Miért fekete a képernyő?
Összeraktam egy "új" számítógépet. Ez volt az első összeszerelésem, bekapcsoláskor mind a 3 venti forog, de képet nem ad a monitor. Ez mitől lehet? Van rá valami megoldás?
A gép konfigja:
Asus m4n68t-m le v2 alaplap
Amd athlon II processzor
2db 2gb-s kingmax típusú ddr3 ram
Ati radeon x1050 vga
A táp pontos márkáját nem tudom de 420 Wattos
A vga egy másik konfiggal eddig működött, habár finoman szólva nem a legújabb típus.
A processzor szintén működött másik konfiggal
A ramokat kipróbáltam külön-külön is ugyan ezt csinálta
Az alaplapi elem(?) mellett lévő csatlakozón nem volt jumper alapból, gondoltam rá hogy ez lehet a ludas, ezért tettem rá kétféleképpen is megpróbáltam, de ugyanúgy fekete volt a kép.
Most kivettem az elemet resetelni a biost de nem hinném hogyha jumperesen nem ment akkor így menni fog.
A monitor sem az alaplapra sem a vgara csatlakoztatva nem adott képet, de más gépnél adott.
A processzorra próbáltam megfelelő mennyiségű pasztát tenni ami sikerült.
Egy vadonatúj cooler master hyper procihűtő pörög rajta szóval szerintem nem ezzel van a gond.
Lehetséges hogy az lcd monitor és a gép nem kompatibilis? Már egy ideje próbálkozom de sehol nem találtam eddig megoldást
Ez lenne?
Az alaplapi elem mellett csak CHA-FAN és CPU-FAN csatlakozókat látok, ezek hűtőventilátorok csatlakoztatására alkalmasak. (CPU=processzorhűtő, CHA=házhűtő)
Ha a CPU-FAN-ra nincs dugva ventilátor, akkor az okozhat ilyen hibát.
Amire te jumper-ként gondolhatsz, az a kép bal alsó sarkánál a CLRTC feliratú hármas tüskesor. (kis kék dugóval az 1-2 tüskéken)
Normál bekapcsoláshoz balról az 1.-2. tüskékre dugd, - az alaplapi beállítások törléséhez pedig ugyanúgy balról a 2.-3. tüskékre. (utóbbi esetben szintén fekete szokott lenni a képernyő bekapcsoláskor)
Az alkatrészeket használtan vetted?
Hibás alaplap, memória, tápegység is okozhat fekete képernyőt.
Vagy ha a processzor-modellt nem támogatja az alaplap. (BIOS verzió is fontos, - mert vannak olyan processzorok, amik csak bizonyos BIOS verziótól működnek az alaplapban)
A gyártó weboldalán van lista a támogatott processzorokról, illetve a szükséges BIOS verziókról:
Igen ez az és így áll benne minden. Elég ha át teszem és vissza az alaplapi beállítások törléséhez? Vagy várjak valamennyit?
Igen használtan vettem
A bios updatera van lehetőség esetleg?
Áramtalanítás után a BIOS törléshez elég 5-10 másodpercre a 2-3 tüskékre átrakni a jumper-t, aztán vissza az 1-2 tüskékre.
Használt alkatrészeket egy működő gépben szoktam kipróbálni egyesével, így egyből látszik ha valamelyikkel probléma van.
BIOS frissítés csak működő gépben lehetséges, - de legalább jó alaplap+processzor+memória(+monitor+tápegység) kell, hogy bekapcsoljon és lássunk is valamit.
Processzor melyik modell?
(ezért most ne szedd szét, mert ha letörlöd, akkor újra kell pasztázni és talán már nincs elég)
Kimaradt:
BIOS frissítésnél nem írtam működő +videokártyát, mivel vagy az integrálttal vagy az x1050 valamelyikével csak ad képet.
Memóriákat egyesével is kipróbálhatod hátha az egyik hibás. Esetleg több memória-foglalatot is próbálhatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!