Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Az igaz, hogy a monitor így...

Az igaz, hogy a monitor így jobban kíméli a szemet?

Figyelt kérdés

Az hallottam, hogy ha a monitor kicsit lejjeb vagy feljebb helyezkedeik, magyarán, a szemünk pozíciója nincs merőlegesen a képernyőre nézve.

Ti hogy állítjátok be?

2015. dec. 19. 12:09
 1/6 anonim ***** válasza:
Az az ideális, amikor egy kicsit le kell tekinteni.
2015. dec. 19. 12:13
 2/6 A kérdező kommentje:

Azt értem. Itt ez a két kép. Ezekre gondolotam, konkrétan a másodikra, ahol mint írtam, nem merőlegese van velünk szembe, mint az első. Lehet azért kíméli jobban a szemet, mert a ledek nem pont a szemünkbe világítanak? Vagy ez egy nagy hülyeség?

[link]

[link]

2015. dec. 19. 12:25
 3/6 anonim ***** válasza:
Ez hülyeség. Ha kímélni akarod a szemed, akkor a környezeti fényviszonyoknak megfelelően kell legoptimálisabban megválasztani a fényerőt.
2015. dec. 19. 12:52
 4/6 anonim ***** válasza:
Mármint a monitor fényerejét, ugye.
2015. dec. 19. 12:53
 5/6 anonim ***** válasza:

A led, és lcd monitorok nem károsítják a szemet. Egyébként a led sem úgy led, ahogy te azt gondolod, és leírtad.

A monitoron belül van egy úgynevezett háttérvilágítás, amit led fényforrások biztosítanak. tehát a képpontok azok nem világítanak pontszerűen a szemedbe.

2015. dec. 19. 13:08
 6/6 T/Z ***** válasza:

Kérdező, a két képen ugyanazt lehet látni.

A szakirodalom szerint az a standard beállítás, ha a monitor felső szélével van egy vonalban a szemünk; és ennek megfelelően kissé lefelé nézünk, h a teljes képernyőt lássuk.

Ez látható mindkét képen, egy vonallal illusztrálva, h a szem egy vonalban van a felső monitorkávával.

Nyilván 27"-os monitorok esetében ez nem kivitelezhető már, meg amúgy sem szoktuk betartani, amekkora az asztal, abban a magasságban használjuk a monitort.

Televíziónál, moziban ugyanez. Az már más kérdés, h pl. moziban, TV előtt ez nem feltétlenül szerencsés, mert az ember könnyen elalszik, ha nem felfelé, hanem lefelé kell néznie.

A háttérvilágítást, ill. annak erősségének fontosságát meg leírták előttem.

A régi CRT monitoroknak a háttérvilágítása másodpercenként 50-szer felvillant, ahogy frissült a kép. Ez volt az, ami a "szemet rongálta".

(A 100HZ-es TV-knél ez nem volt annyira zavaró a szemnek.)

Az LCD viszont azon alapszik, h folyamatos a háttérvilágítás, és csak a kép változik másodpercenként 50-szer, 60-szor, 100-szor (ki milyen frissítéssel veszi a monitort ugye).

Így a szem már nem "romlik".

2015. dec. 19. 19:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!