Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért nem annyi az annyi?

Miért nem annyi az annyi?

Figyelt kérdés

Vettem egy belső vinyót 1TB tárhellyel, de sajna csak 931GB szabad hely van rajta,nem règ vettem egy 16GB-os pendrive-ot, de azon is csak 14,8 GB szabad hely van, mièrt nem lehet normális konkrèt adatokat rá írni az adathordozókra ??

Vagy csak èn fogtam ki mindig a sz@rt ?

2017. aug. 13. 11:06
 1/4 anonim ***** válasza:

Nem szar, csak nem ismered az átváltási mértékegységet.

931 GiB = 1 TB és 16 GB = 14,8 GiB

A kettes és tízes számrendszer átváltása miatt "tűnik el" a kapacitás, valójában ezek egyenlő számok két rendszert egymáshoz viszonyítva.

2017. aug. 13. 11:09
 2/4 A kérdező kommentje:
Valami rèmlik hogy 1GB az 1024MB, de nem vagyok benne bíztos.. így már èrthető lenne,
2017. aug. 13. 11:39
 3/4 anonim ***** válasza:
Egy helyen van GiB feltüntetve, az pedig a RAM/VRAM, ott nincs GiB-GB számrendszer váltás.
2017. aug. 13. 12:31
 4/4 anonim ***** válasza:

Attól hogy nincs feltüntetve, mindenhol ahol kettes számrendszerben számolsz ott GiB/MiB/kiB/stb... a helyes mértékegység, mivel ez jelzi hogy kettő hatványairól van szó.

A gyártó viszont tízes számrendszerben kell hogy számoljon, mert tíz hatványai a hivatalos mértékegységek. Külön fel is van matricázva a merevlemezekre, hogy 1 TB = 1000 GB. Miközben a gépen már 1 TiB = 1024 GiB lesz. A Windows rendszerek viszont még mindig nem álltak át a helyes mértékegység jelzésére.

2017. aug. 13. 13:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!