Milyen Intel i3-as processzort vegyek 40-45 ezer forintért?
"megolvad a kábel", no azért ez nem így megy. Először is a nem a kábel a szűk keresztmetszet, hanem a csatlakozók, mert nincs rugós előfeszítés. A szabvány szerint a max terhelés ATX csatlakozón áganként 6A ami nagyjából logikus is.
Egy minőségibb tápegységnek minimum 0,75mm2 vezetékezése van, de van olyan is aminek 1mm2. A 0,75 vezetékre minden gond nélkül rá lehet ereszteni 7A, az 1mmm2 pedig 10A. A vezetéket melegedésen kívűl feszültségesésre szokták méretezni, de itt ez nem szempont mert nagyon rövid kábelhosszak vannak. Szóval ha van egy 8 pines CPu tápcsatink, az 4*6A kaphat a táptól ami 24*12v=288W.
Már futottam bele olyan Kínai tápegységbe aminek 0,5mm2 vezetékezése volt, hát az már elég határeset, de még az is működhet.
FX szerian kivul tenyleg nem kell "nagy tap" proci tuninghoz.mondjuk nekem anno FX-6350@5GHz-et gond nelkul kiszolgalta a Corsair HX-520-as tapom is,pedig az aztan zabalt(nem beszelve a mellette levo HD6970-rol) :D
Skylake non-k prociknal meg azert tul optimista voltal...en orulnek a legjobban,ha mennenek 1.4V alatt 5GHz-et.G4400-em 4.5GHz-en 1.32V-ot ker,viszont 4.7-hez mar 1.43V kell...
Nem most jöttem a falvédőről, legalább 50db 6400T-6500T tuningoltam már leendő gazdáinak és a T procik nagyon jól bírják. Általánosságban elmondható, hogy a Skylake-Kabylake prociknak 4,5-5ghz között van végük ha betartjuk a gyártó által előírt max 1,4v VID-et.
Elég sok procit próbáltam már, az i3 nem nagyon tuningolhatóak, 125 BCLK ritkán futják meg 4,4-4,6 között van végük. Az i7 6700 szintén nem nagyon érdemes húzni,130 bclk felé már csak 1,45-1,5v VID mellett hajlandó menni, szóval ott is 4500mhz a plafon.
A 6400T és 6500T egészen más tészta, a 6400t ből már volt olyan példány a kezemben, ami 1,4v mellett 22*250BCLK teljesen stabil volt, kb 75-80w fogyasztott és egy szimpla lc-cc-120 léghűtéssel.
A 6500T szinte mindegyik megfutja a 200BCLK, de még nem volt olyan a kezemben ami 180 mellett nem ment volna stabilan, és ezek között van nem egy olyan ami már 1,3V mellett full stabil és nem melegszik.
Minden procit 3-4h Prime test kap, ott már kijön ha probléma van.
Kaby procit még nem próbáltam tekerni(z170 lapok Mod-BIOS nem támogatják), de most ez is megszakad, egy 7400T lesz az alany egy ASROCK lapban, megnézzük mit tud!!! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!