Kiakarom cserélni a hangfalamba a hangszórókat és miket kell nézni az ujj hangszórón a cseréné azon kivűl hogy pontosan bele való legyen?
Elsőként az impedanciát. nem szerencsés kisebb Ohm értékűre cserélni, mert azzal rövidre zárod a végfokot. A nagyobbtól halkabb lesz, és hosszú távon azt sem szereti a végfok. Aztán jó tudni a meglévő hangszórók érzékenységét.Ezt álltalában Spl-el jelölik, és dB-ben adják meg. Minél nagyobb érték, annál jobb. Ha lehetőséged van e szerint is választani, akkor érdemesebb érzékenyebbet venni.Kis hangerőnél is miőségibb hangzást adnak az ilyen sugárzók. Aztán a beépítési tényezők is fontosak. Egy " füles " hangszóró helyére macerás beépíteni egy szimpla kosarast, és vica versa. Nem árt a frekvencia tartományt is figyelembe venni. Egy mély sugárzónál minél kisebb Hz értéket látsz, annál brutálisabb mélyhangra számíthatsz. Tehát, ha cserélsz, akkor már érdemesebb ilyen téren is jobb paraméterű sugárzót venned.Aztán van a térfogat egyenérték, amit " Vas " felirattal jelölnek, és Literben adnak meg. De ezzel már nem molesztállak..:D Ha tanácstalan vagy, megfogod a hangszórókat, és körbe rajzolod őket a furataikkal egy A/4-es vagy nagyobb lapon.Így nem fog meglepetés érni a beépítésnél. Leírsz mindent, amit a hangszórókon látsz értékeket, típust is. És ezzel felvértezve menj vásárolni, de szaküzletbe ! Mivel ott értenek is hozzá. Csak egy jótanács : érdemes az új hangszórókhoz illeszkedő keresztváltót is venni, ha a hangfaladban nincs ilyen, és csak egy kondi van odabiggyesztve a magashoz, ( és / vagy középhez ) és a mély nyersen kapja az egész frekvencia átvitelt. Nagyságrendekkel jobb hangminőséget nyersz, két hangfalnál maximum 5 000 Forint plusz költségért cserébe.És ne sajnáld tőlük a kábel keresztmetszetet sem ! A vékony , cipőfűző méretűeken nem megy át úgy a delej, mint a vastagon.
Tehát, első az impedancia Ohmban kifejezve, a teljesítménnyel párhuzamban a jó jelérzékenység, és a beültetési méretek, amit sablonozhatsz. Ha nincs a meglévő hangfaladban keresztváltó, akkor vegyél hozzá, ha vékonyak a kábelek, vegyél azt is. Ez a sorrend. A hallás szubjektív. Viszont a sugárzók a membrán anyagtól függően teljesítenek. Például, egy régi papír mebrános mélysugárzó nem fog annyi mélyet adni, mint pld egy aluporszórt membrános, vagy kevlár. Tehát, mélysugárzónál a lehetőségek szerint minél merevebb membránúra érdemes cserélni. A magasnál szintén érdekes a membrán. Ha hagyonyámony, papír magasaid vannak, cseréld le dóm sugárzóra. Nem sokkal drágább, de az már kifejezetten HIFI cucc. Ezerszer lágyabb, valósághűbb, szebb magashangot biztosít.Ha a membrán anyagot is figyeled vásárláskor, nem fogsz nagy árkülönbséget fizetni, viszont, ha már cserélsz, akkor nem csak új, hanem minőségibb cucc lesz a végeredmény. Mindenképpen szaküzletben vásárolj ! Ott nem csak értenek is hozzá, nem csak nem esnek zavarba az ilyen fogalmaktól, hanem segítenek is választani. Csak, hogy képed legyen arról, miért fontosak ezek: nemrégen a barátom hozott egy , az anno Sony Murányi-ban brutál pénzért vásárolt, 30 literes, két utas hangfal párt, hogy cseréljem ki rajta a mélyeket, mert elszállt az egyik. Szétkaptam..Az ótvar " mélysugárzókat " , amin a " Made in Thailand " feliraton kívűl semmi nem volt, kikaptam. Jöttek vele a magasak is. Egy darab keresztváltó sem volt bennük. Tehát, Sony utánzat volt az egész, noha a káva az rendben volt. Nem drága, mélysugárzókat , és szintén olcsó, jobb dóm sugárzókat tettem bele keresztváltókkal. És persze a sugárzók alá szigetelő gumit is tettem. Ez egy alacsony költségvetésű megoldás volt, még is, sűrű " ba..ki!" lett a végeredmény a barátom részéről. Az egész megállt 18 000-ből viszont attól függetlenül, hogy nem csúcs kategóriás cuccok lettek felhasználva, nem lehett a hangfalra ismerni, pedig csak a membrán anyaggal " csaltam " .Remélem, segítettem !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!