Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Meg lehet oldani ezt a CMOS-el...

Meg lehet oldani ezt a CMOS-elem problémát?

Figyelt kérdés

Van egy elég jó PC-m, amit második gépnek használok.

i7-920 proci, 4 GB RAM X58-as Gigabyte alaplap.

Az a problémám vele, hogy állandóan alaphelyzetbe áll az óra, a BIOS pedig visszatölti a legutóbbi beállításokat.

Hiába cserélek benne elemet, alig változik valami.

Van hogy 1-2 napig jó, aztán megint nem.

Próbálgattam birizgálni az elemtartón a pöcköket és valószínű az lehet kontakthibás, mert után mindig más értéket mutatott az AIDA64. Egyszer 0,7 volt, egyszer 2,176, egyszer 0,192, de 3 volt körül ritkán. Ha sikerült, akkor is csak ideig-óráig.

Mit lehet tenni, hogy lehet cserélni az elemfoglalatot, érdemes kínlódni vele?

Egy ismerősömnek volt egy régi 486-os gépe, abban ilyen régi típusú, nem cserélhető hengeralakú elem volt. Hiába 3V-os az is, gombelemet beforrasztott vezetékekkel és úgy se lett jó. Annyit kínlódott vele mint a fene de sosem lett jó utána.

Az enyémmel is ez lesz? Próbáltam drótokkal is összekötni az elemet meg az érintkezőket, úgy se lett jobb.

Nem szeretném kidobni emiatt az i7-est és nagyon zavaró hogy minden indításnál az óra beállításával kell kezdeni.

Vagy valami más lehet a hiba?

A táp lemerítheti az elemet?

Egy 420-as LC Power hajtja, videokártya változó, de mindig olyan van bent ami nem igényel külön tápellátást.

AIDA 64 szerint a táp feszültségértékei is rendben vannak.

Esetleg amiatt lehet probléma, hogy a CPU csati 8 pines, a tápé meg csak 4, és egy 4 pin to 8 pin elosztóval van rádugva?

2016. aug. 25. 18:59
 1/5 MGéza ***** válasza:
Nem hiszem hogy a tápcsati a bűnös, legfeljebb akkor, ha gyenge a tápod 12V ága és nem képes 4+4-es cpu csatlakozót árammal ellátni. Szerintem igen, szimplán valami kontakt hiba lehet, szakemberhez kéne vinni. Egyébként milyen típusú tápról van szó? Habár ha eddig ment vele...
2016. aug. 25. 19:42
 2/5 A kérdező kommentje:
Leírtam, LC Power 420W-os. Feszültségértékek kiválóak, 12 voltos ág is.
2016. aug. 25. 19:52
 3/5 anonim ***** válasza:

A CMOS elemet nem tudja lemeríteni a táp.

Annak az elemnek összesen annyi funkciója van, hogy árammal lássa el a BIOS-t.

Az alaplapokat buzerálni elég nehéz ügy, mert többrétegű nyomtatott áramkört tartalmaznak és nagyon nem mindegy, hogy mi érintkezik mivel.

2016. aug. 25. 20:14
 4/5 anonim ***** válasza:

Esetleg kérdezd meg Cink Elek kollégát a prohardveren, hogy tudna-e neki ártani. Újpalotán lakik a srác.

[link]

2016. aug. 25. 20:16
 5/5 A kérdező kommentje:
kösz, de az nagyon messze van, nem érné meg. 4000 ft-ért vettem az alaplapot procival meg hűtéssel együtt.
2016. aug. 26. 01:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!