Valkinek tapasztalata Logitech G633 vagy Asus Strix 7.1 gamer headsetekkel kapcsolatban?
Tapasztalatot azt várhatsz, marketingfejhallgatókat nem vesz egyetlen szakértő sem, más hiteles tapasztalattal alátámasztott véleményt nem fogsz hallani. Ehhez elég más termékek kommentszekciójába betévedni, mindenki mindenre 5 csillagot ad, függetlenül attól, hogy mennyire botfülű.
Összességében egyik gimmick headsetre sem szabad pénzt kiadni, mert ez nem tapasztalat, hanem tény, hogy headsetek esetében dolby 5.1/7.1 surroundnak sincs értelme. Mondjuk erre te is rájössz, ha egy kicsit is megérted a hangtechnika alapjait. Vagy ha eljutsz olyan fórumokra, ahol nem a hyperól szól minden, hanem az érdemi vitáról.
Mivel hangtechnikusként dolgozom, van közöm hozzá, nem hiszem, hogy én szorulok továbbképzésre ebben a témakörben. Ha nem tudtalak meggyőzni, akkor tudok valós példákat mondani, ahol stereo fejhallgatót használak. Például az Oculus Rift. Például hadseregben, például a szimulátoroknál. Például a zeneiparban bárki, ahol a zenét elhelyezheted a térben, már régóta divat:
Na de akkor kezdjük a történelemmel, 7.1/5.1 dolby hangzás a moziban kezdődött, mert hiába nézett mindenki TV-t, a beépített hangszórók (a pozíciójuk miatt) nem tudtak térhangzást nyújtani. Ezért volt szükség 7.1/5.1 hangzásra, ahol >fizikailag< elhelyeztük a hangszórókat a szoba különböző pontjain, hogy szimuláljuk a virtuális környezetet. A dolby surround kirobbanása 1977-ben volt, amikor először a star warst vetítették ezzel virtuális >stereo< technológiával, nem sokkal később megjelent a házimozi megoldás is. 1992-ben indult el a híres 5.1 térhangzás, szigorúan mozi-házimozi páros esetében, így ilyen fejhallgatót senki nem árult. Még 1999-ben megkísérelték a 6.1 hangzást is de végül a 7.1 lett a befutó. Ez után indult el a marketinghadjárat, játékélményre hivatkozva.
Pedig erre fejhallgatók esetében nincs szükség, hiszen ideális helyen vannak a driverek, azaz a két fülünkön oldalt és teljesen jól szimulálhatóak szoftveresen. Ugye 30 éve még senki nem volt agyatlan gamer fanboy, így otthoni multimédiás felhasználáshoz sem csináltak "surround" fejhallgatót a mai napig, mert az egész egy nagy hatalmas baromság, amit a PC-s játékosipar indított el. Egészen a jelenkorig, a kétezres évekig nem létezett 5.1/7.1 fejhallgató. Ha bármelyik nagy hangtechnikával foglalkozó céget megnézel, egyik sem ajánl 5.1/7.1 fejhallgatót otthoni felhasználáshoz, "még" az idei otthoni csúcsmodell sem rendelkezik ilyen felesleges funkcióval.
Egész egyszerűen azért, mert az agyunk képes két megfelelően elhelyezett driverrel és szoftveres technológiával térhangzást biztosítani. Sajnos a marketing ugye fontosabb, ezért sokan elkezdtek gyártani ilyen hülyeségeket.
Remélem tudod - ez számomra nem derült ki -, hogy a virtual 5.1/7.1 headseteknek hirdetett fejhallgatók valójában stereo fejhallgatók, amit a hozzá kapott, de vitatható minőségű hangkártyával keveri fel saját magának. Emiatt nem igazán van értelme a marketinget kifizetni ahelyett, hogy egy értelmes külső amp+dac kombót vennénk értelmes fejhallgatóval sokkal olcsóbban. Vagy hasonló költségvetés esetén sokkal magasabb minőségben. A valós 5.1/7.1 headsetek hátránya pedig pont az, hogy több driverről van szó (amik így alacsonyabb minőségűek, mint egy nagy), nagyon kényes őket elhelyezni pontosan és nem utolsósorban (ami a legnagyobb probléma), hogy kicsik.
Na akkor utoljára tisztázzuk: házimozinak kell 5.1/7.1, fejhallgatóban felesleges. De mint mondtam az elején, lehetőleg szakértői közösségben kéne először az alapjaidat tisztába tenni, mert ez így nem lesz tudatos vásárlás.
Hihetetlen vagy a "kicsit" kioktató stílusoddal...!
...ámbár még szivesen is venném - mert ugye hangtechnikus révén egész jó kis összefoglalót vezettél le egy laikusnak -- de...!!
...megnyugtatnálak - bár nehéz lesz - mindezen dolgok összességével tisztában vagyok, ismerem a hangrendszereket a 2.0-tól egészen az Athmos rendszerekig,jártam már jónéhány Imax moziban, előszeretettel használom idahaza az egyik számomra legmeggyőzőbb házimozi rendszert a BOSE-tól - ami ugye tudod hogy az űripar egyik legfontosabb beszállítója többekközött; de találkozhattál a kamionjaikkal mondjuk egy Love- vagy egy Budapest parádén is...
továbbá a számítógépeimben előszeretettel használok THX minősítéssel ellátott dedikált hangkártyákat - az alaplapi "szar"-keltők helyett; az egyik neves márka teljes 3db-os szériájával rendelkezem...ill, mióta megszületett a kisfiam és némi információszerzést követően a tavalyi év legelismertebb headset-ének a továbbgondolt változatát szereztem be: egy Cloud Revolvert - amiről tettem is feljebb említést és amit igen-egy külső Dac-al használok ami megint csak katagóriájának a csúcsa! Tehát mint láthatod stereo headsetem van - nagyon szeretem - direkt ezt vásároltam - elégedett is vagyok...de érdekelt volna más irányú tapasztalat ugyanis ebben nem értvén veled egyet...a dolbyval, a virtualizációs driveokkal és mindezt nyilván "minőségi" köntösben tálalni igenis meg lehet vezetni-bolondítani a füleinket ill. agyunkat!...mindaz amit leírtál a haszontalanságukról teljesen szubjektív dolgokon alapul...tehát maximum csak irányadó lehet!
Mindannyian másképp hallunk; más és más hangzásképek és formációk nyerik el tetszésünket - de ezt Neked kell a legjobban tudnod! Remélem mostanra meggyőztelek hogy "hallottam" már erről a szó minden értelmében..!;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!