped, amihez megvannak a minimális hardveres feltételek.

2017. szept. 17. 19:03
 13/15 anonim ***** válasza:
Persze attól még nem lesz egy erősebb géped, hogy a processzornak megfelelő operációs rendszert kapja meg.
2017. szept. 18. 06:38
 14/15 Szirty ***** válasza:

Az, hogy egy gép 32bites vagy 64 bites, azt nem az alaplap szabja meg, hanem egyszerűen csak az a tény, hogy milyen operációs rendszert választunk és installálunk fel rá?! :)

"Tehát, a 32bit avgy 64bit azaz operációs rendszer kódolása és nem a gépé, jól értem?!"

Nem. Nem jól érted. Azt hogy hány bites a rendszer azt a gép architektúrája dönti el. Beleértve a processzort és a köré épülő elemeket.

Amikor megkérdezted h. valaki le tudná-e neked írni mi a különbség 32 meg 64 bites rendszer között, kaptál linkeket válaszképpen.

Ha megnézted volna milyen infót rejtenek a linkek, nem tetted volna fel ezt a kérdést.

Ott szépen le van íva, hogy a bitek száma azt jelenti, hogy hány bitet tud egyszerre kezelni a CPU. Ennyi bit széklesek a regiszterek benne, ilyen ennyi bites az adat és címbusz. Az utóbbi meghatározza a címezhető memória maximális méretét is.

"Korábbi 32bit-es rendszerből is simán lehet csinálni 64bit-eset, egy operációs rendszer cserével?!

Jól értem?"

Nem!

Nem lehet. 64 bites oprendszert nem tudsz 32 bites gépre telepíteni, nem működőképes rajta.

Fordítva (64 bites rendszerre 32 bites OP) azért lehetséges, mert a 64 bites kompatibilis a 32 bitessel.

Legalábbis x86 x64 esetében...

2017. szept. 18. 09:32
 15/15 anonim ***** válasza:

Kiegészítő az előbbihez!

Amennyiben a géped eredetileg 64 bites arhitekturára épül,

csak valami elvetemült 32 bites operációs rendszert rakott rá, akkor ki lehet cserélni 64-esre!!! :)

Persze ideje lenne leírni a géped paramétereit, a felesleges válaszok elkerülése érdekében, és 10 itt válaszolóból 8 simán leírja neked, hogy alkalmas-e a géped a 64 bites rendszer fogadására, és futtatására. Pontos gép típusa, vagy a processzor pontos típusa, gyári sorozatszám, ilyesmi...

(Most ezer olvasó kockából egy megmosolyogja a 10 ből csak 8-at..) :)

2017. szept. 19. 23:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!