Hogyan tudom CSAK az SSD-n kikapcsolni a töredezettségmentesítést?
Az a baj, hogy már a kérdésed környezete sincs konkrétumokkal tisztázva . Rögtön kezdeném azzal, hogy milyen rendszert használsz ? WinXP-n még el tudom képzelni, hogy ott külön magadnak kell engedélyezni/tiltani az SSD töredezettségmentesítését is . Hiszen az a rendszer alapból nincs felkészítve az SSD-k lekezelésére, töredezettség és TRIM szempontjából .
Windows 7-en is-is, van akinek megy a TRIM, van akinek kézzel kell utánaállítania az SSD-jén, így a töredezettséget is vagy lekezeli vagy sem .
Annyit tudok bombabiztosra, hogy a Windows 8.1 + 10 is már felismeri ha SSD-vel van dolga, nekem ki is írja az üzenetet, hogy haver, ilyen dolgokat már felesleges kapcsolgatnod, mert az SSD-n nem értelmezhető az a fogalom hogy töredezettség, mivel ott minden bitnek randomszerűen ugyanolyan az elérési sebessége - ezért értelmetlen művelet az SSD-ken töredezettségmentesítést végezni . Tehát a 8.1 és 10 alapból nem is hagyja hogy ráeressz egy töredezettségmentesítést - sőt ! Ha engedné, akkor a mentesítéssel még csak ártanál az SSD-d élettartamának, mivel az alaposan leterheli és jelentősen rövidíti az írás/olvasási ciklus képességét - ergó hamarabb elhasználódik az SSD-d, elhalnak hamarabb a flash-cuccok benne, és területek fognak kihalni benne 10-20 év leforgása alatt - egy mentesítés csak mégjobban lerövidítené az élettartamát .
Ha Linux-ot használsz esetleg (én többnyire linuxos vagyok), ott nemcsak hogy SSD-n, de még a normál HDD-ken is ismeretlen fogalom a töredezettség, mivel ott nem létezik fájltöredezés - ezért is stabil rendszerek - a töredezés tipikus Windows-betegség .
Egy másik gépemen, amin Win8.1 van ott én még külső töredezettségmentesítő programot is használok, ami azért erősebb a beépített Windowsosnál (SmartDefrag) - HDD-ket nagyon jól mentesíti, viszont ott is ha SSD-t akarnék kiválasztani, az a program is figyelmeztet, hogy haver - SSD-ket nem szoktunk mentesíteni ! És az alap Windowsos mentesítő program is szintén ezt mondja nekem ha SSD-re akarom ráereszteni .
Remélem hasznosak voltak ezen infók számodra .
Köszönöm a választ!
Win10-et használok, de eddig semmi féle figyelmeztetést nem dobott a rendszer. Olvastam egy cikket, abban volt, hogy kapcsoljam ki. Meg is tettem. Csak ugye ha kikapcsolom, akkor az összes meghajtón kikapcsolja a mentesítést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!