I5-6600 vagy i5-6600K-t érdemesebb megvenni?
3 Hete vettem gépet (i5-6500) és végül a kiválasztott H170 árában (30k) valóban kaptam volna Z170-s alaplapot is, igaz ASUS helyett Asrockot, de ASUS-ból is volt 35k-ért. Itt kizárólag a DDR4 játszott. DDR3-asból volt 30-ért ASUS is,( ha kell kifejtem miért nem esett a választás a DDR4-re).
Sosem tuningoltam, annyit viszont hallottam a dologról, hogy egy processzor végső órajelét egy frekvencia és a "szorzó" szorzata adja. Az Intel ennek a "szorzónak" az állítását tiltja le a "K-mentes" processzoraiban, ezért a tuning lehetőségek a frekvencia állítására korlátozódnak.
Ezzel egyrészt messze nem lehet akkora eredményt elérni, másrészt, a frekvencia emelésével, ez nem csak a processzorban emelkedik, hanem kihat a többi alkatrészre is, mint a memória, alaplap, stb., amiknek bírnia kell a megemelkedett órajelet.
Ebből számomra -laikus számára - az következik, hogy nem elég gondosan összeválogatni az alkatrészeket, hanem ki is kell fogni a jó tuning-potenciállal rendelkezőket. Az eredmény meg csak a töredéke lesz a szorzó-állításos módszernek.
Ui: Ha túl nagy marhaságokat írtam volna, majd kedves 43% kijavítasz. Sőt, megkérlek rá.
Majdnem jó. Ha röviden kéne fogalmaznom, akkor úgy mondom, hogy valójában bevett szokás a cégeknél (és az intelnél is), hogy a gyártás közben szarul sikerült chipekről leveszik a K jelölést és úgy értékesítik. Azaz az Intel nem garantálja a jó tuningot, mert nem éppen jó minőséget képviselnek, de alapórajelen garantáltan használhatóak. Ezért célszerű i5-6600K-t venni, ha egy kicsit is komolyan gondoljuk a tuningolást. Ha pedig nem, akkor pedig Z170 lap, tuning táp és erős hűtő felesleges.
A 43%-ra meg nem kell odafigyelni.
Jobban meg se lehetne fogalmazni.Én szándékosan vettem Z-s lapot a non K-s i5 6600 alá.Mégpedig azért mert ha később esetleg K-s processzor lesz véve akkor alaplapot már emiatt nem kell cserélnem.Ezt a 6600-at nem tervezem húzni.Ha mégis valamire kevés lenne majd akkor veszek bele erősebbet és kész. De van aki ezt nem így gondolja mint én.
Ui: 43%-os.Azért mert nincs százalékom még nem kell a másikat alázni.Ez szimplán azért van mert nem rég óta vagyok itt az oldalon.Másrészt a tuninghoz valóban Z-s lap kell, de ez többe is kerül egy B-s-nél.Non K-s processzor alá elég a B-s lap.(Mielőtt írnád hogy én is Z-s lapot vettem olvasd el ezt a hozzászólásom és rájössz ennek okára.)
"Ui: 43%-os.Azért mert nincs százalékom még nem kell a másikat alázni."
pedig szándékomban állt hamar kiszoktak hullani itt az újoncok XDD
#17 Mint mondani szokás "Okos enged, szamár szenved."
Ezzel csak azt akarom írni, hogy ha ilyeneket írsz, azzal szerintem magad égeted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!