A RaspberryPi mennyire alkalmas torrentezésre?
Eddig mikor csak le akartam tölteni valamit (400KB/s nettel), mindig bekapcsolva kellett hagynom a nagy gépemet, ami meg olyan mint egy porszívó.
Most ezen szeretnék változtatni egy ilyen miniszámítógeppel.
Megéri erre ilyet venni?
Alkalmas rá teljes mértékben.
Azt, hogy a géped hangos, sok dolog okozhatja: gyenge minőségű táp hangos ventilátorral, egyéb hangos ventik, régi HDD stb.
Én kb 4 éve vettem első málnám pont ezen szempontok miatt....(torrent,ftp szerver,samba szerver,média lejátszó,kis fogyaztás és apró méret)
Íme a tapasztalataim:
Pi A:
Ami jó benne:
keveset fogyaszt,gyakorlatilag egy vastag könyvben elfér,
aranyos,média lejátszónak tökéletes... :)
Ami miatt nem alkalmas ezekre a célokra:
1 usb 2es,még ha 1000-re is húzod,az ntfs fordítások miatt
a 4 gigánál nagyobb fájloktól meg fog halni.
Ha bármilyen okból 4 gigás fájlal kell dolgoznia akkor a proci állandóan 98%on fog futni,így mellette ftp szerver vagy bármi más halott ötlet,ja és ez miatt örülhetnél kb 300Kb-os sebességnek is(ami az utp hiányában csak usb hub és wifi modullal menne... plusz kütyü)
Pi B:
ami jó:
2 usb és utp
Ami nem jó:
a 2 usb csak egy beépített usb hub(osztoznak a sebességen)
ha utpről megy a neted akkor sem fox vele gyorsabban letölteni vagy feltölteni,ugyan úgy meghal a 4 gigásnál nagyobb ntfs fordításkor...ha beéred kb 300kilóval akkor elmegy 2 vinyóval is(nekem 2db 2 terás volt rajta 1 évig digis nettel,de mivel állandóan ment,nem érdekelt a sebesség)
hűtés nélkül az eternet chip nagyon melegszik,amúgy elfogadható megoldás a PiB.
B+
ami jó benne:
4 mag,bírja az ntfs fordítást kb 20%os proci terhelés mellett(ez nem vészes),
több usb port,nem melegszik annyira,nem feltétlen fontos túlhúzni,így is megállja a helyét.
ha meg xbmc alatt mennek a torrentek,az ftp szerver és a samba server,akkor még filmezni is tudsz rajta,persze licenszel....
nagyon negatívumot nem tudom mondani róla,nekem egy B+ megy néha újraindítva kb 3 hónapja folyamatosan.
Ki tud szolgálni mindent egyszerre...kényes a tápra!!!
Szóval ezen vélokra szerintem megéri egy ilyen,ade akkor már válaszd a B+-t,ki tudja,lehet hogy még biztonsági kamerának is fogod használni motion-nel(én épp ezt állítgatom).
Gyors (micro)sd és jó táp....más nem kel neki.
Ha meg nem mozgatsz terrákat,akkor egy 64gigás sd bele és tényleg még a tapéta alatt is elfér :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!