Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » RAID. Mi a lényege? Hogy kell...

RAID. Mi a lényege? Hogy kell beállítani?

Figyelt kérdés

Teljesen kezdő vagyok a témában. Adott egy 7 éves gép, ebbe szeretnék három vinyót berakni RAID módban, szerverként szeretném használni.

Valaki leírná részletesen ennek a menetét?

2016. nov. 8. 15:05
1 2
 1/12 3 napos mákos lecsó ***** válasza:

Biosban tudod leállítani, ezt olvasd végig, köszi:

[link]

2016. nov. 8. 15:09
 2/12 3 napos mákos lecsó ***** válasza:

beállítani*

Ha az alaplapod támogatja.

2016. nov. 8. 15:11
 3/12 A kérdező kommentje:
Elvileg támogatja.
2016. nov. 8. 15:13
 4/12 anonim ***** válasza:
35%

RAID5-ot is tamogat az alaplapi vezerlod? Biztos vagy te ebben?

Mondjuk ha leirnad milyen gep, milyen vezerlovel, konnyebb lenne segiteni, meg mondjuk az se artana, ha az alapfogalmakkal tisztaban lennl, mielott telepiteni kezdesz. Igy elegge olyan, mintha a kvantumfizikat magyaraznank egy juhasznak...

Tessek, olvasnivalo: [link]

2016. nov. 8. 15:20
 5/12 3 napos mákos lecsó ***** válasza:
0%
#4 Vonatkoztassunk el a sztereotípiáktól. Attól ,hogy még valaki juhász nem feltétlenül buta.
2016. nov. 8. 15:27
 6/12 anonim ***** válasza:
35%
vonatkoztassunk el. ettol meg a kvantumfizikabol egy budos mukkot nem fog erteni.
2016. nov. 8. 17:19
 7/12 anonim ***** válasza:

Még jó, hogy nem írtad, hogy milyen oprendszeren szeretnéd a szervert megcsinálni.

Ha Linuxon, akkor simán megy, mert az mdraid támogat szinte minden féle raid konfigurációt szoftveresen, tehát ha a kernel látja a diszkeket a vezérlőn, akkor nyertél.

Ha Windows, akkor ez felejtős, és akkor mindenképpen a vezérlőkártyádnak kell támogatni a hardveres RAID-et. Nem tudom, milyen szervernek való gép ez, és miféle vezérlője van, de az olcsóbb kártyákon lévő "raid vezérlőre" én az életemet nem tenném...

2016. nov. 8. 21:37
 8/12 anonim ***** válasza:
A raid tömb nagyon jó. Használd bátran, de jó ha van egy teszt géped a meghajtókat időszakosan egyesével le tud ellenőrizni. Fontosabb adatokat mindenképp külön meghajtón tárold!
2016. dec. 31. 00:03
 9/12 anonim ***** válasza:

Koki fiam, ha csondben maradtal volna, bolcs maradtal volna.

A RAID tenyleg jo, de hogy kulon tesztgepben ellenorizgessek lemezeket?! Minek? A SMART check lefut akarmikor, akar online is.

A RAID pont arra van kitalalva, hogy ha elhullik egy lemez, ne legyen adatvesztes, mert a tomb redundansan tarolja. Tehat eleg akkor cserelni, amikor megdoglik.

Meg hogy a fontosabb adatokat kulon meghajton taroljam? Minek? Azert van a RAID, hogy a fontos adatokat vedje, mikozben azok tovabbra is elerhetoek. Amirol te beszelsz, az a biztonsagi mentes, offline, masik szekrenyben tarolva.

2016. dec. 31. 10:31
 10/12 anonim ***** válasza:
OK. Nos hogy okosságot is írjak kedves utolsó. RAID0-t használok és marhára nem biztonságos. 24 órát szoptam vele, mire vissza szereztem az adataimat. Külön lemez igen is kell még akkor is ha az optikai lemez (DVD? Blue Ray), mert ha bejön a krakk akkor első dolog amivel szembesülnöd kell. Elveszett minden adatom? A Raid1 már biztosít egy bizonyos fokú hibatúrést, de a legjobb a Raid5 lenne ami még normál felhasználónak beleférhez. Ha meg telik rá raid 01 vagy raid 10. Nem most kezdtem a szakot de azért ilyen későn már én is tévedhetek. A tömb lemezeire pedig nem szabad rá nézni semmilyen módon (külön külön) mert annak adatvesztés lehet a vége. Dehát ha raid van az marad úgy. Egyébként SSD-t már jobb megéri szerintem.
2017. jan. 2. 03:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!