Az nVidia Pascal GPU król ki mit tud, vagy gondol?
Sziasztok.
Mostanában eléggé foglalkoztat az hogy vegyek egy új gépet, és ennek nem tudom mi legyen az alapja.
Intel terén hallottam hogy kijönnek új CPU k, de mivel a jelenlegiek is erősek, kétlem hogy a 2016 ban érkező kártyáknak kevés lenne pl egy i7 4790k vagy i7 6700k, de azt totálisan nem tudom hogy megéri e várni a Pascal ra, vagy hogy mire számíthatunk az nV től teljesítmény/ár terén. Közelemben 1 ember sincs aki értené a témát, ezért gondoltam nyitok 1 kérdést, hátha 1-2 tapasztalt/értelmes ember is válaszol, akikkel ha nem is lehet elbeszélgetni, de legalább ott vannak a témában, és esetleg kapok is némi infót vagy tippet, mi hogyan esedékes.
Úgy hallottam a GP100 lesz a csúcs kártya, ami elvileg visz mindent 4k @60FPS en, de ebből nem tudom mi igaz, sőt az árától is félek. A GP104 400-A1 re gondoltam, amit lehet megvennék, amennyiben erős lenne, illetve nem csillagászati ára lenne. Elvileg GTX 1080 nak hívják majd, ami a GTX 980 Ti utódja lenne, tehát az ő teljesítményét már hozná. Hallottam olyat is, hogy 500-600 dodós árkategóriába eshet majd, bár a megjelenési ára fix hogy az egekben lesz. Nektek mi a véleményetek?
Olyan infókat olvastam, ami elvileg kiszivárgott infó, és nem "rumor", mint pl hogy a GP104 400 as GDDR5X et kap 256 Bit en és 8GB VRAM ja lesz, illetve maga a kártya egy 550W os tápról szépen elmegy. Mennyire lehet hinni ezeknek a híreknek? Várja még valaki a fejleményeket, vagy inkább húzódtok a Polaris felé?
Bocsesz a regényért, csak kínomban vagyok hogy senkivel nem tudok ilyesmiről beszélgetni... :(
Oké, először is a teljesítménye kapcsán:
Nvidia szerint több, mint 50%-s teljesítményjavulás várható GTX980 -> GTX1080 szinten, ez nem lesz feltétlenül igaz. Valószínűleg ugyanakkora változás lesz, mint amit eddig is tapasztalhattunk. GTX970 ~ GTX780, GTX770 ~ GTX680, GTX670 ~ GTX580 stb, azaz egy súlycsoport ugrásra kell számítani. A marketing mindig mindig felhypeolja a közönséget, túlzó állításokat használ. Ami viszont biztos, hogy új architektúra, azaz mai felhasználásra optimalizáltabb (ez már önmagában is jó) és energia hatékonyabb lesz. GDDR5X is szintén marketingfogás, nem igazán kell nagy durranásra számítani (mert GDDR5 lesz). Viszont teljeskörű DX12 támogatást kap, ami jövőre nézve nagyon jó. Természetesen a pontos változások értékei akkor derülnek ki, miután kaphatóak lesznek a kártyák és leteszteljük őket.
Ami pedig az árat illeti:
Két versenyző van gpu chipsetek gyártására, az árakat mindig a gyengébbik határozza meg, azaz ez esetben az AMD. Röviden, ha nem tud értékelhető terméket felmutatni (lásd: Intel monopólium), akkor a konkurens árai el fognak szállni és annyit kérhetnek érte, amennyit csak akarnak (azaz: saját régebbi generációihoz mérve szabják meg az árakat és önmagával fog versenyezni). Függetlenül attól, hogy a termékek valójában mennyit érnek. Így hiába mondjuk azt, hogy GTX1080 = GTX980Ti, valójában sokkal többe fog kerülni, mert egyrészt optimalizáltabb, másrészt magasabb a hatásfoka (és így a tuningpotenciálja), ezért az enthusiast felhasználók meg fogják venni drágábban is. Így jól jár az nvidia, jól járnak a vérpistikék, meg a technológia is halad, azaz mindenki jól járt. Kivéve az, aki azt hitte, hogy olcsóbb lesz bármi is.
Maximum dx12 miatt érdemes kivárni szerintem, ha egyáltalán érdemes.
Más: ha komplett gépvásárlásban gondolkozol, akkor nyugodtan összerakhatsz egy gépet most, videokártyát meg majd később veszel bele.
1# Köszi a részletes véleményt, én is azon vagyok, hogy a csili-vili speckó mögött csak a szokásos szitu érkezik, tehát én is azt gondolom, mindössze 1 lépcsőfok ugrás lesz.
2# Ahogy látom (és ha valóban így van), a 980 Ti szintjét hozza majd a 1080. Amennyiben így van, az szuper lenne, és előre tudnám hogy a 80 as lenne a tervezett gépben. De ez még eldől az árától, amit az első hozzászóló írt is, és félek az AMD nem hozza be ezt a szintet, így a 980 Ti ára fölé fog csapni a 1080 as kártyáé, mondván vegyétek gyermekeim, új benne a technológia...
Bár az emberek többsége mindössze annyit lát, melyik kártya viszi magasabb FPS en az adott játékot, illetve árban megéri-e. Én ebbe részletesebben belemennék, mit mennyiért érné meg.
Pusztán a DX12 vagy az újabb technológiák miatt még sok ember biztos nem fogja leváltani a tökéletesen működő High-End VGA ját, és reménykedek benne hogy megfizethető árral próbálják rávenni a vásárlókat a VGA cserére, vagy arra hogy ne a régi modellekkel, hanem újakkal építsenek konfigot.
Ami tuning potenciált látok a 1080 ban, gondolom megfelelne 4k @60 FPS / Ultrára kb az összes játéknál. Kíváncsi vagyok a holnapi napra, elvileg lesz egy kis bemutató az új szériáról, remélem árakat is kapunk, legalább is "launch price" -t amiből már az előző generációkkal való összehasonlítással már tudunk feltételezni.
Annak nagyon örülnék ha az árát a GTX 980 és 980 Ti közé lőnék be, hogy jó is legyen és eladható is legyen. Gen váltásnál eléggé optimális lenne, hogy minél több ember megvehesse, és ne rohadjon rájuk sorozatgyártás közben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!