Hogyan tudom kiszámolni egy táp maximális terhelhetőségét?
"12V-os ágnak 24 amperóra van megadva, viszont a -12V-nak csak 0.5."
Nem Amperóra az, hanem simán Amper. A maximális áramot ebben az esetben a -12 Voltos ág határozza meg, ami 0,5 Amper lesz.
Kapsz hozzá egy kis magyarázatot (meg azok is akik később idetévednek): [link]
Felül az alap eset, amikor még terheletlen. Két feszültséggenerátor, +12V illetve -12V. Kettő között mérhető feszültség 24V. Ha ezt terheljük akkor a terhelés átfolyó áram meg fog egyezni a +12 Voltos áramforráson és -12 Voltoson is. Példának egy 24 Ohmos terhelés raktam be, amivel 1 Amper folyik az áramkörben.
Egyébként 12 Voltból ha kell viszonylag egyszerűen tudsz csinálni 24 Voltot, sőt többet is. (Én nemrég építettem PC-s tápokból egy labortáp szerűséget. 2 csatornásra csináltam meg (tulajdonképpen 2x van ugyan az megépítve egy dobozba). Maximális kimeneti áram nálam csak 3 Amper de a max. feszültség viszont 40 Volt. A feszültséget tized Voltos pontossággal, áramkorlátot pedig század Amper pontossággal lehet beprogramozni.) Kell hozzá egy DC-DC Boost konverter. (Én ilyet használok: [link] Ezzel a 12 Voltból könnyedén tudtam 45 Voltot kihozni, viszonylag jó 80-85%-os hatásfok mellett.)
"Szóval a tervem a következő: számitógép tápból szeretnék késziteni egy labortápot."
- Nem igen fog 100%-ban megfelelni egy labortápnak!
A PC táp 20-100KHz-n tudja ezt a teljesítmény, ami igen zajos, egy 50Hz-s szűrt zajmentes labortápot nem fogsz belőle csinálni.
Először is köszi a segitséget!
Továbbiakban pedig el szeretném mondani, hogy nekem is megfordult a fejemben, de ahoz rendelni kellene valahonnan olyan modult. Nekem itthon sajnos csak stabilizáló áramköröm van. Az pedig nem tud feltranszformálni semmit.De igy utólag meggondolva a dolgot lehet hogy amit linkeltél az a legegyszerübb megoldás.
Én anno építettem egy erősítőhöz tápegységet kapcsolóüzemű tápból. Ott tényleg észre lehetett venni, hogy nagyobb frekvencián dolgozik a táp, ez szépen zajként ki is jutott a hangszórókra. Több szűrési megoldást is megpróbáltam, míg végül eljutottam egy µA723 névre hallgató IC-s stabilizáló kapcsolásig. Ez teljesen megszüntette a problémámat.
Egy ilyen tagot utána lehet kötni, így hasonló zajszinten szerintem el lehetne érni mint mondjuk egy alap labortápnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!