HD 6770 1 GB vagy GT 630 2 GB? Használtan ezt a két kártyát néztem ki.
A HD6770 teljesítménye a GTX650 kártyával van egy szinten vagyis sokkal gyorsabbak, mint a GT630 (ami meg egyébként egy átnevezett GT440). Szóval a HD6770 sokkal erősebb kártya...
A videokártyának tök mindegy, hogy a gépedben DDR2 vagy DDR3 memória van, hiszen a GPU a saját memóriáját használja és mivel a grafikus feldolgozóegység adatfolyam számításokat végez, így ott sokat számít a memória sávszélesség is azaz videokártyánál azonos GPU mellett sem mindegy, hogy GDDR3 vagy GDDR5 (a GDDR5 kétszer akkora adatátvitelt biztosít ugyanakkora valós órajel mellett, mint a GDDR3). Amúgy a forgalomba került HD6770 kártyák 99%-a GDDR5-ös. De már ez is mindegy. A HD6770 minimum kétszer erősebb lett volna a GT630-nál...
A videomemória mérete csak sokadlagos adat és olyan esetekben ahol tényleg szükség van ennyi memóriára ott a GT630 GPU-ja már rég elvérzik...sajnálatos módon az alsó kategóriás videokártyákra sokszor pont azért raknak sok (és lassú) memóriákat, hogy jobban el tudják őket adni, a laikusokat úgymond átverjék. 2GB memória még egy GTX950 kártyának is elég, míg a HD6770 a maga 1GB memóriájával is felmossa a padlót a 2GB-os GT630-val. Szerintem azért elgondolkodtatónak kéne lennie annak a ténynek, hogy lehet kapni 4GB-os videokártyát 20k-ért és 2GB-osat 60k-ért. Vajon miért?
Én meg fürödtem már nvidia karikkal is. Ez nagyrészt tévhit. Én idáig használtam elég sok ATI/AMD és sok Nvidia kártyát is és összességében mindegyikkel elégedett voltam (egy-két kivétellel mindkét oldalon). A HD6770 egy kiforrott, jó kártya volt ráadásul ismerősöknél még mindig döcögnek 7-8 éves AMD kártyák minden gond nélkül.
És még egyszer: videokártyáknál NE a memória méretét nézd első sorban...sőt, második és harmadik sorban sem!!!
Visszaidézve az első válaszolótól:
"ennyiből egy 4GB-os GT740 erősebb mint egy 1GB-os 750Ti..."
Ez irónia volt! Arra céloz, hogy a GTX750Ti 1GB egy sokkal jobb és erősebb kártya, mint a GT740 4GB....
Nagyon is örülhetnél ha a 2GB-os GT630 kártyád helyett egy GTX750Ti 1GB lenne a gépedben. A különbség óriási (természetesen a 750Ti javára).
De ennyi, befejeztem....csak kicsit bosszantó, hogy valaki veszi a fáradtságot, hogy informálódjon, de végül mégis hoz egy rossz döntést. Kár volt kérdezni...de tényleg.
Milyened volt előtte?
A GT630 egyébként egy alsó kategóriás kártya, ami az Nvidia 2010-ben bemutatott Fermi felépítését használja. A felépítés azaz a belső egységek tudása, támogatása és működési hatékonysága nagyon fontos tényező a gyakorlati teljesítmény szemszögéből. Jelenleg a Pascal kódnevű felépítés küszöbén vagyunk (Fermi > Kepler > Maxwell > Pascal). Minden felépítés és generáció magába foglal alsó, közép és felső kategóriás teljesítményű kártyákat, amit legtöbbször a kártyák nevének második számjegye határoz meg (a 630 esetében ez a 3-as, ami abszolút alsó kategóriát jelent). Az első számjegy a generáció, ami lényegében nem túl beszédes és sok esetben félrevezető is (pl itt is a GT630 egy átnevezett GT440). Ez mellett most persze nézhetjük, hogy egy GPU-ban mennyi számoló, textúrázó és raszter alegység dolgozik, mekkorák az órajelek és a memória sávszélesség illetve a kapacitás, de önmagukból ezekből az adatokból sem lehet kimatekozni egy kártya gyakorlati teljesítményét (csak ha azonos felépítésű egységeket vetünk össze). Ezért jók a tesztoldalak, szükség is van rájuk (meg arra, hogy jól és hozzáértéssel végezzék a dolgukat).
A HD6770 inkább egy GTX650 kártyával van egy szinten, ami hiába ugyanúgy 6-os generáció mint a 630-as kistesója, ez már új chip, újabb felépítésű maggal (Kepler). Az összehasonlítás számok alapján nem tökéletes, de ebből is sejthető, hogy a GTX650 sokkal erősebb kártya lehet (azért ezzel hasonlítom, mert ez közelebb áll felépítésben a GT630-hoz, mint a HD6770):
GT630 vs GTX650
GPU: GF108 (40nm) vs GK107 (28nm)
Tranzisztorok: 585 millió vs 1270 millió
Számoló alegységek: 96 vs 384
Számolók órajele: 1620MHz vs 1058MHz
Számolók elméleti teljesítménye: 311 GFLOPS vs 812 GFLOPS
Textúrázók száma: 16 vs 32
RoP egységek száma: 4 vs 16
Alegységek órajele: 810MHz vs 1058MHz
Jellemző memória típus: GDDR3 vs GDDR5
Memória interfész: 128 bit vs 128 bit
Memória sávszélesség: 29 GB/s vs 80 GB/s
...és a memória kapacitás csak ez után jöhet szóba (de amúgy egy GTX650 bőven elvan 1GB memóriával, többet nem tud kihasználni...a GT630 meg pláne).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!