Skylake: alábbiak ismeretében milyen hűtőt vegyek? Intel core i5-6600, csendes legyen és tartós?
Sima 6600, nem a "K" változat...
Alábbiakat találtam:
Nagy baj történhet az új Skylake processzorokkal
Komoly problémára hívja fel a figyelmet a német PC Games Hardware magazin az Intel új Skylake platformjával kapcsolatban. Az újság szerint ugyanis a
nyáron piacra dobott
új lapkák, illetve az őket befogadó alaplapok rendkívül könnyen megsérülhetnek, ha nem gyári, hanem harmadik felektől származó hűtőket szerelünk rájuk.
A problémát az okozza, hogy az új Socket 1151-es lapkák jóval vékonyabb hordozófelületen érkeznek, mint elődeik, az 1150-, 1156-, illetve 1155-tűs foglalatokba
szánt Broadwell, Sandy Bridge, Lynnfield és Ivy Bridge processzorok. Bár a lapkák teljes befoglaló magassága a hűtőtokkal együtt ugyanannyit ad ki továbbra
is, valójában a Skylake lapkák strukturális ellenálló képessége a merőlegesen rájuk nehezedő erőkkel szemben jóval szerényebb.
Balra egy Skylake, jobbra egy Broadwell lapka hordozófelülete. A különbség a vastagságban jól látható. (fotó: PC Games Hardware)
Balra egy Skylake, jobbra egy Broadwell lapka hordozófelülete. A különbség a vastagságban jól látható. (fotó: PC Games Hardware)
Emiatt a nem kifejezetten hozzájuk tervezett hűtők a beszerelés során, illetve után olyan nyomást fejthetnek ki a processzorokra, aminek a lapkák nem képesek
megfelelően ellenállni, és közepük benyomódik a foglalatba. Ez a nem várt "benyomulás" aztán a foglalat alján elhelyezkedő tűsor, sőt, akár maguk a chipek
maradandó, a működést gátló sérülését is okozhatja.
A probléma az Intel gyári hűtői, illetve az ahhoz hasonló elven működő, ún. push-pin rögzítést alkalmazó harmadik felektől származó termékek esetében nem
jelentkezik. Ugyanakkor csavarral rögzített társaiknál könnyen előfordulhat, hogy a korábban említett jellegű sérülést okoznak (különösen pl. a gép szállítása
során) az alaplapi foglalatban vagy a processzorban.
A gyártók közül egyelőre csak a Scythe ismerte el nyilvánosan a problémát, ami bejelentette, hogy a sérülések megelőzése végett a jövőben változtatásokat
hajt végre számos hűtőjén. A cég egyúttal ajánlotta azt is, hogy a problémás termékeit korábban megvásárló, azt Socket 1151-es konfigurációkban hasznosítani
kívánó ügyfeleinek ingyen szállít ki egy a sérüléseket meggátló új csavarkészletet, ha előbbiek
igénylik ezt.
forrás:
"rendkívül könnyen megsérülhetnek, ha nem gyári, hanem harmadik felektől származó hűtőket szerelünk rájuk."
Ez a hisztériakeltés már megjelenésekor elkezdődött, azaz több mint egy éve riogattok ezzel fassággal. Fogjátok már fel, hogy ~22kg súlyt elvisel statikusan - ráadásul a tartólábakra terhelődik minden, nem a processzorra -, semmilyen kárt nem tudsz rajta okozni, csak akkor, ha elektromos csavarhúzóval ráerőlteted vagy ha szállításnál nem veszed le a böhöm vasat és egy buckánál kitépi az egész foglalattal együtt. Ez egyébként skylake előtt is előfordult, csak ritkább volt az eset és a cikk is kifejezetten arról szól, hogy "VEDD MÁR LE A 3KG-S HŰTŐT SZÁLLÍTÁS ELŐTT HÜLYEGYEREK".
Garanciális gépet nem tudok boltban szétszedni mikor elhozom hogy majd leszereljem ról a a hűtőt, otthon meg vissza. Kinyitás pillanatában garancia elveszik.
Én nem riogattam senkit én csak ezt találtam.
Scythe Mugen 4 SCMG-4000 processzor hűtő mlyen rögzítéssel megy fel?
Jó lesz ez?
Ajánljatok rá valamit ami halk és csendes...
Ez akkor olyan rögzítéssel megy fel, hogy nem eshet le, nem a csavaros rögzítéssel van, ami a cikkben említésre került?
Más hűtőt is elfogadok, lényeg hogy csendes legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!