Processzort vegyek, vagy videókártyát? Esetleg mind a kettőt?
Sziasztok. Nem vagyok túl jártas a dologban, alap információim vannak csak számítógép konfigurációkról. Tavaly nyáron vettem egy számítógépet, a következő konfiggal:
- Asrock B150M-HDS alaplap
- FSP 500W Hyper M tápegység
- Intel Core i3-6100 processzor
- Kingston 120GB HyperX Fury SHFS37A/120G SSD meghajtó
- Kingston 2x4GB DDR4 2133MHz HyperX Savage memória
- Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX merevlemez
- Zalman Z3 Plus fekete számítógép ház
- SAPPHIRE Radeon R7 240 1GB GDDR5 videókártya
Eredetileg netezésre, Full HD filmezésre, alap programok futtatására (office, zene, videók, stb.) és néha-néha játszásra lett vásárolva, bár a játék tényleg ritkán volt csak, nem az volt az elsődleges cél.
Szeretném fejleszteni a gépet, elsősorban játék miatt. Érdemes i5-ös procit vennem és mellé egy jó VGA-t, vagy elegendő lenne, ha az i3 mellé vennék egy GTX 960 vagy GTX 1050-es VGA-t? Kihajtaná ezt a videókártyát a processzor? Őszintén szólva, nem vagyok nagy játékos, és kicsit sajnálom is rá a pénzt, mert tényleg heti párszor játszok csak, ahogy időm engedi. Nem tudom megérné-e ennyi pénzt elkölteni rá, ha nem vagyok nagy gamer, de ha meg játszok, akkor jó lenne ha nem szaggatna. Ha csak videókártyát vennék, akkor 70.000 Ft-nál többet nem szeretnék kiadni rá, bár azt is kicsit sokallom. Két lehetőség állna fent:
1.új i5-ös processzor + új olcsóbb videókártya összesen 100.000 Ft
2. meglévő i3 processzor + új videókártya, abból viszont egy drágábbik 50-70.000 Ft.
Melyik lenne a jó megoldás? Egyik nagy kedvencem az rfactor 2, de hát a mostani gépem, elég gyengén viszi, szerintem a videókártyám a gyenge.
Én a 2. megoldás felé hajlok, és jövőre meg lehet tudnék venni egy i5-ös procit.
A linken 48.5k a 2 ventis giga, az tokeletes, tobbi mar tularazott. Msi lenne a legjobb szvsz, de felarat nem er meg.
Igazabol a kb 75w tdp-hez 1 venti is boven eleg, de az a +2-3000ft a csendesebb 2 ventisert meg megeri szerintem.
"veszel egy 1050 ti karit és kész... kapásból kidobtál egy szűk 20-ast az ablakon."
Igen. ..és ha ezt megteszed, mégegy 10-est kidobsz feleslegesen, és úgy sem lesz jó.
---
Mert a processzor is alul teljesít.
---
Jól látod, az 1050-es 4 Gb-os 50 rugó.
Az ilyen adókerülő hobbylobby piaci kofákat, akik ingyenes ATW.hu linkes weblapokon kirakott termékeket árulnak jóárasítva, azt lehetőségeid figyelembe vétele mellett kerüld!
Amikor megszerzi a raktárból a kacatokat, és rásózza valakire párezerrel olcsóbban, és vissza akarod adni, hogy nem jó, akkor jön a semmi baja mééé venném vissza, nem vagyok kereskedő nincs gari, jogilag nem tucc megfogni...
Normális oldalon hasonló teljesítményt nyújtó
modern radeon kártya 37-ért van RX 550-es 4 Gb-al. 3 év cseregaranciával.
(a 750 titánium kevés 40-ért...)
Sajnos az az i3 alaprocesszor, ami benne van a gépedben egy ~30.000.- es proci és gyengusz.
Oda kellene egy újgenerációs i3 csúcs, vagy egy i5 alap ahhoz hogy az áhított játékot fullon futtatva olyan 110-120 %-os hatásfokkal dolgozza meg.
Ehhez egy régebbi 6. generációs 6400-as kell 51.000.-ért, vagy hozzágondolsz egy 10-est, és 6500, vagy 7500-ast veszel.
(mondjuk feldobhatod a 30.000-es i3-at olcsósítva netre, annyival kevésbé fáj.)
A következő problémád a memória lesz, ami szűk lesz... most pont 100%-ot tud az a 8 GB. Ha azonban fut a játék mellett ez-az, akkor beszűkülhet.
A jelenlegi konfigodban a processzor a minimum futtatására bőven alkalmas, a fullra csak 86%-nyi ereje van...
A videokártyád teljesen alkalmatlan a feladatra, még minimumon is.
Azonban használj multi GPU-t, és akkor minimumon futtathatod a játékot.
(Ez a processzor GPU-ja + a 240-esed összehangolt együttes munkája...)
---
Haha a kérdés jogos, a válasz messze túl, de árban sem egyformák.
GTX 1050 vs RX 470
...és akkor még szerényen néztem meg, hogy a 470-es csak egy alap volt, a GTX 1050 meg egy titánium gaming... :) Íg is ráver 20-25%-ot.
Szomorú hírem az, hogy a bányászoknak és a bányászgépeknek semmi köze ahhoz, hogy csillagászati árakon fut most minden.
