Milyen ventilátort vegyek a gépembe?
Nem rég vettem egy gépet, most hogy jön a jó idő hallani, hogy egyre jobban dolgozik benne a proci ventilátor. Szeretnék venni a gépbe még 2-t. Egyet a ház elejére meg egyet a végére.
Akkor ez úgy van, hogy az első befele fújjon, a hátsó kifelé? Másik kérdés, van 4 tűs és 3 tűs csatlakozó is a gépemen. Mi a különbség?
Alaplapom: Asrock Z87 Extreme 3
Ventilátor csatlakozók:
- 2 x CPU Fan connectors (1 x 4-pin, 1 x 3-pin)
- 3 x Chassis Fan connectors (1 x 4-pin, 2 x 3-pin)
- 1 x Power Fan connector (3-pin)
Arctic F(méret) PWM PST
4pin: PWM vezérelt, tehát pontosan lehet szabályozni a ventik sebességét.
Azért ajánlom az arctic pwm pst ventiket, mert rá tudsz dugni max -et a 4pines csatira így mindegyiknek be tudod állítani a sebességét.
1. En inkabb proci hutot cserelnek! Milyen a procid es a hutoje?
2. Igen jol latod az elol levo befele nyomja a friss levegot, a hatso pedig kifele.
3. A 3 pinesnek nincs fordulatszam szabalyozoja, tehat maxon fog menni.
Mekkora értékben vásárolnál ventilátort? Egyébként léteznek elosztók, amik akár az egyetlen 4 pines kimenetet is megsokszorozzák. 2x 4pin Y kábel vagy 3 x 4pin kábel. [link]
Megnézhetnéd mekkora hely van a ventilátorhely körül, mert van olyan kör alakú venti-kivitel, ami 140mm szélességű, de a felfogató furattávok 120-asnak felelnek meg. pl [link]
Ez sima 120-as viszont büntet az erejével; 154CFM [link]
Másik ez lett volna, de már nincs raktáron [link] 2-őt begyűjtöttem ebből, de sose használtam
Thermalright Macho 120 proci hűtőm van. Az az érdekes, hogy néha nem hallani semmit a géptől még játék közben se, néha meg hallani sima alapjáraton is, hogy dolgozik a venti. Hátra csak 1db 120-as ventilátor fér el, előre is egy. Oldalára a hűtő mérete miatt semmi. Felső tápos házam van, a táp a levegőt pont a procihűtőre nyomja, de megfogtam és semmi melegedést nem éreztem a bordákon. Szóval azt mondjátok, hogy 4 pin-es ventilátort vegyek elosztóval, rendben.
Sokat nem akarok erre szánni, mer mint írtam érdekes módon nincs meleg a gépben mégis feljebb kapcsol a ventilátor. Lehet a biosban kéne állítani módot? Előző tulaj nagy gamer volt, lehet ő állított rajta.
Eredetileg ennek a pc háznak (Raidmax Tornado) volt oldalt is ventilátor, csak ettől a nagy hűtőtől nem fér föl :)
A ventilátorok fordulatszámát a processzor hőfokának függvényében növeli. Egy pillanat alatt emelkedhet 15 fokot és fordítva is igaz. Stressz teszt alkalmával, ahogy leállítom a terhelést 30 fokot csökken a hőmérséklet egy pillanat alatt. Minél jobban dolgozik a processzor, annál gyorsabban járnak a ventilátorok. A 3 pines ventilátorok is képesek fordulatszámot változtatni, csak az feszültség csökkentésével éri el (vagy növelésével).
A zaj érzékelése azért függ a körülményektől. Éjszaka például jobban kihallod a neszeket, ha nagyobb a csend. Nem ez lehet? Vagy másik alkatrész nyomja el a hangját?
(Enermax ventit linkeltem, nem Raidmaxot.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!