Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Melyik winchestert éri meg...

Melyik winchestert éri meg megvenni?

Figyelt kérdés

Azonos teljesítményű, más márkájú vincseszter között mi a különbség a márkán kívül? Nagyon nagy árkülönbségek vannak. Biztonságosan tudom tárolni a nagyon fontos adataimat egy olcsóbb HDD-n is?

[link]

[link]

Az ilyen vincsesztereknek tényleg nincsen előlapjuk (sok képen csak a lemezek, meg az olvasók látszanak).

2016. okt. 17. 21:04
 1/9 anonim ***** válasza:

De van előlapjuk, csak képeken nincs.

Elég az olcsóbb is.

2016. okt. 17. 21:10
 2/9 Hominida ***** válasza:

Dehogy, minden winchester azonnal használhatatanná válna, ha megnyitnák a dobozát, mert porszemek szállnának a lemezre, amelyek aztán a fej alá szorulva csiszolnák le az adathordozó réteget. Ezeket csak azért mutatják így, amiért egy sportautót mindig támaszt egy bikinis maca. Így hozta a divat.

A winchesterek teljesítményét elég nehéz az efféle honlapok adatai szerint összevetni. Ezt a kettőt például én nem is tudom érdemben összehasonlítani.

A kiírt adatokban általában az az érdekes, amit kihagynak. Ezért ha igazán gondosan akarnál egy lemezegységet kiválasztani, akkor a gyári specifikációkat lenne érdemes felkutatni.

Az árkülönbség az üzletektől is függ. Vettem már olcsón alkatrészt vagy valamilyen műszaki cikket azért is, mert a bolt mi akarta söpörni a maradékot, kis haszonnal vagy beszerzési áron.

Vannak finom különbségek a fejmozgatási mechanika vagy az adatsűrűségi határok terén, de nehéz ezekről bármit kideríteni.

Az igazi hibák csak évek múlva lesznek észrevehetők. Amikor elkezdenek jelentkezni az indítási felpörgések késései, egy-egy szektor olvasása csak másodikra sikerül, effélék. A lemezegységekben levő SMART rendszerek naplózzák ezt, és azt érdemes néha megnézni, vannak hozzá programok.

Márpedig ebben még a gyártási szériák között is van különbség, ezért fölösleges idegesség hosszasan őrlődni a választás előtt. Hitachi, Toshiba, WD, Seagate, ezek közül tulajdonképpen szinte vakon lehetne választani.

Ne válassz energiatakarékos lemezegységet, ez az alaptanács. És a tárkapacitást sem kell hajszolni. Ritkaság, hogy egy átlagos otthoni gépen egy lemezen az adatok kezdjenek elveszni, de ennek ellenére én nem a legnagyobbat és legújabbat veszem az iyen dolgokból. Ezt nem tanácsként mondom, inkább csak elmondtam.

Ahhoz, hogy biztonságban legyenek az adataidat, biztonsági mentés kell, nincs más orvosság. Mert amikor a winchester meghibásodik, akkor gyakran az az utolsó pillanat, amikor a tartalmához hozzáférhettél, és onnantól csak annyid van, amennyit a kezedben tarthatsz egy másik, független winchesteren vagy DVD-ken.

2016. okt. 17. 21:29
 3/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a segítséget! Minden világos. Az előlapos dolgot én is tudtam és éppen ezért furcsálltam (a vincseszterről a legtöbb kép ilyen volt). Megrendelem az olcsóbbat.
2016. okt. 17. 21:39
 4/9 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#2 energiatakadekost miert ne?

rendszernek nem erdemes de puszta tarolonak miert ne? foleg mivel olcsobbak igy akar ketot is vehet igy ket helyre menthet nagy akar raidolhat mig egy nem energiatakarekos magaban ha behal akkor csak adatmentovel tudja viszaszerezni adatait

2016. okt. 17. 21:40
 5/9 A kérdező kommentje:
Ha szeretnék venni hozzá egy külső merevlemez házat, akkor milyet érdemes? Fontos, hogy SATAIII legyen, illetve USB 3.0-s? Ha nincs odaírva a maximálisan támogatott kapacitás a rack-hez, akkor azt érdemes megvenni?
2016. okt. 17. 22:36
 6/9 A kérdező kommentje:

[link]

Erre gondoltam konkrétan.

2016. okt. 17. 22:37
 7/9 Hominida ***** válasza:

A SATA, SATA2 és SATA3 elsősorban a jelátviteli sávszélességben különbözik. Az USB2 és USB3 közötti különbség szintén ez. De ha a gépen USB2-es aljzatok vannak, akkor az USB3-as csatlakozás nem jelent előnyt.

USB-s jelátvitel esetében az USB sávszélessége úgyis kisebb, mint amennyit a belső SATA buszok tudnak, vagyis egy külső winchesternek fölösleges direkte SATA3-ast keresni. Inkább az a helyzet, hogy ha már van egy SATA3-as winchesterem, akkor választok hozzá egy SATA3-as és USB3-as mobilházat. De egy winchester szinte sosem tudja kihasználni a busz sávszélességét, hiszen fejmozgás, aláfordulási késés, katalóguskeresés, többféle dolog is lassítja az adatforgalmazást. Vagyis szép az a *névleges* 600 MB/s a SATA3-nál, de ha maga a szerkentyű csak 70-80 MB/s sebességgel szedi össze az adatokat, akkor az átvitelhez a SATA2 is bőven elégnek bizonyul.

Ez olyan, mint a gigabites sávszélesség az internetes hirdetésekben. Igaz, csak éppen képtelenség a töredékét is kihasználni, mert nem ez a legszűkebb keresztmetszet.

Közveszélyes Kontár, igazad van, a másodlagos, adattárolásra, mentésre használt winchesternél tényleg nem számít az energiatakarékossággal járó gyakori leállás, hozzáférési késés, de rendszermeghajtónak siralmas tud lenni, én csak erre gondoltam.

2016. okt. 17. 23:10
 8/9 Hominida ***** válasza:

A kérdezőnek: A mobilházakról el szokták sunnyogni azt, hogy soknál van egy felső korlát a benne használt lemezegység méretére. Hiába teszek bele 3 terát, ha 960 gigánál többet nem tud belőle elérni, mondjuk. A korlátot a mobilházban levő vezérlőelektronika képessége húzza meg. Két hete vettem egy viszonylag olcsót egy 700 gigás winchesteremhez, és előre megkérdeztem a gyártótól, az HDD-vel 1 tera, SSD-vel fél tera képességű. (És két partíciót tud kezelni.) Vagyis nekem pont jó, de ha 2 terás lemezegységet tennék bele, marha dühös lennék.

Vigyázni kell, mert a boltok eladni akarnak. Szerencsére a netes vásárláskor a magánszemély visszaviheti a cuccot, ha kiderül, hogy elhallgattak valamit előle.

2016. okt. 17. 23:19
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! :)
2016. okt. 18. 00:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!