Miért érdemes jó gépet venni?
például komoly tesztelők, lásd autó töréstesztek, aerodinamikai tesztelés, 3D modellezés generálás, komplex számrendszerek elemzése (pl Széchenyi egyetemen volt professzorom millió ismeretlenes egyenleteket oldogatott meg egy 20 millás géppel), de komoly számítási kapacitás is kellhet rendereléshez (lásd Jégvarázs, a jégpalota fénytöréseit, azt a jó 5 percet egy szuper számítógéppel renderelték kb 5 napig), de lehet példaként a gyártói világot is hozni, mint Audinál egy komolyabb géppel számolták pár napig a gyártás optimalizálást.
Átlagosan komplex és összetett rendszerek számításánál nagyon jól jön (persze a fent említetteknél 16GB kb köz röhej tárgya, ott már messze többet raknak be).
Pl tervezéshez, Videószerkesztéshez kell az erős gép.
Bár nem feltétlen ilyen videókártyával.
A GTX 1080 tipikus jatekkartya. Tehat jatszanak vele.
En CATIAval tervezek, a laptopomban erre valo Nvidia Quadro kartya van, 32Gb ram, meg valami 8 magos proci. tan i7.
De ezt is megizzasztja neha a szoftver.
Modellezéshez pl csillagászt kell a jó gép, de akár amatőr, hobbi asztrofotósoknak is. Egy példa. Készítesz egy fullhd videót mondjuk a hold egyik kráteréről. A video azért is jobb mint a fotó mert a légkör változik, van hogy jobb rosszabb akár egy egy pillanatra is. Nah szal van egy fullhd videód. Mondjuk egy 10 perces video. Az kellően rövid.
Van egy spec program a Registax. Ez azonos képeket tud összegezni stb stb.
Namost a videód másodpercenként 30képkocka. Az kiszámolhatod 18000 kép. A program a 18000 képből (referencia pontok alapján) csinál neked egyetlen képet. Ez az i7 el sem egy két perc. És ez egy apró otthoni kis semmi feladat.
a firepro meg quadro már nem is jön ki (legalább is nem látni nagyon) újabban, mivel a mostani kártyák hozzák azt a szintet. Persze stabilitásban jobb egy quadro, de ha a 1080 3x be is hibázza a hosszú számítást még akkor is előbb végez ahhoz képest.
Minden másra ott van a Titan X Pascal :D
Viccet félretéve én gtx 1080-at használok most, régi 970-hez képest fejlődést mutat statikai igénybevételek szimulálásánál, kb 40%-kal lett gyorsabb.
Ahhoz nem kell videókártya, de amúgy igen az is jó példa.
Bár tanulásra egy I5+SSD+8-16GBGB RAM már elég, én is így nyomtam laptopon még egyetemen.
"a firepro meg quadro már nem is jön ki (legalább is nem látni nagyon) újabban"
Nemtom, a laptopom most 3 ev koruli, nemsokara lecserelik, (3 evente van csere) az ujabbakban nem tudom milyen kartya van. Bar a CATIA egy optimizalatlan hulladek, azon nem segit egy csodakartya sem.
Igényektől függ, annak aki napi több órát ül gép előtt és reszket ha max grafikán nincs meg a 60 fps, kell a 1080 videókártya. Aki havi fél millát keres megengedheti magának, aki kevesebbet nyilván olcsóbbat vesz.
Szerintem az átlag ember, gamer nem vásárol a GTX 1060-tól erősebb drágább videókártyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!