Alaplapi hálózati kártya "vs" Internet sebesség (? )
Nos.. A minap lett beköttetve a D***-nek az 1000megabit/sec-es internete, és mellé a 150+ csatorna ugye. A TV-vel, azaz a csatornákkal semmi gond nincs, tökéletes. Azonban akárhogy mérem wifin, gépen a speedtestet, 95mb/s fölé nemigen szeretne felkúszni.
Na most.
Amit tudni kell hogy egy közel 9 éves (vagy talán több) gépről beszélünk, amin mérem a Speedtestet.
Neve szerint egy ilyen alaplap van benne:
Gigabyte GA-M61PME S2
És elméletileg egy nForce 430 chipset.
Utánaolvasgattam, és a hálózati kártya spec-nél 10/100-at ír, na most ezt kifejtené nekem valaki pontosabban?
Előre is megköszönném. :)
Ui.: 300/50mb/s volna a garantált letöltés, az egész városban ki lett építve.
A vezetékes hálókártyád 100mbpsre képes. Ott átmegy a 95, tehát az okés.
A wifiden az 1000mbps kb sehogy se fog átmenni, max a legújabb ACs router + kliens kombóval.
Wifi terén kb a routerre írt max sebesség 50%val számolj, ideális körülmények között.
1000mbps rendes kiszolgálása amúgy komoly feladat, 50-100k egy olyan otthoni router ami rendesen szétosztja sok kliens között, vezetéken és vezeték nélkül is.
Azt mondjuk gondoltam. :)
Wifitől nem is vártam több mint 50-60mb/s-et egy ilyen mezei ZTE router-től.
De a 300/50-et mindenképp kellene adja. Esetleg egy ilyen bővítőkártya tudna segíteni az eseten?
Ha vezetékkel csatlakozol, akkor a hálókártya sebessége szűk keresztmetszet, mivel az maximum 100Mbit/s-t tud. 1000Mbit/s-hez kellene az 1000Mbit/s hálókártya. Ezt bővítő kártyaként tudsz venni. Pl ilyet:
Ha wifin csatlakozol, akkor b/g-s kártyád lehet, ha 95-öt mérsz. Annak 150 az elméleti(!!!) maximális sebessége. b/g/n-es kártyával lehetne gyorsabb, de az 1000Mbit/s-t nem fogod elérni.
Egyébként milyen procid van? Mert könnyen elképzelhető, hogy maga a gép sem képes feldolgozni a letöltött adatokat. A garantált letöltéshez azért kell a megfelelő eszközpark is. Neked ez jelenleg nincs meg.
Ugyanazt a kártyát linkelted te is. :D
Egyébként jogos a mondanivalótok. Amint említettem, egy abszolút nem mai gépről van szó.
A jó öreg gyári (9 éves) AMD Athlon Dual core 4200+ számolgatja a biteket a masinában. Valószínűleg az lesz akkor, hogy megveszem azt a bővítőkártyát.
"Kábel uj?"
A kábel valószínűleg a legkisebb gond - gyanítom Cat5 de inkább Cat5E kábele van ami viszi a Gigabitet ( [link] ).
A kérdező alaplapján
a hálózati interflsz csak integrált 10/100-as, vagyis maximum 100 Mbps-os adatrátára (90-95 Mbps-os adatátviteli sebességre - tehát a speedtest mérése eléggé valós értéket ad vissza) lesz képes.
Ahhoz hogy minél jobban ki tudja használni az 1000 Mbps-os adatátviteli sebességet, ahhoz gigabites (1000 Mbps-os adatrátájú) hálózati kártya kell.
És ahogy a Digi is írja:
"MINIMÁLIS IGÉNYBEVÉTELI KÖVETELMÉNYEK AZ INTERNETES CSOMAGOK SÁVSZÉLESSÉGÉNEK TELJESKÖRŰ KIHASZNÁLÁSÁHOZ:
DIGINet 1000:
Intel i7 processzor 6MB CACHE (pl.HQ) 2,2GHz, vagy ezzel egyenértékű
RAM: 8GB
SSD meghajtó
Gigabites hálózati kártya
Windows 7, Linux, MacOS"
Forrás: [link]
Nem is a teljes sávszélesség kihasználása a cél (ezzel a routerrel meg főleg nem is tudnám), hanem a minimum (garantált) sebesség. Tehát a 300-350mb/s-et szeretném elérni.
Ezzel a processzorral (AMD Athlon 4200+), és a fent említett bővítőkártyával ez megvolna?
Nos megjött a hálózati kártya , amit nemrégiben be is szereltem.
95/90-ről lett ~ 290/200mb/s-es értékem. Azért még így is megérte. :)
Köszönöm a válaszokat! Értékeltem mindenkit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!