Gyorsan és erősen forrósodó 10 éves laptopot érdemes megvásárolni, megfelelő hűtéssel?
Egyelőre tesztelni se nagyon tudtam a megvásárlásra tervezett, bő 10 éves laptopot, mert a win haldoklik rajta, linuxot akarok rátenni, de időközben az szétkapcsolta és autorestartolt, forrósodásra hivatkozva.
(A linux tökéletesen elindult, live cd-ről, restart után is. De a régen rűtelepített windows sz.Rakodott eléggé...)
Kb 10 perc alatt nagyon meleg lett az akksi, tapintással érzékeltem.
Mivel egyelőre szétkapcsolt, hagyom hűlni, így még nem volt lehetőségem különösebben tesztelni a laptopot.
Ennél fogva sajnos egzakt adatot se tudok megadni a hőfokáról.
Mégis, a leírásom alapján meg tudja saccolni egy hozzáértő, hogy laptop hűtőt használva (ha majd lesz a teszteléséhez laptophűtő) kétesélyes-e, hogy érdemes megvásárolni vajon, vagy pedig eleve hagyjam a fenébe és ne vásároljam meg?
Tehát megítélésetek szerint ez eleve "kuka", vagy van esély, hogy ha hűtöm, akkor érdemes rákölteni egy ötezrest összesen, a laptop-ra?
(Ebbe az 5 ezer FT-ban nem számoltam bele a laptop hűtőt.)
Mondom, bő 10 éves laptop, ennek figyelembevételével fontolgatom.
Csak, értitek, hiába olcsó, nem akarok kvázi kidobni az ablakon 5ezer FT-ot se, ha nem érné meg...
Ezért teszem fel e kérdést, mert nem tudom, megéri-e. Hiszen eddig amit sikerült megnéznem, számos tényező megfelel egy 10 évvel ezelőtti gyártási követelménynek, legalábbis néhány alapvető vonatkozást figyelembe véve.
Más szempontból (fél óra alatt ellenőrizni tudtam pár dolgot), azok rendben levőnek látszanak:
BIOSt megnéztem, usb portok oké, egyszer elindult a win, file másolás sikeres volt, penről is. Egér, klavi megy usb-ről, a beépített klavi is oké, merevlemez tesztelése még hátra van.
Ellenben laikus vagyok ahhoz, hogy a forrósodás milyen szinten elfogadható...
Tehát az a kérdésem: pusztán ellensúlyon múlik-e a használhatóság, tehát a hűtésen, vagy eleve elfogadhatatlan egy bizonyos hő feletti érték, hűtetlen állapotban?
Van ennek kapcsán egy általános kérdésem is: egy mozgó alkatrész mentes, ssd-s laptop/nettop igényelne -e hűtést, vagy azok is tudnak forrósodni?
Ellenben a konkrét laptop, amit fontolgatok vásárlásra,
az mozgóalkatrészes, merevlemezes, bő 10 éves, beépített DVDíróval.
Nem Celeron, hanem Intel Core Duo,
mégpedig 2 x 1.66 GHz proci; 1 GB RAMmal.
Köszönöm szépen a szakszerű válaszaitokat! :) Úgy áll a bál, hogy a nyakamon marad INGYEN a 10 éves laptop. :) Mivel nem tudják eladni, viszont van modern gépe a tulajnak, és évek óta porosodott nála a laptop.
Kérdés, hogy így, hogy ingyen rám marad, mit tudok vele tenni laikusként, MI ÉRI MEG nekem?
Mert szerelésre nem szeretnék költeni, ennyi erővel 5 ezerért az én igényeimnek megfelelő, 7-8 éves asztali gépet vehetek, nekem bőven megfelel.
Na de akkor mit tudok kihozni ráköltés nélkül a 10 éves, rám maradt laptop-ból?
Egész egyszerűen használjam nyugodtam úgy, hogy fél óránként szétkapcsol, és ennyi? Robbanni nem fog? :D Vagy szétolvadni? Vagy 20 percenként kapcsoljam ki?
És ha jól értem, tök felesleges pénzt kidobnom laptop hűtőre a laptop alá? akkor is, ha csak 1500 FT? (Ha ez megoldaná a gondot, max ennyi FT-ot mindenesetre megérné ráköltenem... ha van értelme...)
Figyelj ha van némi műszaki érzéked itt az alkalom hogy kicsit gyakorolj. Keress rá a laptop pontos típusával, hogy
xy notebook dissasembly. A youtube on. Tuti lesz szétszerelős videó róla. Tanulmányozd át aztán ha van hozzá ügyességed megpróbálhatod te kitakarítani. Veszteni nem veszthetsz. így hogy folyton szétsül úgysincs értelme a gépnek. Vagy ha van haver ismerős aki kicsit ért hozzá nálai rá lehet kérdezni. Bár azért a laptopokhoz nem elég sokszor egy kis ügyesség. Elég sok csavar van.
Hát ez az, sajna... Olvasgatok szerelők weboldalait, és mind ízt írja, hogy szerelőre kéne bízni, mert a laptop szétszedése és pucolása sokkal összetettebb és kifinomultabb, hozzáértést kívánó művelet, mint egy asztali gépé...
És ha mégis csak úgy használnám, ahogy van?
Nem robbanékony? Bocs ha ez hülye kérdés...
Vagy bárminemű balesetet nem okozhat? Végül is szétkapcsol, ha már forró...
Üveglapon használtam a napokban, amikor üzemben van. Az oké? Fogok alá majd ásványvizes kupakokat is tenni, hátha így jobban szellőzik, ha ez ér valamit esetleg...
Amikor forrón szétkapcsol, a feje tetejére állítva -mivel csak az alja forró- félre szoktam tenni egy asztalra, hűlni hagyni. Ez jó így?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!