A történet egyszerű a memória piac szökött az egekbe. Egyszerűen nem képesek termelni, így felverték az árakat, és nem szállítanak.
Talán 2018 közepére újra normalizálódik. A Samsung, és még pár gyártó építi gőzerővel az új gyáregységeket a memória gyártáshoz!
Hogy várj-e??? Ha tudsz, akkor vsz 10-15-öt is spórolhatsz egy évvel.
próbáld meg a multi GPU-s megoldást egyelőre.
A CPU + GPU most javaslatom alapján: 90 lenne... igaz, ez fullra hozza az áhított játékot!
Az árakat a következő boltban néztem csak meg:
természetesen lehet olcsóbb is valamivel. Én igyekeztem a modernebb újabb alkatrészt ajánlani a tavalyi, tavalyelőtti helyett... ill. figyelembe vettem a táp erősségét, és nem gondoltam a gépedbe "villanykörtét", hogy az atomerőművet is cserélni kelljen benne.
Ha kigondoltad mit veszel, meg lehet nézni mennyire tudja teljesíteni a kívánt feladatot.
A játék neve kell, a proci, a videokártya, és a memória mennyisége. ;)
Ez teljesen nonszensz, igenis a megnőtt kereslet miatt alakult ki a hiány, illetve igenis vannak értelmes szürke piaci, megbízható megoldások, még ha gőzöd sincs róluk.
Illetve ha már bolti VGA-t ajánlasz, legalább ne az egyik legrosszabb ár/értékűt ajánlgasd, annyiért kaphat rx 460-at ami még mindig jobb vétel annál, vagy 1050-et akár, ami még értelmesebb választás.
Tisztában vagyok a kereslettel. Tiszta, hogy ezért van hiány, én is ezt írtam, hogy építik az újabb gyárakat a memória gyártás miatt.
Azt is írtam, hogy a legmodernebbet néztem, de a régebbi is jó.. ami pont a 460-as... az meg nonszensz venni egy 50 ezres kártyát, mikor 37000.-ért tudja amit tudnia kell.
A kérdést szíveskedj értelmezni, és az alapján mérlegelj! Nem kéri a kérdező, hogy atomerőművet építs a pénzéből.
Adott a játék.
Modern amit írtam, 5. generációs video 7. generációs processzor, de azt is írtam, hogy jó a 6. generációs intel, és a 4. generációs video is, persze a megfelelő szinten.
Teljesen feleslegesnek tartja a kérdező, hogy 10-20-30.000.-ekkel többet fizessen, mint az amire kell neki. Így felesleges rásózni drágább nagyobb, többet fogyasztó kütyüket. Ezt hagyd a kereskedőknek!
Mint láthatod már átba... huzták a csőbe a 240-essel is. Megvetették vele a semmit egy 20-asért.
az 550-es NÉGY GIGA RAMMAL! (Mivel azt szeretne...)
ugyan ott van mint a 460-as 2 Gb-al...
Bár nem értem miért kéne 460-ast venni... hisz ha kicsit utánna néztél volna, az 560-as is annyiba kerül.
Szóval nem nekem kell körülnéznem. Én tisztában vagyok vele.
Örülnék, ha nem rajtam rugóznál, hanem tennél egy ajánlatot, és hagynád, hogy mások is ezt tegyék.
Elég pontos indokot adtam arra, hogy miért elég az olcsóbb kártya. A kérdező majd eldönti mit szeretne, és mennyit akar rászánni arra, hogy néha játszana kicsit.
Úgy 30 éve teszek javaslatokat, és hidd el, tele a hócipőm az INTEL AMD nVidia ATI Fanokkal, és az eltúlzott vasakkal.
#24-es:
Utánajártam és elég az i3 6100-as processzor. Ismerősömnek is az van, egy gtx 1050 ti 4 gb-os kártyával és teljesen jól kihajtja, és jól futnak nála a játékok. Maximum jövőre tervezem egy i5-ös proci vásárlását, inkább most veszek egy jó vga-t, ami kitart egy ideig.
Természetesen kiskasztó, ha közel 30 éves folyamatosan frissített szakmai tapasztalat mellett valaki odadob egy hozzá nem értős megjegyzést, pedig csak másképp gondolkodunk. Természetesen nem halok bele, inkább megünneplem, hogy kész az említett samsung gyár, és meg is kezdték a memória chipek gyártását. Sőt, piacvezető lett a samu, lenyomta pár millával az intel chipgyártó bevételeit.
-----------
Nos, az 1050 is megfelelő kártya, de árban drágább, a nála többet tudó atival szemben, ebben a szegmensben. Így az lenne a túlárazott.
Ami a processzort illeti, mint azt említettem, full beállítás mellett, full HD felbontásban lett tesztelve.
Ezekkel a kritériumokkal, a 6100-as 85%-on teljesíti az említett játékot, a papirforma szerint. Bármit is vél érezni a felhasználó, játék közben. Arról nem is szólva, hogy esetleg mit butít le a beállításokban hozzá.
Javaslom a gigabyte-ot mint gyártót. Olcsó, csendes, maradandó. Nekem egy 4Gb-os 380-asom van és csak hébe-hóba índítja el a ventillátorokat, akkor is halkan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!